Fondatorul Uber părăseşte compania. Vinde toate acţiunile pe care le avea

25.12.2019
Fondatorul Uber părăseşte compania. Vinde toate acţiunile pe care le avea

Compania Uber suferă schimbări majore de conducere chiar acum, la sfârşitul anului. În ajunul Crăciunului, co-fondatorul companiei şi fostul CEO, Travis Kalanick, a anunţat că se retrage complet din companie. Acesta urmează să îşi părăsească locul din consiliul de directori pe care încă îl avea şi a vândut deja toate acţiunile pe care le are la Uber. Astfel, Kalanick nu va mai avea în viitor nicio legătură cu compania pe care a înfiinţat-o.

Declaraţiile oficiale ale reprezentanţilor Uber au confirmat acest eveniment, spunând că Travis Kalanick pleacă de la Uber pentru „a se concentra pe alte noi afaceri şi eforturile lui filantropice”. Acesta a început să îşi vândă acţiunile încă din luna noiembrie, când au expirat termenele de vânzare. Se pare că fostul CEO, care a fost înlocuit în 2017, avea acţiuni în valoare de 2,5 miliarde de dolari la Uber, vânzându-şi întregul portofoliu în doar câteva săptămâni.

Nu este tocmai clar cine va veni în locul lui Kalanick în consiliul de directori, însă compania spune că are deja o listă de candidaţi şi că va anunţa cine sunt aceştia la „momentul potrivit”.

„Uber a fost o parte din viaţa mea pentru ultmii zece ani. La finalul acestui deceniu şi cu compania devenită una publică, pare că este momentul potrivit pentru mine pentru a mă concentra pe afacerile mele curente şi pe acţiunile filantropice. Sunt mândru de tot ceea ce Uber a reuşit să facă şi voi continua să încurajez companie pentru viitor de pe margine. Vreau să mulţumesc consiliului de directori, lui Dara şi întregii echipe Uber pentru tot ce au făcut pentru a avansa misiunea Uber.”, a declat Travis Kalanick.

Dara Khosrowshahi, noul CEO, a fost ales în urmă cu doi ani, după ce Travis Kalanick a fost acuzat de conduită nepotrivită la locul de muncă şi practici îndoielnice referitoare la utilizarea tehnologiilor Uber pentru a spiona anumite persoane. În cei doi ani, Kalanick a rămas implicat în companie, dar nu a fost tot timpul de acord cu deciziile lui Khosrowshahi. Totuşi, a recunoscut întotdeauna că îl susţine pe Khosrowshahi şi că viziunile lor pentru viitorul Uber sunt „aliniate”.

Kalanick nu este singurul membru fondator care a vândut din acţiunile pe care le are la Uber. Şi Garrett Camp, un alt co-fondator al companiei, a vândut de asemenea din portofoliul său, însă nu a vândut totul, ci doar o parte. Travis Kalanick urmează să îşi părăsească rolul de director din cadrul consiliului pe data de 31 decembrie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult