Autorităţile SUA s-ar putea pregăti să refuze o a treia licenţă temporară pentru Huawei

30.09.2019
Autorităţile SUA s-ar putea pregăti să refuze o a treia licenţă temporară pentru Huawei

De la includerea Huawei pe Entity List şi până în prezent, SUA a acordat două extinderi de 90 de zile fiecare pentru a putea colabora cu companiile americane care furnizau deja software şi hardware către producătorul chinez. Scopul acestor extinderi este de a facilita o perioadă de tranziţie mai uşoară, Huawei putând oferi şi primi suport tehnic pentru echipamentele deja produse şi livrate, în timp ce liniile de producţie pot fi în continuare operate pentru produsele lansate înainte de sancţiuni. Este posibil însă ca Huawei să nu mai primească încă o extindere.

Termenul de 16 noiembrie pare să fie cel final pentru Huawei. Conform Rob Strayer, care lucrează în cadrul Departamentului de Stat al SUA ca secretar asistent pentru politici digitale, într-un interviu cu Bloomberg, acesta a dezvăluit că „Licenţele temporare generale nu ţin pentru totdeauna” şi că acetea au fost acordate „pentru a oferi un ajutor imediat şi pentru a preveni perturbarea imediată a pieţei”. Acest lucru sugerează că există deja discuţii în cadrul guvernului american pentru a opri complet colaborarea companiilor cu Huawei.

Producătorul chinez nu pare să fie extrem de afectat de lipsa colaborării cu SUA. Smartphone-urile sale pot fi în continuare construite fără piese americane, existând destule alternative pe piaţă la cele câteva componente pe care Huawei le cumpăra de la producători americani. De asemenea, echipamentele sale 5G vor continua să fie dezvolate şi vândute în afara Americii. Singurele dispozitive care ar putea avea cu adevărat de suferit ar putea fi laptop-urile, întrucât procesoarele pe arhitectură x86 sunt dezvoltate exclusiv de Intel şi AMD, companii americane.

Probabil că cea mai mare problemă Huawei în acest moment este lipsa accesului la software. Google a încetat deja colaborarea cu Huawei pentru dispozitivele lansate de curând, seria de telefoane Mate 30 fiind livrată fără serviciile şi aplicaţiile Google caracteristice platformei Android. În timp ce instalarea lor nu este imposibilă sau foarte complicată, utilizatorii se expun unor riscuri în plus în acest proces de instalare. De asemenea, operaţiunea nu este tocmai „prietenoasă” cu utilizatorii neexperimentaţi, deci probabil că nu vor fi foarte mulţi care vor apela la acastă soluţie.

Momentan, seria Mate 30 nu are o dată de lansare stabilită pentru Europa şi niciun magazin din România nu a listat modelele noi în ofertă. În mod normal, după un eveniment de prezentare, Huawei punea telefoanele la pre-comandă şi oferea chiar şi bonusuri semnificative pentru cei care alegeau să cumpere înainte de lansare. Întrucât asta nu s-a întâmplat încă, ne aşteptăm ca aceste modele să întârzie în România, sau poate să nu fie lansate deloc.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult