Vodafone renunţă la Huawei în toată Europa. Dezvoltarea 5G va întârzia din acest motiv

06.02.2020
Vodafone renunţă la Huawei în toată Europa. Dezvoltarea 5G va întârzia din acest motiv

CEO-ul Vodafone, Nick Read, a anunţat în mod oficial că operatorul telecom va începe o operaţiune costisitoare de înlocuire a echipamentelor pe care le foloseşte în toată Europa, conform Reuters. Compania se vede în situaţia în care este nevoită să elimine echipamentele Huawei pe care le deţine la nivelul de bază al reţelei (core) şi să le înlocuiască cu soluţii alternative. Această operaţiune ar putea dura cinci ani şi va costa 200 de milioane de euro.

Acest anunţ vine în urma deciziilor pe care Marea Britanie şi Comisia Europeană le-au luat în privinţa furnizorilor de echipamente telecom cu „grad mare de risc”. Practic, echipamentele Huawei nu mai pot fi folosite în nucleul reţelei, nivelul cel mai „adânc”, unde sunt gestionate transferurile de date între alte părţi ale reţelei, dar şi transferurile de date către şi dinspre alte reţele.

Pentru tranziţia la 5G, Vodafone spera să poată păstra nucleul Huawei pe care îl deţine de pe 4G şi doar să adauge noile echipamente pentru 5G, complet compatibile cu acesta. „Am luat hotărârea în urma regulamentului Uniunii Europene şi deciziei guvernului Marii Britanii să scoatem Huawei din nucleul reţelei”, a declarat Nick Read.

Această decizie va afecta foarte mult dezvoltarea tehnologiilor 5G în Europa şi a acoperirii cu echipament de generaţie nouă. Este posibil ca planul pe care operatorul îl avea pentru extinderea serviciilor 5G în România să fie astfel amânate, până când echipamentele Huawei vor fi înlocuite cu unele produse de alte companii concurente precum Ericsson, Nokia sau Samsung.

Cel mai probabil, în următoarele câteva săptămâni, vom auzi astfel de veşti şi din partea altor operatori. Momentan, regulamentul UE, care interzice companiile cu grad mare de risc în „core” şi nu permite utilizarea echipamentelor de acest gen în mai mult de 35% din infrastructură are doar rol consultativ. Fiecare ţară va putea să îşi facă propriul regulament, pornind de la acest document. Totuşi, cei de la Vodafone nu par să aştepte după fiecare ţară în parte şi se pregăteşte pentru planul de urgenţă, care implică renunţarea la Huawei în întreaga Europă.

Probabil că este vorba şi de limtarea costurilor în timp, întrucât poate comanda de acum mai multe echipamente la un preţ mai avantajor pentru toate ţările, în timp ce costurile de training pentru angajaţi şi de mentenanţă în timp ar trebui să fie scăzute dacă folosesc un singur producător peste tot. Încă nu a fost confirmată soluţia pe care Vodafone o va alege în detrimentul Huawei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult