Cele mai bune tastaturi pentru tablete disponibile în România

31.08.2014
Cele mai bune tastaturi pentru tablete disponibile în România

Tabletele sunt dispozitive de care mulţi dintre noi nu se pot despărţi, ecranul touch oferind o fereastră deschisă către internet şi acces la conţinut multimedia. Totuşi, acestea sunt mai mult decât simple instrumente de distracţie, putând cu uşurinţă lua rolul unei platforme pentru crearea de conţinut. Din păcate interfaţa tactilă poate fi o piedică în calea productivităţii, aşa că merită luată în considerare achiziţionarea unei tastaturi potrivită pentru tablete, care să elimine nevoia de a căra în geantă un laptop mult mai greu.

Majoritatea tabletelor oferă conectivitate Bluetooth, permiţând astfel folosirea oricărei tastaturi obişnuite de PC în mod wireless. Am decis pentru acest articol să căutăm tastaturile disponibile în România, care transformă tableta într-un laptop, întrucât mobilitatea şi implicit eliminarea unui birou pentru utilizare sunt atuurile principale ale tabletelor.

iPad

Tabletele iPad de la Apple sunt de departe cele mai populare de pe piaţă. Acest lucru a dus şi la crearea unei game largi de accesorii de la producătorii de periferice, cel mai proeminent dintre aceştia fiind Logitech. Compania a lansat câteva tastaturi excelente pentru toate modelele de iPad, acestea fiind disponibile în majoritatea magazinelor de profil din România.

Logitech Ultrathin Keyboard Cover

Probabil cea mai bună soluţie pentru iPad este seria de accesorii Ultrathin Keyboard, disponibilă în variante pentru iPad 2/3/4, iPad Mini şi iPad Air. Aceste tastaturi vin (după cum sugerază şi numele) cu un design foarte subţire şi elegant şi se potrivesc perfect cu aspectul tabletelor Apple, capacul de pe spate fiind realizat din aluminiu. Acestea oferă butoane de dimensiuni puţin mai mici decât cele de pe laptop-uri, însă deloc îngrămădite. Tastele sunt separate de spaţii şi există toate butoanele necesare pentru a redacta un text elaborat.

Logitech Ultrathin Keyboard for iPad

Cel mai mare avantaj al acestei tastaturi este durata de viaţă a bateriei, care este garantată pentru 3 luni de utilizare la o singură încărcare, cu două ore de tastare pe zi. Încărcarea se face prin micro-USB fie de la priză, fie de la un computer. Tableta este poziţionată într-o fantă magnetică unde stă fixată bine. Atunci când nu este utilizată, tastatura poate să suplinească funcţia de SmartCover. Ultrathin Keyboard se ataşează magnetic de marginea iPad-ului şi inchide automat ecranul tabletei atunci când este aplicată peste acesta.

Logitech Folio Keyboard for iPad

Logitech Folio Keyboard for iPad

Cei care îşi doresc o husă cu tastatură pentru iPad, care să protejeze partea din spate a tabletei, pot opta pentru modelul Folio. Tastatura este aproape identică cu cea de pe Ultrathin, şi funcţionează în mare parte la fel, oferind aceeaşi durată de viaţă a bateriei. Tastele sunt la fel de confortabile, însă tableta pare să stea puţin mai bine fixată în lăcaşul dedicat. Magneţii de pe margine au fost eliminaţi, întrucât nu sunt necesari, însă magnetul care activează şi dezactivează ecranul atunci când tableta nu este folosită este în continuare disponibil. La exterior, modelul folio de la Logitech prezintă un material textil sintetic, foarte rezistent, care poate să asigure şi o mai bună protecţie la şocuri.

Logitech FabricSkin Keyboard Folio

Logitech FabricSkin Keyboard Folio

Tot Logitech a realizat şi husa FabricSkin Folio, o tastatură mai subţire, însă foarte asemănătoare cu originalul Folio. Varianta FabricSkin include o tastatură tactilă, fără butoane individuale. Tastele sunt ieşite în relief pentru a le putea distinge atunci când tastezi, însă experienţa de utilizarea nu va fi la fel de precisă ca în cazul tastaturilor obişnuite. Acest model pare a fi indicat mai degrabă pentru utilizare atunci când ai de corectat un text şi nu pentru realizarea de documente complexe de la zero.

 

Android

Tabletele cu Android vin de la diverşi producători şi sunt foarte multe la număr, aşa că foarte puţini producători de accesorii realizează soluţii terţe pentru acestea. Din fericire, producătorii de hardware realizează de obicei şi tastaturi pentru produsele lor, în special pentru cele orientate către mediul business.

Asus Transformer Pad

Asus Transformer Pad Infinity cu tastatură

Seria de tablete Transformer Pad de la Asus este celebră pentru faptul că vine de obicei cu tastatură în pachet. Tabletele Transformer includ aşa numitul „Keyboard Dock”, care nu numai că oferă o metodă mult mai bună pentru redactarea de text, dar poate prelungi şi durata de utilizare a tabletei. Majoritatea tastaturilor de la Asus pentru tablete includ baterii, cât şi port-uri USB sau SD pentru conectarea de unităţi de stocare şi accesorii. Un alt avantaj al tabletelor Asus cu tastatură este şi integrarea unui trackpad, cât şi suportul pentru un mouse pe USB sau Bluetooth.

Asus TranSleeve

Asus TranSleeve pentru MeMo Pad

Tot Asus realizează şi tastatura TranSleeve pentru seria de tablete MeMo Pad cu Android. Aceasta este o husă de tip folio, care include o tastatură completă, asemănătoare cu cele dedicate seriei Transformer Pad. Spre diferenţă de Transformer, TranSleeve nu oferă baterie în plus, porturi noi pentru ataşarea de accesorii şi nici trackpad.

Samsung Galaxy Tab/Note Pro 12.2

Tastatură pentru Samsung Galaxy Tab/Note Pro 12

Samsung a lansat o tastatură oficială pentru tabletele sale de dimenisuni mari (Galaxy Tab Pro 12.2 şi Galaxy Note Pro 12.2). Aceasta include toate tastele obişnuite, de dimensiuni mari, asemeni celor de pe laptop-uri. Experienţa de tastare este astfel foarte plăcută. Fixarea se face cu un suport de plastic care susţine partea din spate a tabletei. Capacul tastaturii este asemănător cu cel de pe Galaxy Tab Pro 12.2, folosind tot un model care imită pielea.

Lenovo IdeaTab S6000

Tastatură Lenovo IdeaTab S6000

Şi Lenovo obişnuieşte să lanseze tasaturi pentru tabletele sale, una dintre cele mai interesante fiind cea pentru IdeaTab S6000. Aceasta vine cu un design foarte asemănător cu cel al tastaturii Ultrathin de la Logitech. Tableta se inserează într-o fantă deasupra tastelor, iar butoanele au formă pătrată cu colţuri rotunjite. Acestea sunt diferite de cele întâlnite în cazul tastaturilor de pe laptop-urile Lenovo, care vin cu o latură curbată în partea de jos.

Windows 8.1

Dacă pentru iOS şi Android trebuie făcute câteva compromisuri la capitolul funcţionalitate atunci când vine vorba de productivitate, sistemul de operare Windows 8.1 este la fel de util ca cel de pe desktop, chiar şi pe tablete. Am ales astfel câteva modele de tablete cu tastatură pe care vă puteţi face treaba linştiţi, fără să fiţi nevoiţi să apelaţi la alternative pentru aplicaţiile desktop

Lenovo Miix 2 10”

Lenovo Miix 2 10

Lenovo Miix 2 10 este una dintre cele mai bune tablete cu Windows 8.1 de pe piaţă şi vine la pachet cu una dintre cele mai bune tastaturi pentru tablete. Aceasta oferă un design atrăgător, format complet al tastelor şi posibilitatea de a poziţiona tableta în două moduri. Modul clasic oferă o formă apropiată de cea a unui laptop, în timp ce orientarea tabletei cu display-ul spre partea din spate transformă tastatura într-un stand de birou. La capitolul design se vede o clară influenţă din partea seriei de laptopuri Yoga, Miix 2 fiind mai degrabă un laptop convertibil.

Asus Transformer Book T100

Asus Transformer Book T100 şi tasatura sa oficială

Asus realizează tastaturi excelente şi când vine vorba despre tablete cu Windows 8.1. Compania taiwaneză a împrumutat toate elementele care au făcut din seria Transformer Pad un succes şi le-au integrat în tastatura lui Transformer Book T100. Diferenţa dintre cele două serii de tablete este evidentă la capitolul performanţă, soluţia bazată pe Windows 8.1 fiind livrată cu un procesor quad-core Intel şi cu suport pentru Microsoft Office în varianta sa normală.

Lenovo Thinkpad Tablet 2

Tastatură pentru Lenovo Thinkpad Tablet 2

Tastatura pentru Thinkpad Tablet 2 de la Lenovo este probabil cea mai apropiată de designul pe care producătorul îl foloseşte pentru laptopurile sale. Aceasta oferă taste cu forma iconică uşor curbată în partea de joc, cât şi un joystick pentru controlarea cursorului de la mouse. Sub tasta space sunt amplasate şi butoanele pentru mouse, cu tot cu butonul de click din mijloc. Conectarea la tastatură se face prin Bluetooth, iar designul este din nou de tipul fantă în care tastatura rămâne fixă.

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele de tastaturi pe care le-am folosit de-a lungul timpului, însă există pe piaţă mult mai multe modele. Din păcate, nu foarte multe sunt disponibile în magazinele de profil din România. Multe dintre tastaturile pe care nu le-am inclus în acest articol sunt disponibile doar în magazinele din alte ţări. Cu toate acestea, indiferent dacă optaţi pentru tablete cu iOS, cu Android sau Windows 8.1, există destule soluţii pentru a vă îmbunătăţi productivitatea atunci când sunteţi departe de birou şi nu doriţi să căraţi un laptop mai greu şi mai voluminos.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult