IDC: piaţa PC a scăzut mai puţin decât se estima în cel de-al treilea trimestru, Apple intră în Top 5

10.10.2014
IDC: piaţa PC a scăzut mai puţin decât se estima în cel de-al treilea trimestru, Apple intră în Top 5

IDC a publicat ieri cifrele vânzărilor de PC-uri în cursul celui de-al treilea trimestru al acestui an, datele centralizate arătând că această industrie începe să dea semne de stabilizare deoarece scăderea a fost vizibil mai mică decât cea anticipată. Tot cu această ocazie, datele centralizate de IDC plasează pentru prima oară în topul producătorilor şi compania Apple.

Datele centralizate de IDC arată că industria PC a continuat pe panta descendentă şi a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă o revigorare încă nu se întrevede, cele 78,5 milioane de PC-uri vândute marchează o scădere de numai 1,7 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, mult sub estimarea iniţială de 4,1 procente.

Liderul pieţei PC rămâne compania Lenovo, aceasta reuşind să vândă 15,7 milioane unităţi şi să crească faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut atât din punct de vedere al numărului de unităţi vândute cât şi din punct de vedere al cotei de piaţă. HP şi Dell sunt ocupantele locurilor 2 şi 3, acestea crescând în aceleaşi direcţii, dar într-un ritm mai lent. Ocupanta locului 4, compania Acer, se bucură de cea mai mare creştere, taiwanezii pârându-şi să-şi revină din şocul perioadei rapide de scădere din primele trimestre ale anului. Toate aceste creşteri s-au făcut în detrimentrul producătorilor mai mici, categoria Others înregistrând o scădere de aproape 18 procente de la an la an.

Surpriza este apariţia companiei Apple în topul 5 al producătorilor de PC-uri. Compania a vândut aproape 5 milioane de PC-uri, o creştere de 8,9 procente de la valorile atinse acum un an, şi a acaparat o cotă de piaţă de 6,3 procente. Prezenţa companiei în topul celor mai puternici producători de PC-uri la nivel global este o noutate, aceasta bucurându-se până acum de o poziţie solidă doar pe piaţa natală, Statele Unite, unde ocupă în prezent locul al treilea.

Compania Gartner a oferit şi ea cifre similare, afirmând că producătorii de PC-uri au vândut în această perioadă 79,4 milioane de PC-uri, ceea ce reprezintă o scădere de la an la an de numai 0,5 procente, şi că ASUS ocupă încă ultimul loc în topul celor mai mari producători de PC-uri. Trebuie subliniat însă faptul că datele Gartner includ şi tabletele Windows dar exclud laptopurile Chromebook, ceea ce explică aceste discrepanţe.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News