Căștile Apple AirPods vor putea fi „codate” după profilul urechii, ca metodă de autentificare biometrică

29.01.2022
Căștile Apple AirPods vor putea fi „codate” după profilul urechii, ca metodă de autentificare biometrică

În timp ce telefoanele iPhone suportă verificarea identității prin validarea amprentei sau recunoaștere facială, același lucru nu poate fi spus și despre căștile Apple AirPods.

În prezent, simple accesorii pentru ascultarea de muzică, căștile Apple AirPods vor putea fi folosite și pentru confirmarea identității înainte de accesarea unor servicii sau date sensibile. Totul pornește de la ideea că utilizatorii pot folosi căștile AirPods pentru a iniția comenzi vocale care returnează date sensibile, extrase cu ajutorul Siri, fără a ține cont dacă dispozitivul prin care a fost recepționată comanda respectivă este sau nu purtat de posesorul legitim.

Brevetul înregistrat de Apple descrie tocmai această problemă, din perspectiva riscurilor de securitate, propunând ca soluție o tehnologie pentru recunoașterea identității utilizatorului, adaptată la particularitățile dispozitivului folosit:

”Căștile pot fi utilizate pentru a asculta sunetul de la alt dispozitiv și pentru a îndeplini alte funcții diverse, cum ar fi furnizarea de comenzi vocale către dispozitiv […]

Diverse ieșiri pot fi furnizate utilizatorului și prin intermediul căștilor. De exemplu, la primirea unui mesaj la dispozitivul mobil, cum ar fi un mesaj instantaneu, o reprezentare sonoră a mesajului poate fi furnizată utilizatorului prin intermediul căștilor.

Cu toate acestea, sistemele convenționale nu abordează dacă utilizatorul care poartă căștile este autorizat să interacționeze cu caracteristicile personale ale dispozitivului, cum ar fi primirea de mesaje de la dispozitiv. În consecință, sunt de dorit sisteme îmbunătățite pentru identificarea utilizatorului folosind căști.”

Brevetul descrie până și modalitatea prin care ar putea fi obținută validarea identității, prin emiterea de semnale ultrasunete comparabile unui sonar, facilitând detectarea formei urechii.

”De exemplu, diverse caracteristici ale urechii utilizatorului oferă un ecou al semnalului ultrasonic care este unic pentru utilizator. Variațiile suprafeței canalului urechii utilizatorului pot face ca semnalul ultrasonic să se reflecte pe suprafață și să genereze un ecou având o semnătură care este asociată cu utilizatorul.”

Alternativ, căștile AirPods ar putea folosi date auxiliare, precum datele de mișcare de pe iPhone și/sau Apple Watch, pentru a înțelege deplasările utilizatorului și confirma identitatea acestuia.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult