Speranţe pentru taximetrişti! Încă o ţară renunţă definitiv la Uber

15.01.2020
Speranţe pentru taximetrişti! Încă o ţară renunţă definitiv la Uber

Simpatia autorităţilor faţă de firmele locale de taxi loveşte din nou, Uber fiind obligat prin decizie judecătorească să înceteze toate activităţile, compania fiind acuzată de încălcarea regulilor de piaţă. Nu întâmplător, verdictul vine după proteste ample pornite de taximetrişti împotriva Uber şi alte servicii de ride sharing care, în viziunea acestora, au un avantaj neloial din cauza lipsei unei reglementări care să le impună plata aceloraşi taxe la care sunt supuse companiile de taximetrie.

 

Decizia luată de autorităţile columbiene va intra în aplicare din data de 31 ianuarie, patronii Uber sperând să o blocheze până atunci prin apel. Interesant este că măsura nu afectează alte servicii conexe, precum serviciul de catering Uber Eats.

În prezent, Uber lucrează în Columbia cu o echipă de 88000 de şoferi care deservesc aproximativ 2 milioane de clienţi, încetarea subită a activităţii în această ţară având un impact relativ mic asupra business-ului global al companiei.

Acesta nu este nici pe departe primul incident în care Uber intră în conflict cu autorităţile din ţările în care îşi desfăşoară activitatea, sesizate din oficiu sau la presiunea companiilor de taximetrie care îşi vad business-ul ameninţat. Cert este că impactul presiunilor făcute pentru reglementarea activităţii serviciilor de ride-sharing începe să se vadă, punând Uber şi alte companii similare într-o poziţie vulnerabilă. Spre exemplu, în luna noiembrie 2019 Uber a pierdut şi licenţa de a opera pe teritoriul Londrei, iar odată cu asta şi accesul la o piaţă cu 3.5 milioane de călători deservită cu 45000 de şoferi. Apelul la decizia autorităţilor londoneze se judecă încă.

De asemenea, Uber continuă să înfrunte presiunea reglementării activităţii şi în ţara natală. Proiectul de lege numit Assembly Bill 5, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, impune reclasificarea şoferilor Uber ca angajaţi şi nu contractori, efectul fiind stabilirea şi respectarea unui program de lucru clar definit, control mai strict şi taxarea suplimentară a activităţilor desfăşurate.

Deocamdată, patronii Uber îşi apără statutul actual scoţând la înaintare hotărâri judecătoreşti anterioare, care stabilesc că munca şoferilor este în afara cursului obişnuit al activităţii Uber, compania promovându-se drept un ”furnizor de platformă tehnologică pentru mai multe tipuri diferite de pieţe digitale” şi prin urmare activitatea desfăşurată s-ar supune altui regim de taxare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult