Tehnologia foto Nokia Pureview va deveni mai bună: captură în format RAW şi Refocus

22.10.2013
Tehnologia foto Nokia Pureview va deveni mai bună: captură în format RAW şi Refocus

Ziua de astăzi a fost una aglomerată pentru Nokia, compania lansând două telefoane-gigant, dintre care unul marchează debutul ecranelor cu rezoluţie Full HD şi a procesoarelor quad-core pe platforma Windows Phone, şi o tabletă Windows RT. Dincolo de terminale, Nokia a făcut şi alte anunţuri, unul dintre cele mai interesante fiind cel care anunţă ridicarea ştachetei capturii foto.

Nokia a anunţat astăzi că atât Lumia 1020 cât şi proaspăt anunţatul Lumia 1520 vor beneficia de captură foto în format RAW. O caracteristică a aparatelor foto DSLR sau mirrorless, captura RAW a început să apară şi pe camerele compacte mai scumpe, însă pentru lumea fotografiei mobile este o premieră.

Opţiunea de captură în format RAW va sosi pe cele două terminale mobile undeva în prima parte a anului viitor, împreună cu actualizarea Nokia Black. Fotografii amatori vor avea astfel posibilitatea să editeze versiunile brute nealterate ale imaginilor în Abobe Lightroom sau Photoshop, obţinând astfel maximum posibil de calitate din imaginile capturate. Opţiunea de captură RAW va completa captura în format JPG la rezoluţia maximă şi oversampling-ul oferit de tehnologia PureView, oferind astfel trei versiuni ale aceleiaşi imagini care vor putea fi folosite în scopuri diferite.

Captura RAW nu este singura noutate foto anunţată astăzi. Nokia a anunţat că a investit în compania Pelican Imaging în primăvara acestui an, iar tehnologiile dezvoltate de această companie se vor materializa pe terminalele Lumia sub forma aplicaţiei Refocus. Pe baza tehnologiilor dezvoltate de Pelican, Nokia va oferi posibilitatea capturii unor imagini în care utilizatorul va putea modifica după dorinţă focalizarea, compania oferind şi o pagină demonstrativă în care puteţi apăsa cu mouse-ul în diferite zone ale imaginii şi admira schimbarea zonei focalizate.

Nokia nu a dezvăluit cum va implementa această opţiune fără camere foto multiple, dar cel mai probabil că vom avea de-a face cu o aplicaţie similară Nokia Smart Cam care va face mai multe capturi succesive cu focalizări la distanţe diferite. Aplicaţia Nokia Refocus va fi disponibilă pe toate terminalele Pureview începând cu luna noiembrie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News