AQIRYS VEGA review: Căști de gaming accesibile, cu ADN românesc

27.11.2020
AQIRYS VEGA review: Căști de gaming accesibile, cu ADN românesc

Industria de gaming, aflată deja în ascensiune de câțiva ani, a beneficiat mult de pe urma pandemiei, iar tot mai mulți jucători apar pe această piață promițătoare. Printre aceștia se numără și AQIRYS, o marcă românească de produse de gaming, care include în acest moment căști, carcase pentru PC-uri și accesorii. Brandul, dezvoltat de compania PC-Coolers, și-a propus să ofere produse cu un raport calitate/preț bun.

Din portofoliul AQIRYS fac parte și căștile de gaming VEGA. Acestea sunt modelul lor mid-range. Din oferă mai fac parte modelele Altair și Sirius.

Căștile, cu dimensiuni destul de generoase, sunt realizate din plastic mat, fin. Suportul pentru cap este ranforsat cu o bandă metalică, iar cupele închise, ovale, sunt realizate din spumă acoperită cu piele falsă. Tot piele falsă, perforată, este folosită și pentru partea interioară a suportului pentru cap. Per total, calitatea construcției este ridicată, iar produsul pare unul premium, cu preț mai mare decât cel pe care îl are.

Citește și: Panasonic RZ-S300W review – căști true wireless echilibrate ascunse într-un design discret

Pe banda pentru cap, acolo unde aceasta se extinde, sunt mici gradații, care te ajută să reglezi perfect căștile.

Dispozitivul dispune, pe cupa din stânga, de microfon retractabil, care poate fi împins în lăcașul lui atunci când nu este folosit.

Cablul căștilor are o lungime de 2,10 metri și include o telecomandă cu trei butoane: unul pentru volum, unul pentru oprirea sau pornirea luminițelor și altul pentru oprirea sau pornirea microfonului. Conectarea la PC se face prin intermediul unui port USB 2.0. Cablul este acoperit de material textil, gros, pentru rezistență sporită.

AQIRYS VEGA sunt confortabile chiar și după perioade lungi de utilizare, chiar dacă au o greutate destul de mare, de 350 de grame. Totodată, oferă o izolare pasivă a zgomotului foarte bună. Căștile dispun de dual-DAC și amplificator, ADC (convertor Analog-To-Digital) și booster pentru microfon. Microfonul este certificat Teamspeak, cea mai folosită aplicație de voce în industria jocurilor video.

Căștile dispun și de obișnuitele, în lumea gamingului, luminițe RGB. Acestea strălucesc pulsând foarte discret, iar tiparul nu poate fi schimbat. Luminițele pot fi doar oprite.

Performanțe bune în jocuri, dar și când asculți muzică

În cutia VEGA este oferită o brățară din silicon cu stick USB care conține aplicația dedicată și driverul pentru căști. Producătorul include și o surpriză în pachet. Este vorba despre un mousepad de gaming, de calitate bună, marcat cu brandul AQIRYS.

Căștile promit să recreeze senzația unui sistem 7.1 Virtual Surround, scenariu pe care îl reproduc destul de bine.

Aplicația AQIRYS este ușor de utilizat, deoarece are destul de puține opțiuni. Este disponibil un preset dedicat pentru muzică, dar acesta nu s-a potrivit cu gusturile mele. Am avut senzația, atunci când l-am folosit, că sunt într-un restaurant în care cântă o formație live. Am preferat să ascult muzică în modul Hi-Fi sau cu egalizatorul setat pe Rock (genul de muzică preferat), unde calitatea sunetului este foarte bună. Bun mi s-a părut presetat și modul Movie, pentru filme. Cei care doresc pot folosi egalizatorul manual sau alege din unul dintre cele existente, printre care Rock, Live sau Dance. Există și posibilitatea salvării unor preseturi create de utilizator. Ca o concluzie aici, în general căștile de gaming nu sunt prea potrivite pentru muzică, însă în acest caz am fost surprins plăcut.

Singura neplăcere avută cu aplicația este că uneori rămâne pe ecran indicatorul de volum, iar pentru a dispărea trebuie să deconectezi căștile de la portul USB. Cât timp apare pe ecran acel indicator, volumul căștilor nu poate fi redus de la 100%. Cred că problema poate fi rezolvată ușor printr-un update software viitor.

VEGA se descurcă foarte bine în domeniul pentru care au fost gândite, jocurile. În acest scenariu recomand presetul Hi-Fi. Căștile oferă un sunet clar, cu bas puternic. Difuzoarele de 50 mm permit un volum maxim puternic și îți dau senzația că te afli în mijlocul acțiunii, în jocuri. În shootere pașii se disting clar, la fel și alte zgomote, iar jucătorul poate identifica direcția din care vin sunetele.

Citește și: Philips PH805 review: nu toate căștile cu ANC sunt scumpe

Microfonul este omnidirecțional și oferă o calitate bună, după cum mi-au confirmat cei cu care am vorbit. Volumul implicit este satisfăcător. Utilizatorii pot face setări suplimentare din aplicația AQIRYS. Poate fi făcut boost sau modificat sample rate-ul (48/44.1 kHz).

În concluzie, căștile AQIRYS VEGA m-au surprins plăcut. Acestea costă aproximativ 250 de lei în magazinele online, un preț bun pentru caracteristicile tehnice oferite. Pentru acești bani primești un produs bine construit, care oferă sunet de calitate bună. Aplicația mai trebuie, însă, finisată pentru a fi eliminate bug-urile, iar lipsa jack-ului audio universal limitează portofoliul de dispozitive cu care pot fi împerecheate căștile.

AQIRYS VEGA – caracteristicile tehnice principale:

Sunet: 7.1 Virtual Surround

Răspuns în frecvență: 20 Hz – 20 KHz

Diametru difuzor: 50 mm

Impedanță: 32 Ω

Microfon: omnidirectional, retractabil

Răspuns în frecvență microfon: 100 Hz – 10 KHz

Iluminare: RGB

Conectori: USB 2.0

Lungime cablu: 2.10 m

Greutate: 350g

Compatibilitate: Sistem de operare Windows 7 sau mai nou

Părţi pozitive

+ Calitate bună a sunetului
+ Construcție premium, solidă
+ Preț accesibil

Părţi negative

- Aplicația are bug-uri
- Lipsa jack-ului audio nu permite folosirea căștilor pe smartphone sau tabletă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult