Mai multă putere pentru Galaxy S6: Samsung a anunţat Exynos 7420

17.02.2015
Mai multă putere pentru Galaxy S6: Samsung a anunţat Exynos 7420

Compania Samsung Electronics trece printr-o perioadă dificilă care a început acum cinci trimestre, însă dacă vânzările de telefoane şi tablete au intrat pe o pantă descendentă, divizia de componente şi subansamble electronice a raportat o evoluţie pozitivă generată de cererea crescută a segmentului superior de piaţă. Cel mai recentă realizare a acestei divizii este noul Exynos 7 Octa, proaspăt anunţatul procesor Samsung fiind prima soluţie pentru terminale mobile fabricată într-un proces pe 14 nanometri şi urmând, cel mai probabil, să fie pusă la treabă de iminentul Galaxy S6.

Până acum, compania Intel a fost singura care a avut în portofoliul său procesoare fabricate într-un proces tehnologic de 14 nanometri, însă Core-M şi Broadwell-U sunt soluţii x86 destinate doar laptopurilor sau tabletelor foarte puternice. Noul Exynos 7 Octa foloseşte acelaşi proces de fabricaţie FinFET, însă se poate mândri că este prima soluţie pentru telefoane mobile şi tablete care a trecut de acest prag tehnologic.

În acest moment, Samsung nu oferă prea multe detalii despre noul procesor Exynos 7 Octa. La fel ca modelul anterior Exynos 7410, pe care l-am văzut la lucru pe Galaxy Note 4, noul Exynos 7420 este un model octa-core bazat pe arhitectura big.LITTLE de la ARM. Acesta oferă patru nuclee ARM Cortex-A57 tactate la frecvenţa de 2,1 GHz (în creştere de la cei 1,9 GHz ai versiunii anterioare), patru nuclee ARM Cortex-A53 cu o frecvenţă de tact necunoscută şi un cip de control care foloseşte modul de lucru eterogen Global Task Scheduling pentru utilizarea tuturor nucleelor în acelaşi timp şi alocarea dinamică a sarcinilor în funcţie de puterea de calcul necesară.

Spre deosebire de Exynos 7410, care era limitat la memoriile DDR3, noul Exynos 7420 oferă o interfaţă DDR4 cu lăţime de bandă superioară. Soluţia grafică integrată este necunoscută în acest moment, însă versiunea anterioară a folosit un extrem de puternic ARM Mali-760 MP6 şi nu ne aşteptăm ca Samsung să rateze şi îmbunătăţirea acestui nucleu.

Conform companiei, noul procesor din familia Exynos 7 Octa promite performanţe îmbunătăţite cu 20 de procente, un consum energetic redus cu 35 de procente şi o performanţă/watt îmbunătăţită cu 30 de procente atunci când este comparat cu versiunea anterioară Exynos 7410, care a fost fabricată într-un proces de 20 de nanometri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News