Guvernul SUA: Materiale pentru mașini electrice, pe lista celor pentru care este folosită munca minorilor

07.10.2022
Guvernul SUA: Materiale pentru mașini electrice, pe lista celor pentru care este folosită munca minorilor
Foto: Profimedia Images

Guvernul federal din SUA a inclus pentru prima dată materiale necesare în construcția de mașini electrice pe lista celor pentru care este folosită munca minorilor.

Lista actualizată a fost publicată în această săptămână de administrația Biden, transmite Gizmodo. Materialele care apar în document sunt polisiliconul, utilizat în construcția de panouri solare, și cobaltul, un element esențial din bateriile Li-Ion.

Cererea pentru cele două materiale va crește exponențial în perioada următoare, în condițiile în care o revoluție verde este în desfășurare. Cererea pentru cobalt a crescut cu 21% în 2021.

În Congo, unde se află 70% din resursele descoperite de cobalt ale lumii, zeci de mii de mineri din industrie sunt copii, unii cu vârsta de doar 6 ani. Unii dintre minori lucrează chiar și 12 ore zilnic, pentru doar câțiva dolari pe zi.

De cealaltă parte, aproximativ 45% din polisiliconul de calitate, necesar în construcția de panouri solare, folosite inclusiv în mașini electrice, este produs în regiunea Xinjiang din China. Exemple de automobile care includ panouri sunt Aptera, Lightyear One sau Sion.

Panourile solare de pe Aptera pot furniza, într-o zi însorită, suficientă energie pentru ca mașina să parcurgă 72 de km, susține producătorul.

Oameni exploatați, ecosisteme distruse

Cercetările arată că guvernul de la Beijing obligă uigurii și alte minorități musulmane să lucreze în domeniu. Mulți dintre acești lucrători sunt copii. Din această cauză, SUA a interzis anul trecut importurile de polisilicon de la anumite companii din China, implicate în exploatarea acestor minorități. Totuși, Statele Unite permit în continuare importul de cobalt din China.

Administrația Biden a anunțat un program de investiții masive în energie verde, dar nu a spus și cum va încerca să rezolve problemele din lanțul de aprovizionare cu materiale. Pe lângă minorii și minoritățile exploatate, există și problema poluării: multe entități din domeniu produc pagube masive mediului înconjurător atunci când extrag materialele.

De exemplu, „Hrișca lui Tiehm”, o specie de plantă descoperită acum mai puțin de 40 de ani în statul american Nevada ar putea dispărea din cauza nevoii tot mai mari de litiu pentru bateriile de mașini electrice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult