Samsung Galaxy Note 4 review

10.11.2014
Samsung Galaxy Note 4 review
Introducere, construcţie, design, ergonomie

Acum trei ani, când Samsung a lansat primul terminal din seria Galaxy Note, mulţi s-au uitat urât la ecranul gigantic, conform standardelor de atunci, de 5,3”. Se pare însă că Samsung a ştiut foarte bine ce face, vânzările de terminale Galaxy Note profitând ulterior de cererea din ce în ce mai mare pentru ecrane de mari dimensiuni din poziţia privilegiată asigurată de dotările bune şi notorietatea acumulată. Lansat în luna septembrie a acestui an la IFA Berlin 2014, Galaxy Note 4 răspunde cerinţelor din ce în ce mai crescute ale pieţei cu un procesor puternic şi un ecran QHD, dar aduce totodată şi o bine-venită schimbare de design.

Construcţie, design, ergonomie

De-a lungul ultimului an, Samsung a fost ţinta unor critici susţinute care au reclamat stagnarea şi lipsa de curaj a designerilor companiei. Deşi a încercat să schimbe câte ceva pe ici pe colo, compania nu a reuşit să convingă nici măcar cu actualul vârf de gamă Galaxy S5, schimbarea sesizabilă de direcţie venind abia odată cu modelul mid-range Galaxy Alpha. Preluând noutăţile aduse de acesta din urmă, Galaxy Note 4 va încerca să ne convingă nu doar cu schimbările interne, care nu au fost oricum niciodată dezamăgitoare, dar şi cu o garderobă proaspătă mai atractivă.

Carcasa terminalului Galaxy Note 4 nu a abandonat elementele de design caracteristice Samsung, utilizatorii putând regăsi repere familiare cum ar fi de pildă grila cu un singur rând de perforaţii a căştii, butonul oval Home sau rama pătrată a obiectivului camerei foto. Dacă carcasele telefoanelor Samsung au folosit până acum în mod exclusiv materiale plastice, Galaxy Note 4 oferă acum o mult mai elegantă ramă din aluminiu.

Samsung Galaxy Note 4: o carcasă nouă pentru gama Note

Din câte am putut observa fără a desface telefonul în bucăţi, structura de rezistenţă a carcasei foloseşte tot un şasiu din material plastic dur, rama exterioară din aluminiu fiind doar un element suplimentar care are scopuri estetice şi funcţionale. Înconjurând integral carcasa, rama metalică are o lăţime constantă în cea mai mare parte, aceasta îngroşându-se doar în zona conectorului USB 2.0 din partea inferioară şi a conectorului jack audio din partea superioară. Profilul acesteia nu urmează însă cu exactitate forma părţii frontale a terminalului, rama metalică fiind uşor scobită pe laterale pentru a reduce lăţimea totală a terminalului şi pentru a-l face mai confortabil atunci când este ţinut în mână.

Samsung Galaxy Note 4: o ramă metalică elegantă

Acest element constructiv nu are doar rol decorativ, cele patru izolaţii fine de culoare albă spunându-ne că rama metalică este şi un ansamblu de antene. După cum se observă din imaginile de detaliu, teşiturile ramei au un finisat lucios neted în timp ce marginile sunt acoperite cu o peliculă metalică gri cu o rugozitate fină, însă procesul de eloxare a fost aplicat după asamblare şi maschează parţial interstiţiile albe dintre antene. Poate că este un detaliu minor, însă această atenţie la detalii a celor de la Samsung este bine-venită. Butoanele sunt fabricate şi ele din aluminiu şi sunt acoperite cu aceeaşi peliculă metalică închisă la culoare.

Samsung Galaxy Note 4: muchii teşite lucioase, margini eloxate şi antene bine camuflate

Partea frontală a primit şi ea partea ei de atenţie. În cursul evenimentului de lansare, Samsung a folosit denumirea 2.5 Glass pentru statul protector al ecranului, ceea ce nu spune prea multe. Cei care au folosit însă terminale precum N9 vor recunoaşte imediat sticla particulară la care a apelat şi Nokia: un material gros cu margini curbate şi cu o refracţie internă calculată de aşa natură încât informaţia grafică afişată dă iluzia că pluteşte pe suprafaţa exterioară a ecranului. Samsung nu a profit însă până la capăt de marginile curbate ale noului strat protector, separaţia dintre acestea şi rama metalică din jur fiind uşor de sesizat. Sub acest strat protector de sticlă se ascund cele două butoane capacitive cu iluminare, LED-ul de semnalizare şi o ramă cu un model discret cu dungi orizontale.

Samsung Galaxy Note 4: capacul posterior fabricat din material plastic

Capacul posterior detaşabil se încadrează însă în aceeaşi notă cu care ne-au obişnuit celelalte terminale Samsung deoarece este fabricat dintr-un material plastic subţire şi elastic. Ancorat în nu mai puţin de 18 puncte, acesta se închide însă perfect, se mulează bine pe carcasa internă şi nu are zone care sună a gol sau care se pot deforma. Din fericire, Samsung a ales de data aceasta o textură ceva mai discretă şi a eliminat oribilele cusături false pe care le-am văzut la Galaxy Note 3 în favoarea unor muchii netede care se îmbină fluid cu rama metalică din jur. Sub acest capac găsim bateria detaşabilă, slot-ul Micro SIM şi slot-ul MicroSD.

Samsung Galaxy Note 4: baterie detaşabilă, MicroSD şi MicroSIM

Având dimensiuni de 153,5 x 78,6 x 8,5 milimetri şi o greutate de 176 de grame, Galaxy Note 4 este insesizabil mai greu şi mai mare decât generaţia anterioară, însă acesta este însă un preţ insignifiant dacă ţinem cont că am primit o carcasă mult mai arătoasă şi mai bine finisată. În plus, Galaxy Note 4 este mai confortabil deoarece, deşi a rămas cam la fel de mare, este mai puţin alunecos decât modelul anterior.

Samsung Galaxy Note 4: un profil elegant şi confortabil

Calitatea construcţiei este foarte bună, carcasa fiind rigidă şi neavând zone deformabile. Utilizatorii primelor terminale Galaxy Note 4 au reclamat spaţiul existent între ecran şi rama metalică, însă terminalul nostru a avut această hibă de construcţie doar în partea superioară iar acest interstiţiu a fost atât de fin încât probabil că nici nu l-am fi remarcat dacă nu l-am fi căutat înadins. Mai deranjantă ni s-a părut dimensiunea redusă a butoanelor pentru controlul volumului, acestea fiind destul de greu de sesizat fără un contact tactil repetat. Din păcate Galaxy Note 4 nu a moştenit şi rezistenţa la apă şi praf a modelului Galaxy S5.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Samsung nu s-a hazardat să mărească dimensiunea ecranului implementat pe Galaxy Note 4, acesta păstrând diagonala de 5,7” a modelului anterior. Dacă ecranul nu a crescut în dimensiuni, acesta a făcut însă saltul la rezoluţia Quad HD şi a preluat toate îmbunătăţirile tehnologice pe care le-am remarcat la panoul AMOLED folosit în primăvară pentru telefonul Galaxy S 5. Panoul foloseşte aceeaşi matrice PenTile cu aranjare Diamond şi subpixeli inegali pe care Samsung o utilizează de ceva vreme în cazul ecranelor sale AMOLED cu densitate foarte mare. La o densitate de 515 ppi, este însă practic imposibil să mai observi cu ochiul liber micile deficienţe ale aranjamentelor PenTile, iar imaginea afişată de Galaxy Note 4 este clară şi oferă un nivel excelent de detalii.

Galaxy S5 ne-a impresionat cu excelentul său panou AMOLED, iar Galaxy Note 4 nu se situează prea departe de acesta. Ecranul oferă un nivel de negru perfect, un contrast excelent, unghiuri foarte ample de vizualizare şi o luminozitate bună. Stratul de polarizare este şi el foarte eficient, ecranul fiind lizibil chiar şi atunci când lumina solară bate peste umărul utilizatorul direct în ecran. Cu adevărat interesantă este însă calibrarea ecranului, care poate fi ajustată să afişeze o imagine naturală nesaturată care poate rivaliza fără nici o problemă cu cea oferită de panourile IPS de bună calitate.

Samsung Galaxy Note 4: un ecran S-AMOLED cu rezoluţie QHD

Software-ul pentru ajustarea ecranului oferă trei profiluri de calibrare, adică Basic, AMOLED Photo şi AMOLED Cinema, care sunt completate de un mod adaptiv care ajustează parametrii în funcţie de natura materialului grafic afişat. Profilul AMOLED Cinema nu este prea impresionant, acesta având o nuanţă albăstruie rece şi o suprasaturaţie neplăcută şi distructivă a culorilor. Modul Basic, pe care de altfel îl şi recomand, oferă însă un ecran cu o nuanţă caldă de alb şi culori nesaturate foarte bune, în timp ce AMOLED Photo se situează undeva între acestea două.

Trăgând linia de final, Galaxy Note 4 oferă cel mai impresionant ecran disponibil în acest moment pe un telefon mobil. Rămâne însă valabilă totodată şi observaţia făcută atunci când am testat terminalul LG G3: ecranul QHD încă aşteaptă conţinutul care să-l pună cu adevărat în valoare.

Versiunea hardware SM-N910C a terminalului Galaxy Note 4 este motorizată de soluţia Exynos 7 Octa (fost Exynos 5433), iar aceasta este interesantă deoarece este prima implementare pe 64 de biţi de la Samsung, cea de-a doua fabricată într-un proces HKMG pe 20 de nanometri şi una dintre foarte puţinele care folosesc nucleele grafice de vârf ARM din generaţia Midgard 2.

După cum se observă din scorurile obţinute în testele uzuale, Exynos 7 Octa este o soluţie hardware impresionantă. Samsung a avut nevoie de trei revizii hardware pentru a obţine un procesor Exynos 5 Octa complet funcţional, însă compania a învăţat din greşeli şi a reuşit să ne ofere acum o soluţie hardware extrem de atractivă. Exynos 7 Octa foloseşte patru nuclee ARM Cortex-A57 cu o frecvenţă de tact de 1,9 GHz, patru nuclee ARM Cortex-A53 cu o frecvenţă de 1,3 GHz şi arhitectura big.LITTLE cu procesare eterogenă (HMP) care permite utilizarea tuturor celor opt nuclee de procesare în acelaşi timp. Acest nucleu de procesare este completat de interfaţa grafică ARM Mali-T760 MP6, aceasta fiind de altfel şi cea mai puternică implementare a vârfului de gamă ARM Mali din generaţia actuală.

Samsung nu a reuşit să compileze o versiune specială pe 64 de biţi a sistemului de operare Android 4.4.4, implementarea Exynos 7 Octa din Galaxy Note 4 folosind tot modul de lucru pe 32 de biţi şi nefiind prea clar dacă viitoarea actualizare la Lollipop va schimba acest lucru. Chiar şi aşa, Exynos 7 Octa a îngenuncheat fără probleme celebrul Snapdragon 801 şi s-a dovedit a fi un rival redutabil care a reuşit de multe ori să depăşească şi noile soluţii Snapdragon 805 sau Tegra K1. Un alt avantaj al soluţiei Samsung este şi procesul de fabricaţie superior, căldura disipată de Exynos 7 Octa fiind tolerabilă chiar şi în timpul activităţilor intensive prelungite. Acest puternic procesor este completat de o memorie RAM cu o capacitate generoasă de 3GB şi o memorie internă cu performanţe excelente.

Rezultate teste (3Dmark, AnTuTu 5.2, Vellamo 3 HTML, Quadrant 2.1, GFXBench 3 şi GeekBench 2)

Specificaţii

 • Ecran: 5,7”, AMOLED, 2560 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Android 4.4.4
 • Chipset: Samsung Exynos 7 Octa
 • Procesor: ARM Cortex-A57 1,9GHz quad-core, ARM Cortex-A53 1,3GHz quad-core
 • Procesor grafic: ARM Mali-T760 MP6
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: MicroSDXC, 128 GB max
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE Cat 4
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.1, A2DP
 • USB: microUSB 2.0
 • Cameră foto: 16 MP, senzor 1/2,6”, stabilizare optică, F/2.2
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 3,7 MP, F/1.9
 • Baterie: 3220 mAh
 • Dimensiuni: 153,5 x 78,6 x 8,5 mm
 • Greutate: 176 grame
 • Altele: stylus, Wi-Fi Direct, NFC, DLNA, ANT+, încărcare rapidă

Bateria cu o capacitate de 3220 mAh a oferit o autonomie de circa 40 de ore, această perioadă fiind obţinută într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp total de ecran de circa patru ore. Pe piaţă există produse cu o autonomie mai bună, însă nu trebuie să ignorăm consumul ecranului QHD şi al procesorului extrem de puternic, prestaţia Galaxy Note 4 putând fi considerata bună atât timp cât este aptă să acopere două zile de activitate într-un regim mediu de utilizare.

Software şi telefonie

Software şi telefonie

Interfaţa TouchWiz Nature 3.0 de pe Galaxy Note 4 este doar o versiune uşor îmbunătăţită a versiunii lansate în această primăvară odată cu Galaxy S5, aceasta folosind acum Android 4.4.4 ca fundament software şi îmbunătăţind anumite aspecte minore.

Interfaţa păstrează unele elemente caracteristice Samsung, cum ar fi culoarea de fundal verde-albăstruie sau tab-urile de mari dimensiuni, însă oferă un set nou de pictograme cu design simplu şi culori puternice, un meniu pentru setări care poate fi afişat în funcţie de preferinţe sub forma unor panouri multiple sau tab-uri, widget-uri cu aspect plat şi noul My Magazine. Faţă de versiunea de pe Galaxy S5, se remarcă noul meniu pentru multitasking care prezintă aplicaţiile deschise sub forma unui carusel, interfaţa albă a tastaturii telefonice şi meniul pentru setări care a deveni mai aerisit.

Multitasking-ul a devenit şi el mai bun, software-ul de pe Galaxy Note 4 permiţând redimensionarea în cadrul unei ferestre a unei aplicaţii printr-o simplă mişcare pornind din colţul ecranului, minimizarea acesteia sub forma unor pictograme flotante şi comutarea rapidă în modul de lucru cu stylus în cazul în care aplicaţia este compatibilă.

Schimbările sunt numeroase şi nu întotdeauna evidente, însă utilizatorul va remarca treptat că Samsung a eliminat tot balastul grafic depăşit acumulat în ultimii ani şi oferă acum o interfaţă coerentă şi aspectuoasă. Generaţia actuală TouchWiz oferă şi multe modificări funcţionale mici, cum ar fi posibilitatea agregării conexiunilor de date şi Wi-Fi pentru descărcarea de fişiere, posibilitatea ajustării luminozităţii fără a renunţa la reglarea automată şi multe alte mărunţişuri. Dincolo de aceste noutăţi mai mult sau mai puţin interesante, software-ul Samsung oferă toate facilităţile deja cunoscute precum Split Screen, micro-aplicaţii şi ferestre flotante pentru redarea media.

Asemănător aplicaţiei BlinkFeed din HTC Sense, Briefing (anterior numit My Magazine) este un agregator pentru ştiri care oferă o paginare mai bună a conţinutului Web. Dacă HTC a făcut din BlinkFeed un punct central al interfeţei sale grafice, Samsung nu a dorit să-şi supere prea tare utilizatorii şi a amplasat acest produs software într-un ecran lateral dedicat, care poate fi eventual şi dezactivat cu totul. Briefing este doar o interfaţă alternativă a faimoasei aplicaţii Flipboard, dar care foloseşte categorii de conţinut separate de cele ataşate contului de bază. Odată cu recosmetizarea aplicaţiei Briefing, Samsugn a actualizat puţin şi interfaţa S-Health, aceasta oferind acum un widget refăcut şi afişarea informaţiilor în Lock Screen.

Dacă implementarea software de pe Galaxy S5 nu a avut întotdeauna performanţe satisfăcătoare, software-ul de pe Galaxy Note 4 este mult mai bine optimizat şi nu am avut de ce să mă plâng în timpul perioadei de test.

În cadrul evenimentului de lansare, Samsung a afirmat că a îmbunătăţit partea de telefonie şi menţionat implementarea unui sistem cu trei microfoane, două pe rama inferioară şi unul pe cea superioară, care oferă nu doar o atenuare bună a zgomotului de fundal, dar şi o amplificare direcţionată selectivă. Compania nu s-a lăudat degeaba, sistemul de microfoane având o fidelitate foarte bună şi un nivel audio ridicat, iar implementarea unui algoritm de beamforming face ca Galaxy Note 4 să fie util şi atunci când este folosit ca dictafon sau reportofon.

Casca oferă un volum sonor ridicat si o fidelitate bună. Difuzorul de pe capacul posterior este însă modest, acesta remarcându-se prin volumul ridicat, dar fiind penalizat de fidelitatea slabă, de limitarea în frecvenţă, de rezonanţa neplăcută indusă de carcasă şi de atenuarea destul de sesizabilă atunci când terminalul este aşezat pe masă cu ecranul în sus. Sistemul de telefonie este completat de LED-ul RGB frontal, însă posibilităţile de particularizare oferite sunt modeste.

Senzorii pentru puls şi amprentă, stylus

Senzorii pentru puls şi amprentă, stylus

Galaxy Note 4 nu a primit doar o carcasă mai frumoasă, un ecran QHD impresionant şi un procesor mai puternic, dar şi-a extins şi lista de dotări cu senzorii pentru puls şi autentificare biometrică pe care Samsung i-a implementat prima oară pe vârful de gamă actual Galaxy S5.

La fel ca în cazul modelului anterior menţionat mai sus, senzorul pentru amprente este de tip optic, diferenţiind-se astfel de modelele capacitive de pe iPhone 5S sau Ascend Mate 7. Amplasat în interiorul butonului Home, senzorul are o poziţionare bună si este uşor de accesat, iar software-ul îl ajută deoarece înregistrarea unei amprente necesită opt treceri succesive ale degetului, numărul mai mare de eşantioane papilare înregistrate mărind şansa ca recunoaşterile ulterioare să aibă o rată ceva mai bună de succes. Senzorul poate fi folosit pentru autentificarea cu contul Samsung, autentificarea în browser-ul nativ şi în aplicaţia oficială PayPal.

Samsung Galaxy Note 4: senzorul pentru amprentă este ascuns în butonul Home

Implementarea de pe Galaxy Note 4 mi s-a părut ceva mai precisă decât cea văzută acum jumătate de an la Galaxy S 5, fără a reuşi însă să elimine inconsistenţa în timpul funcţionării. De cele mai multe ori, au fost suficiente una sau două atingeri pentru o autentificare corectă, dar m-am lovit şi de momente în care amprenta nu a fost recunoscută sub nici o formă şi am fost obligat să apelez la parolă. Este regretabil că Samsung nu a reuşit să îmbunătăţească acest aspect, implementările Apple şi Huawei rămânând singurele cu adevărat satisfăcătoare în acest moment.

Cea de-a doua noutate este senzorul pentru măsurarea pulsului. Ascuns lângă bliţul camerei foto, acesta foloseşte un LED puternic de culoare roşie şi un senzor pentru analiza optică. După pornirea aplicaţiei S-Health, utilizatorul va trebui să aşeze uşor degetul în această zonă şi să aştepte afişarea pulsului, rezultatele fiind prompte şi surprinzător de corecte.

Samsung Galaxy Note 4: senzorul pentru puls, camuflat lângă bliţul camerei foto

Informaţiile culese de acest senzor sunt agregate de către aplicaţia S-Health, oferind astfel un instrument pentru monitorizarea şi memorarea datelor despre ritmul cardiac.

Stylus-ul, accesoriul emblematic al gamei Galaxy Note, a fost revizuit şi îmbunătăţit. Stiloul digital a devenit mai subţire, însă suprafaţa sa este striată pentru a nu submina ergonomia. Digitizorul Wacom din ecran oferă acum 2048 de niveluri de presiune, faţă de numai 1024 la modelul anterior, şi permite detectarea unor mişcări fine precum rotiri, înclinări şi schimbări de viteză. Software-ul aferent a fost îmbunătăţit cu o serie de facilităţi interesante care permit captura multiplă în memoria Clipboard, emularea unui mouse, redimensionarea simplă a ferestrelor şi altele. Funcţiile vechi nu au fost ignorate, software-ul stylus-ului oferind în continuare posibilitatea copierii sau adnotării informaţiilor de pe ecran, scrierea de mână şi recunoaşterea scrisului sau previzualizare anumitor tipuri de conţinut atunci când stylus-ul este ţinut deasupra acestora.

Samsung Galaxy Note 4: un stylus îmbunătăţit

Captură foto şi video

Captură foto şi video

Camera foto poate fi trecută şi ea pe lista îmbunătăţirilor importante, Galaxy Note 4 fiind primul telefon Samsung care foloseşte un obiectiv cu stabilizare optică. Din păcate, excelentul senzor proprietar ISOCELL pe care l-am remarcat la Galaxy S5 nu a fost folosit şi în acest caz, Samsung păstrând probabil combinaţia dintre acesta şi noua stabilizare optică pentru viitorul terminal Galaxy S6. În locul lui, Samsung a folosit un senzor produs de către Sony, modelul IMX240 implementat având aceeaşi rezoluţie de 16 MP, acelaşi format nativ 16:9 şi aceeaşi dimensiune fizică de 1/2,6”.

În ciuda vremii neprielnice şi a luminii mohorâte, camera foto din Galaxy Note 4 a reuşit să-şi etaleze calităţile superioare. Imagini capturate au un nivel de detalii foarte bun, culori naturale plăcute, contrast ridicat şi, de cele mai multe ori, şi o expunere corectă. Post-procesarea folosită de Samsung este discretă şi reuşeşte să atenueze bine zgomotul de imagine dar să păstreze totodată şi o cantitate bună de detalii. Camera frontală, care foloseşte un senzor de 3,7 MP cu diafragmă mare F/1.9, are o calitate bună, dar nu poate concura cu modelele dedicate pentru selfies de pe Huawei Ascend P7 sau Nokia Lumia 735.

Ajutată de noul sistem de stabilizare, captura nocturnă este foarte bună şi se remarcă prin luminozitatea ridicată a imaginilor, nivelul bun de detalii şi nivelul tolerabil de zgomot. Atât timp cât lumina are un nivel satisfăcător, camera nu foloseşte nici un profil special pentru captură, însă scăderea ei sub un anumit nivel declanşează activarea modului de lucru nocturn pe care l-am observat şi la Galaxy S5. Samsung nu a oferit nici un detaliu suplimentar despre acest mod de captură special, însă specificaţiile Sony spun că IMX240 este capabil să captureze două expuneri în acelaşi timp şi să le combine într-o singură imagine (SME-HDR), ceea ce explică atât calitatea imaginii cât şi lipsa din EXIF a informaţiilor despre sensibilitatea ISO folosită.

Captura video UHD este excelentă, Galaxy Note 4 având o prestaţie la fel de bună ca Galaxy S5. Fluxul video H.264, cu rezoluţie de 3840 x 2160 pixeli şi bitrate de 48 Mbps, se remarcă prin calitatea excelentă a detaliilor, stabilitatea bună a numărului de cadre pe secundă şi ajustarea rapidă a expunerii. Sunetul stereofonic este suficient de bun, coloana sonoră AAC cu bitrate de 256 kbps fiind penalizată doar de filtrarea exagerată a frecvenţelor joase.

Descărcare mostră filmare UHD (ZIP, 357 MB)

Aplicaţia software de captură foto/video oferă un set mic de setări, cum ar fi reglarea manuală a sensibilităţii, ajustarea modului de măsurare a expunerii sau declanşare cu temporizare, dar nu oferă opţiuni de control pentru parametrii imaginii. Modurile de lucru oferă deja cunoscutele Dual Camera pentru foto şi video (16 MP, respectiv 720p), Panorama (18560 x 1680 pixeli) şi captură în rafală. Deşi senzorul foto nu mai oferă un sistem cu detecţie de fază, viteza focalizării este foarte bună şi se remarcă ezitări ocazionale doar în condiţii de luminozitate scăzută.

Printre modurile mai inedite de lucru se remarcă Virtual Tour, o succesiune de capturi foto cu direcţionare în spaţiu care creează un tur similar navigaţiei prin Google Street View, însă aceasta permite salvarea şi exportul în format video doar la rezoluţia de 2048 x 1152 pixeli. Cel de-al doilea mod important de lucru este Shot & More, o opţiune clasică de captură în rafală care permite salvarea celei mai bune ipostaze, ştergerea obiectelor în mişcare sau crearea unui efect fals de blur pentru obiectele dinamice. Aplicaţia are o arhitectură modulară, Samsung oferind suplimentar câteva noi moduri de lucru în cadrul magazinului său de aplicaţii.

Redare media, GPS, concluzii

Redare media, GPS

Ignorând deplorabila excepţie numită Galaxy S II, toate telefoanele cu procesor Exynos de la Samsung au folosit DAC-uri performante de la Wolfson, iar modelele precum Galaxy S sau Galaxy S III au rămas şi astăzi nişte etaloane în acest domeniu. Compania a început să apeleze însă tot mai des la soluţiile Snapdragon şi la etajul audio integrat din acestea şi, deşi progresul făcut de Qualcomm este indiscutabil, este plăcut să ne reîntâlnim cu o componentă internă marca Wolfson.

Etajul audio din Galaxy Note 4 foloseşte un DAC Wolfson WM5110 care oferă decodare multicanal 24bit/48KHz, un SNR de 110dB şi un amplificator stereo cu o putere de 2x2W. Redarea audio oferită este excelentă, Galaxy Note 4 remarcându-se prin fidelitatea foarte bună, basul curat percutant, mediile puternice şi înaltele discrete bine definite. Amatorii de muzică vor găsi în pachet şi o pereche de căşti intra-auriculare de bună calitate care exploatează potenţialul audio al terminalului, singurul lor neajuns fiind volumul ceva cam redus.

Samsung Galaxy Note 4: un amplificator performant şi un headset bun

Aplicaţia pentru redare audio este similară celei remarcate la Galaxy S5. În spatele interfeţei plate se ascunde o aplicaţie audio complexă, care oferă o bibliotecă media cu sortare după artist, album, gen muzical sau director, liste de redare manuale sau create în mod automat pe baza accesărilor sau a ritmului (Calm, Exciting, Joyful şi Passionate), integrare DLNA şi integrare în Lock Screen sau Notification Area. Lista de opţiuni este impresionantă, Music oferind controlul redării vitezei de redare, normalizare în timp real, afişarea versurilor şi programarea întreruperii redării după o perioadă de timp

Pentru cei care nu sunt satisfăcuţi de sunetul implicit, deşi nu prea există motive, Music oferă opţiuni bogate de procesare audio. SoundAlive oferă un egalizator cu şapte benzi, amplificare pentru bas, spaţializare 3D şi o rutină software pentru Noise Sharpening, la care se adaugă efecte care imită un amplificator cu lămpi, spaţializarea 7.1 şi altele de aceeaşi natură. Un detaliu interesant este preamplificarea inteligentă, volumul audio fiind ajustat în funcţie de setările de procesare pentru a elimina saturaţia şi clipping-ul.

Aplicaţia pentru redarea video oferă un set bun de opţiuni. Se remarcă suportul bogat pentru subtitrări, care oferă detectarea automată corectă a codului de pagină necesar pentru afişarea diacriticelor şi posibilităţi de schimbare a fontului, culorii, dimensiunii şi alinierii. Pe lângă acest avantaj, aplicaţia Video oferă Pan and Scan, procesarea audio, captură de ecran şi integrare DLNA. Suportul pentru codec-uri este însă banal, remarcându-se lipsa decodării AC3 şi DTS. Combinaţia dintre ecranul mare cu culori bune şi difuzorul puternic face din Galaxy Note 4 un player portabil bun, regretabilă fiind doar fidelitatea modestă a acestuia din urmă.

La fel ca alte telefoane de vârf lansate în ultimul an, Galaxy Note 4 oferă un emiţător infraroşu care permite transformarea telefonului într-o telecomandă universală pentru echipamentele electronice din jur. Aplicaţia pentru control a fost îmbogăţită cu un ghid TV, România nefigurând însă pe lista ţărilor în care acest serviciu este disponibile deoarece se pare că este mai puţin importantă decât Kiribati sau Libia. Smart Remote oferă o interfaţă mare uşor de utilizat, afişează opţional butoanele importante pentru control şi în Lock Screen sau Notification Area şi permite gruparea echipamentelor în funcţie de cameră. Aplicaţia nu include însă un mod de programare, deci în cazul în care televizorul, set top box-ul sau proiectorul nu figurează pe lista echipamentelor compatibile, va trebui să trimiteţi detaliile despre echipamentul dorit şi să aşteptaţi actualizarea oferită de producător.

Modulul GPS este foarte bun, acesta remarcându-se prin semnalul puternic, precizia excelentă şi localizarea asistată foarte rapidă. În cazul în care intenţionaţi să profitaţi de ecranul mare şi autonomia bună pentru a transforma Galaxy Note 4 într-un navigator GPS, acesta se va achita foarte bine de sarcini deoarece şi procesarea poziţionării şi deplasării este foarte rapidă.

Concluzii

Lansat mereu cu aproximativ şase luni mai târziu decât vârful de gamă Galaxy S, Galaxy Note a fost dintotdeauna cel mai puternic şi mai bine dotat telefon Samsung din cursul unui an. Galaxy Note 4 nu este o excepţie, acesta oferind un ecran Quad HD impresionant, un procesor Exynos 7 Octa foarte puternic, prima cameră foto cu stabilizare optică de la Samsung şi un stylus îmbunătăţit. De data aceasta, sud-coreenii au reuşit să pluseze prin utilizarea unei carcase mult mai frumoase şi mai bine construite, ceea ce îi permite noului Galaxy Note 4 să se distanţeze semnificativ de modelele anterioare de vârf de la Samsung şi să concureze mai uşor cu modelele de vârf ale concurenţei.

Părţi pozitive

Ecran Quad HD excelent
Procesor Exynos 7 Octa impresionant
Redare audio/video
Captură foto/video
Carcasă elegantă cu o construcţie bună

Părţi negative

Senzorul pentru amprente este neconvingător
Calitatea modestă a difuzorului extern
Abandonarea conectorului USB 3.0