AirTags, folosite de hoții de mașini pentru a-și urmări victimele

05.12.2021
AirTags, folosite de hoții de mașini pentru a-și urmări victimele

Dispozitivele AirTag de la Apple permit utilizatorilor să își monitorizeze mai ușor cheile sau ghiozdanele, în cazul în care uită unde le-au lăsat sau dacă le pierd. Totuși, aceste dispozitive pot fi folosite și în scopuri mai puțin legale, în mâinile anumitor „utilizatori”. Poliția din Canada a identificat deja cinci cazuri în care mașini scumpe au fost urmărite prin intermediul AirTags pentru a fi apoi furate.

Dispozitivele AirTags au fost folosite în Canada de hoții de mașini

Modul în care AirTags funcționează permit urmărirea de la distanță, în special în zone foarte populate. Aceste dispozitive folosesc rețeaua Find My, care permite oricărui dispozitiv Apple, precum un iPhone, un iPad sau MacBook să raporteze automat poziția fiecărui dispozitiv străin pe care îl întâlnește. Această funcție poate să te ajute să îți găsești telefonul pierdut sau furat, însă hoții de mașini au transformat această funcție pozitivă, într-o nouă metodă de urmărire a țintelor.

Aceștia ascundeau un AirTag în mașina pe care doreau să o fure în parcările publice, iar apoi urmăreau activitatea proprietarului prin intermediul aplicației Find My. Atunci când mașina rămânea pe loc, peste noapte, de exemplu, aceștia puteau să meargă să o fure, știind exact unde se află.

Deși AirTags nu sunt primele astfel de dispozitive de urmărire a locației, rețeaua companiei este una dintre cele mai robuste, întrucât există foarte mulți utilizatori de dispozitive Apple, în special în medii urbane aglomerate. Hoții din Canada acționau în York, o regiune din nordul orașului Toronto.

După lansarea AirTags, Apple a integrat o funcție care promite să atenționeze utilizatorii de dispozitive Apple că sunt urmăriți, în cazul în care există un AirTag străin în apropierea lor pentru mai mult timp. Totuși, este necesară instalarea actualizării iOS 14.5 pentru ca acest mesaj să poată fi afișat. Având în vedere că mulți utilizatori nu s-au grăbit să treacă la iOS 15 la fel ca în trecut, va mai dura o perioadă până când majoritatea utilizatorilor vor putea să identifice AirTag-uri străine care îi urmăresc.

sursa: ArsTechnica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult