În România se vinde al şaptelea cel mai ieftin iPhone din lume şi al 18-lea cel mai scump TV smart de 40 de inchi

14.12.2016
În România se vinde al şaptelea cel mai ieftin iPhone din lume şi al 18-lea cel mai scump TV smart de 40 de inchi

Mulţi dintre noi am observat că preţurile la anumite electronice sunt foarte mari în România, comparativ cu pieţele vestice. Cât de mari? Suficient cât să ne asigure locul 32 în lume la preţul mediu al electronicelor. Ţara noastră ocupă, totuşi, locul şapte în clasamentul global al ţărilor cu cel mai ieftin iPhone şi locul doi în topul statelor cu cea mai ieftină consolă Xbox One. Aceste informaţii sunt cuprinse în „2016 Technology Price Index”, realizat de platforma de e-commerce Linio.com. Au fost analizate preţurile la 14 modele şi branduri de electronice populare, în 72 de ţări.

Preţul mediu la care se vinde iPhone în România este de 485 de euro, mai mare decât în ţări în care cetăţenii au putere de cumpărare mult mai mare, precum Finlanda (450 de euro) sau Japonia (390 de euro).

 

La preţul mediu cerut pentru un MacBook, ţara noastră se află pe poziţia 12 din 72 în clasamentul celor mai scumpe ţări, cu suma medie de 1.510 euro. Prin comparaţie, suedezii plătesc, în medie, pentru astfel de dispozitive 1.454 de euro, iar japonezii 1.196 de euro.

 

Avem şi televizoare foarte scumpe. Preţul mediu la care este vândut un TV inteligent cu ecran de 40 de inchi în România este de 555 de euro, lucru care ne asigură locul 18 din 71 în topul celor mai scumpe state pe acest segment. Prin comparaţie, preţul mediu al unui astfel de dispozitiv este în germania de doar 280 de euro. 

 

Pe segmentul dispozitivelor cu sistem de operare Android stăm destul de bine şi ocupăm locul 25 în lume în topul ţărilor în care aceste dispozitive sunt cele mai ieftine. Preţul mediu obţinut în România de Linio pentru un astfel de produs este de 689 de euro, mai mic decât în Bulgaria (713 euro), dar mai mare decât în SUA (664 de euro). 

 

Per total, România ocupă locul 32 în lume la preţul mediu al electronicelor.

 

Locul pe care îl ocupă România în lume în funcţie de preţurile electronicelor analizate:

 

 

Ţările cu cele mai ieftine electronice:

 

 

Ţările cu cele mai scumpe electronice:

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult