Ce este un încărcător GaN și de ce ar fi bine să îți cumperi unul

10.10.2022
Ce este un încărcător GaN și de ce ar fi bine să îți cumperi unul
Foto: Spigen

Încărcătoarele GaN încorporează cea mai recentă tehnologie din industrie. Aceste dispozitive folosesc nitrură de galiu (Gallium nitride, de la care vine prescurtarea GaN), un material folosit pentru fabricarea de LED-uri la începutul anilor 90, de lasere cu lumină albastră și în industria aerospațială pentru construcția de panouri solare pentru sateliți.

Materialul, cu structură similară cu cea a cristalului, este folosit inclusiv pentru a produce lumina albastră din Blu-ray-uri care citește discurile. În încărcătoarele de dispozitive electronice, nitrura de galiu înlocuiește siliciul din tranzistori.

Avantajul acestui material este că produce semnificativ mai puțină căldură atunci când trece curentul prin el. De aceea, componentele din încărcător pot fi mai apropiate, iar dispozitivul are dimensiuni generale mai reduse comparativ cu încărcătoarele normale, păstrând totodată toate elementele de siguranță și beneficiile.

Mai mult, nitrura de galiu conduce mai bine electricitatea comparativ cu materialele anterioare.

Citește și > Guvernul SUA: Materiale pentru mașini electrice, pe lista celor pentru care este folosită munca minorilor

Deoarece produce mai puțină căldură, un încărcător GaN este de obicei mai fiabil și funcționează mult mai mult timp, chiar comparativ cu un model recent non-GaN. Totodată, încărcătoarele cu nitrură de galiu sunt mai eficiente, pierderile de energie fiind minime.

Fiind mai mici decât modelele convenționale, încărcătoarele GaN sunt ideale pentru cei care călătoresc mult sau doresc să le țină cu ei tot timpul, în geantă sau rucsac.

Singurul dezavantaj al tehnologiei GaN este costul mai mare. Dar în ultimele luni prețurile aceste încărcătoare au scăzut semnificativ pe măsură ce piața a fost inundată de modele.

Surse: Belkin, How to Geek

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult