Apple raportează stagnarea veniturilor realizate. Dă vina pe încetinirea economiei chineze

30.01.2019
Apple raportează stagnarea veniturilor realizate. Dă vina pe încetinirea economiei chineze

În bilanţul pentru veniturile realizate în ultimul trimestru Apple vine cu cifre deloc entuziasmante pentru investitori, arătând scăderi cu 15% a vânzărilor iPhone în perioada sărbătorilor de iarnă. Compania a atins totuşi o ţintă importantă în ce priveşte numărul total de utilizatori ai produselor Apple.

În urmă cu doar câteva luni, Apple anunţa că este prima companie americană a cărei valoare de piaţă depăşeşte pragul de 1 trilion de dolari. Între timp, Apple pare să se fi lovit de un zid, vânzările fiind plafonate pe de o parte de încetinirea economiei globale, dar şi de numărul total de potenţiali cumpărători pe care compania îi poate tenta cu produse noi în pieţele de desfacere actuale.

După ani de expansiune şi profituri record, Apple pare să intre într-o perioadă de vulnerabilitate. Singurul produs cu adevărat nou, Apple Watch, a fost primit cu interes moderat de fanii Apple, compania nereuşind să vină cu nimic altceva care să se apropie de succesul iPhone.

O mare problemă este şi scăderea vânzărilor în piaţa din China. Oficialii Apple s-au grăbit să dea vina pe economia chineză care chiar dă semne de oboseală, dar în egală măsură este de vină şi eşecul companiei de a-şi impune serviciile proprii, alternativele locale cum este platforma de socializare WeChat acaparând cu totul platformele mobile, indiferent dacă acestea rulează Android sau iOS. Scumpe şi cu puţine atuuri de oferit în faţa telefoanelor Android produse de companii chineze ca Huawei şi Xiaomi, telefoanele iPhone au căzut în dizgraţie.

Problemele Apple s-ar putea amplifica dacă Guvernul American condus sub administraţia Trump decide să extindă taxele pe importuri la toate produsele smartphone livrate de fabricile din China. Deocamdată, produsele Apple par să aibă parte de un tratament privilegiat.

Veniturile Apple raportate pentru ultimul trimestur au totalizat 84.3 miliarde dolari, în scădere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut. Totalizând 51.98 miliarde dolari, vânzările iPhone au scăzut cu 15% comparat anului anterior. Nu păcate nu putem şti exact care modele iPhone au performat şi care nu, Apple oprind în urmă cu ceva timp publicarea statisticilor detaliate de vânzări.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult