Noul SSH Seagate Momentus XT, acum cu o capacitate de 750 GB

29.11.2011
Noul SSH Seagate Momentus XT, acum cu o capacitate de 750 GB

Diferenţele între un HDD şi un SSD sunt mari. În principiu, performanţele ar putea justifica preţul, dar capacitatea rămâne o problemă majoră. Seagate a introdus anul trecut primul SSH (Solid State Hybrid), un HDD pentru portabile dotat cu 4 GB de memorie flash. Aceasta din urmă poate stoca fişierele cel mai des accesate, oferind performanţe mai bune la pornirea sistemului de operare şi la rularea unor aplicaţii. În unele cazuri, harddisk-ul Momentus XT avea performanţe între un HDD şi un SSD, dar de cele mai multe ori se comporta ca un HDD obişnuit. Acum Seagate anunţa o nouă generaţie de SSH, cu o nouă denumire şi o capacitate sporită.

Seagate Momentus XT - 750 GB pe platane, 8 GB flash

Noul harddisk de la Seagate vine cu un aşa-numit FAST (Flash-Assisted Storage Technology) Factor. Capacitatea memoriei flash a fost dublată, ajungând acum la 8 GB, iar stocarea oferită pe platan sau platane este de 750 GB. Interfaţa de conectare SATA 6 GB/s ar trebui să ajute la obţinerea unor viteze de transfer mai bune. Memoria flash este de tip SLC. Asta înseamnă că este rapidă şi are mai mulţi ciclii de scriere/ştergere decât cea de tip MLC integrată în stick-uri USB. Noul Seagate Momentus XT de 750 GB este disponibil peste ocean la preţul de 245 $ şi s-ar putea să ajungă şi pe piaţa românească în viitorul apropiat.

Testele comparative prezentate aici trebuie luate cu destul de multă sare. Ele sunt relevante în cazurile prezentate, însă nu reflectă performanţele în lucrul de zi cu zi. Chiar dacă un SSD poate porni OS X-ul mai repede decât un SSD, performanţele per ansanblu nu sunt comparabile. Chiar şi un SSD din prima generaţie se va mişca mai bine decât un SSH. Asta nu înseamnă că Seagate nu a reuşit să ofere un produs util. Din contră, raportul preţ/capacitate şi performanţele unui SSH sunt chiar atractive pentru un posesor de laptop.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News