Ebook reader – este Kindle cel mai bun?

Ebook reader - este Kindle cel mai bun?

Înainte de popularizarea tabletelor, ebook reader-ele erau principala modalitate de-a lectura materiale în format electronic. În anul 2014, mulţi au renunţat la dispozitivele cu ecrane monocrom şi preferă să citească pe un iPad sau pe o tabletă cu Android cu ecran IPS. În ciuda faptului că un astfel de ecran arată foarte bine şi poate avea o densitate mare de pixeli, el poate obosi ochii. La polul opus, ecranul e-ink imită foarte bine hârtia şi a fost îmbunătăţit în ultimii ani. Mai mult, unii producători au rezolvat o problemă a ebook reader-elor: lectura într-un mediu întunecat. Au apărut reader-e cu iluminare din ramă şi chiar cu ecran tactil.

În felul acesta, tastatura integrată de unii producători poate fi eliminată, iar cei ce vor să ia notiţe pot folosi tastatura de pe ecran. Pe piaţa ebook reader-elor avem un producător care domină de ani buni. El a reuşit să ajungă în acest punct deoarece a oferit atât dispozitivele, cât şi conţinutul pentru ele. Amazon are cea mai mare ofertă de cărţi online din lume şi vinde cele mai multe reader-e. Lucrurile au ajuns atât de simple pentru utilizatorul de rând, încât acesta nici nu mai trebuie să conecteze dispozitivul la un PC sau la o reţea WiFi pentru a accesa cărţile. Modelul Kindle Paperwhite 3G permite descărcarea lor de oriunde, fără taxe de conectare sau abonamente lunare. Vom încerca să vedem în continuare dacă Amazon Kindle este cel mai bun ebook reader de pe piaţă şi care sunt alternativele.

Gama Kindle

Conform site-ului Amazon.com, oferta actuală include trei modele: Kindle, Kindle Paperwhite şi Kindle DX. Aşa cum am menţionat, Kindle Paperwhite vine în două versiuni: cu sau fără modul 3G. Primele două modele au ecrane de 6”, însă cel mai accesibil are o rezoluţie de 800×600 pixeli, iar cel de-al doilea vine cu 1024×768 pixeli. Modelul Paperwhite are şi iluminare în rama ecranului, utilizatorii putând să citească în condiţii de lumină slabă. Memoria internă este suficientă pentru mai bine de 1.000 de cărţi, o facilitate de care nu ar trebui să se plângă nimeni.

Amazon Kindle Paperwhite

Versiunea Kindle Paperwhite lansată anul trecut costă 119 $ fără modul 3G sau 189 $ cu modul 3G. Ecranul E Ink Pearl 2 are acum un constrat îmbunătăţit, o iluminare mai uniformă şi un senzor tactil mai precis. Cu o greutate de 206 g, Kindle Paperwhite este considerat de mulţi ca fiind cel mai bun ebook reader de pe piaţă. Cei ce doresc o experienţă similară, dar nu simt nevoia unui ecran iluminat pot achiziţiona modelul Kindle, care costă pe site-ul oficial 69 $. În ţara noastră, aceste dispozitive sunt disponibile în mai multe magazine, însă preţurile sunt ceva mai mari. Versiunea de bază costă 350-400 lei, iar modelul Kindle Paperwhite WiFi ajunge la aproximativ 600 lei.

Pentru cei ce doresc un ecran mai mare, Amazon le recomandă modelul Kindle DX, cu ecran tactil de 9.7” (1024×768 pixeli). El nu dispune de iluminare, dar are modul 3G. În plus, sub ecran găsim o tastatură QWERTY. Preţul ebook reader-ului Amazon Kindle DX este de 199 $ pe site-ul producătorului.

Amazon Kindle DX

Barnes & Noble Nook GlowLight

Acest ebook reader este considerat o alternativă atractivă la modelele Kindle. Deşi nu are suportul pentru conţinut la fel de bun ca al modelelor Kindle, Nook GlowLight vine cu un ecran tactil de 6” (1024×758) iluminat şi memorie internă de 4 GB. Butoanele lipsesc, controlul fiind realizat exclusiv prin interfaţa de pe ecran. Transferul cărţilor se poate face prin intermediul conexiunii WiFi, iar autonomia specificată este de 8 săptămâni. Ebook reader-ul cântăreşte 175 g, fiind ceva mai uşor decât Kindle Paperwhite. În plus, carcasa este îmbrăcată într-un material cauciucat, ce sporeşte aderenţa în mână şi poate proteja împotriva şocurilor. Nook GlowLight costă 119 $ pe site-ul producătorului. La noi în ţara el poate fi cumpărat cu 650 lei.

Nook GlowLight

Kobo Glo

Dacă nu vreţi să fiţi dependenţi de niciun ecosistem de conţinut, soluţia ar putea fi Kobo Glo. Acesta este un ebook reader cu ecran de 6” (1024×768) tactil şi iluminat. El are în carcasă un modul WiFi şi suportă o serie întreagă de format diferite de cărţi. Memoria internă este de 2 GB, însă poate fi extinsă cu ajutorul unui card microSD. Kobo Glo cântăreşte 185 g. Preţul său pe site-ul producătorului este de 120 $, însă în ţara noastră poate fi cumpărat cu aproximativ 650 lei.

Kobo Glo

Alte ebook reader-e

Mai mulţi producători de tablete sau telefoane mobile au în ofertă şi ebook reader-e. Unul dintre ei este Prestigio, care aduce în România mai multe modele. Din punct de vedere al calităţii panoului, ele nu sunt la nivelul celor menţionate mai sus, însă preţul este şi el mult mai accesibil. Sony se poate lăuda la rândul său cu o gamă de ebook reader-e, însă acestea ajung în ţara noastră la preţuri mai mari. Spre exemplu, Sony Reader PRS-T3 costă 900 lei.

Concluzie

Cei mai mulţi consideră că modelele Kindle de la Amazon sunt cele mai bune ebook reader-e de pe piaţă şi în mare parte au dreptate. Suportul de conţinut din spatele lor este masiv, iar Kindle a fost rafinat de-a lungul anilor. Din fericire, există şi o serie de alte dispozitive similare la preţuri competitive, de la Barnes & Noble sau Kobo. Dacă 500-600 lei este o sumă prea mare pentru bugetul vostru, puteţi găsi în magazinele din ţara noastră şi ebook reader-e mai ieftine, de la producători precum Prestigio sau PocketBook sau Evolio.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News