Cum reacționează un MacBook la folosirea unui cablu USB-C contrafăcut

06.07.2020
Cum reacționează un MacBook la folosirea unui cablu USB-C contrafăcut

Apple recomandă de mulți ani folosirea doar o cablurilor de încărcare certificate, spunând utilizatorilor că telefonul sau laptopul de ultimă generație poate suferi daune iremediabile dacă este folosit cu un cablu USB-C neoriginal.

Cu atât mai mult în cazul dispozitivelor Apple, folosirea de accesorii compatibile în locul celor agreate de producător poate aduce economii considerabile, un cablu USB-C comandat de pe un site de „chinezării” precum Aliexpress putând fi și de peste 10x mai ieftin decât unul aprobat de Apple.

Așa se face că în mod inevitabil, mulți posesori de telefoane iPhone sau portabile MacBook ajung să înlocuiască cablul de alimentare uzat cu accesorii de proveniență incertă care, deși arată identic cu originalul, nu respectă cerințele minime impuse de producătorul echipamentului respectiv.

Un cablu USB-C mai ieftin, nu este napărat la fel de bun

În cazul de față, vorbim despre un accesoriu complet inofensiv precum stylus-ul Apple pencil (gen 1), conectat folosind un cablu neoriginal de tip Lightning la USB-C.

Imediat ce a fost conectat pentru încărcarea acumulatorului intern, din mufa acestuia au apărut emanații de fum, cablul neoriginal părând să pornească un mic incendiu. În mod remarcabil, portabilul MacBook nu a suferit daune permanente, circuitele de siguranță special concepute pentru astfel de situații dezactivând temporar porturile USB, de îndată ce a fost detectată apariția unei suprasarcini.

Astfel, singura consecință pentru folosirea unui cablu defect a fost apariția unui mesaj de avertizare pe ecran, atât laptopul cât și stylus-ul conectat supraviețuind incidentului.

Privind în tabăra adversă, nu există informații cum că o astfel de protecție este încorporată în laptopuri sau PC-uri cu sistem de operare Windows 10, deși, majoritatea dispozitivelor de generație recentă sunt perfect capabile să livreze puteri mari de alimentare prin portul USB. Urmând unui astfel de incident nefericit, un posesor de PC ar putea fi nevoit să înlocuiască nu doar placa de bază defectată, ci și unele subansamble costisitoare și foarte importante, cum sunt dispozitivele SSD cu interfață NVME, procesorul de sistem, sau modulele de memorie RAM.

Din păcate, în lipsa unor măsuri mai stricte, care să împiedice pe de-a dreptul folosirea cablurilor USB-C de slabă calitate, șansele ca aceste incidente să fie evitate în viitor țin exclusiv de responsabilitatea utilizatorilor individuali.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult