Intel la CES 2020: procesoare Tiger Lake cu AI şi Xe DG1, primul GPU dedicat al companiei

09.01.2020
Intel la CES 2020: procesoare Tiger Lake cu AI şi Xe DG1, primul GPU dedicat al companiei

Spre diferenţă de AMD, care a venit la CES cu produse pe care le vom vedea în dispozitive în următoarele câteva luni, Intel a avut o prezenţă care a dezvăluit produse din viitorul nu tocmai apropiat. Compania a prezentat în premieră noua arhitectură Tiger Lake, care va intra în concurenţă directă cu procesoarele AMD Ryzen 4000 pentru laptop-uri, cât şi prima sa platformă de cipuri grafice numită Xe, care va fi atât la baza soluţiilor de grafică din procesoarele Tiger Lake, cât şi în plăci video dedicate.

Intel va lansa anul acesta procesoarele Tiger Lake pe 10nm+ pentru ultrabook-uri

Procesoarele Tiger Lake vor fi lansate spre sfârşitul anului şi vor fi dedicate iniţial dispozitivelor ultra-portabile. Acestea folosesc arhitectura pe 10nm+, un proces de fabricaţie pe care Intel abia începe să îl stăpânească după ce a debutat platforma Ice Lake de anul trecut bazată pe 10nm.

Procesoarele Tiger Lake nu vor mai folosi soluţiile grafice Intel UHD Graphics sau Intel Iris Graphics, ci noua arhitectură de GPU Xe, care promite să ofere performanţă mult mai bună decât generaţiile din trecut cu un consum de energie similar sau chiar mai mic. În trecut, Intel a apelat inclusiv la AMD pentru a oferi cipuri grafice mai puternice, lansând procesoare Core cu GPU AMD Vega integrat. Acest proiect a fost însă rapid scos de pe piaţă.

Intel promite că GPU-ul Xe din procesoarele noi va putea fi capabil să ruleze „jocuri HD”. Acest lucru sugerează că va putea rula jocuri în condiţii optime la rezoluţie 720p. Totuşi, compania pregăteşte acest GPU cu memorie GDDR6 dedicată şi un consum de aproximativ 25W, deci ar putea să se apropie de performanţa unor cipuri considerate „de gaming”, precum GTX 1050 în varianta pentru laptop-uri.

Alte avantaje ale platformei Tiger Lake vor fi dimensiunile reduse ale componentelor interne ale computerelor. Astfel, producătorii ar putea integra sisteme de răcire mai eficiente, baterii mai mari sau pot face computere mai compacte şi în noi formate, precum cele pliabile pe care le-am văzut anul acesta la CES de la mai mulţi producători. De asemenea, Tiger Lake va fi şi platforma care va debuta noul standard Thunderbolt 4, care nu pare să fie mai puternic decât Thunderbolt 3, cel puţin din punct de vedere al vitezei de transfer, promiţând tot de patru ori viteza USB 3.

Un alt avantaj ar fi procesare AI, ceva ce va primi un aport mare de performanţă, Intel prezentând aceste funcţii pe un ultrabook în aplicaţii Adobe profesionale precum Photoshop şi Premiere Pro, care folosesc noul algoritm Sensei pentru a realiza automat anumite funcţii complexe.

Intel Xe: primul GPU dedicat de la Intel

Deşi nu a vorbit foarte mult despre cipul Xe, Intel a confirmat după multe zvonuri şi speculaţii faptul că va lansa un cip grafic dedicat. Acesta va fi lansat sub forma modelului Intel DG1 (Discrete Graphics 1), care pare totuşi să fie încă un prototip fără un nume final. Acest cip grafic ar putea fi folosit în principal pentru accelerarea algoritmilor AI, oferind suport pentru calcule INT8. Gaming-ul nu va fi o prioritate pentru companie, cel puţin nu iniţial.

De altfel, este greu să intri pe o piaţă dominată momentan de numai doi jucători mari (AMD şi NVIDIA), fără experienţa acestora. Totuşi, compania a prezentat pe „scenă” un computer echipat cu un cip grafic Intel Xe DG1, care rula în timp real Destiny 2 în varianta de PC. Acest lucru înseamnă că Intel cel puţin ia în calcul promovarea acestui GPU şi pentru gaming, însă nu a oferit detalii despre setările jocului sau performanţa atinsă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult