HUAWEI FreeBuds Lipstick review: căști elegante, deghizate într-un ruj

10.01.2022
HUAWEI FreeBuds Lipstick review: căști elegante, deghizate într-un ruj

Piața de căști true wireless este din ce în ce mai aglomerată și mai competitivă. Dacă în urmă cu câțiva ani, doar Apple și alți câțiva producători mari aveau astfel de căști, astăzi, acestea sunt peste tot și la prețuri pentru toate buzunarele. Din păcate însă, și deosebirea lor în termeni de design și capabilități devine din ce în ce mai complicată, fiind greu să găsești căști care să iasă în evidență. HUAWEI pare să fi găsit o formulă atractivă, cu un public țintă clar, cu FreeBuds Lipstick, care oferă o combinație foarte interesantă între design și funcții premium.

Design-ul FreeBuds Lipstick este elementul cel mai important

Este destul de clar că design-ul a fost elementul cel mai important pentru HUAWEI atunci când a realizat căștile FreeBuds Lipstick. Acestea sunt unice pe piață, fiind realizată să semene cu un ruj de buze scump. De altfel, nici căștile în sine nu sunt tocmai ieftine, însă prețul este justificat de construcția premium pe care o întâlnim.

Huawei FreeBuds Lipstick box open

Carcasa de încărcare FreeBuds Lipstick este realizată integral din metal, aceasta fiind rece la atingere și grea. Asta conferă senzația de calitate, dar și de rezistență în timp. Față de carcasele din plastic moale pe care le întâlnim pe anumite perechi de căști, aceasta pare că va rezista la câteva impacturi cu solul și poate chiar să lase urme pe o podea din parchet.

Capacul carcasei se ridică complet și este ținut închis de magneți foarte puternici. Sunt slabe șanse ca acesta să se desprindă într-o geantă, de exemplu. Dacă ar fi un lucru de criticat la design-ul cutiei, este faptul că este de o culoare neagră lucioasă, care, din păcate, atrage amprentele ca un magnet. Va fi greu să ții carcasa curată pe parcursul utilizării. Mufa de încărcare USB-C se alfă în partea de jos, alături de butonul de sincronizare.

Odată ce ai ridicat capacul, găsești cele două căști de culoare roșie, care imită culoarea unui ruj. Acestea sunt la rândul lor ținute în locașurile speciale de magneți, iar partea de la interior, de culoare aurie, este de asemenea lucioasă. Căștile sunt de genul „buds”, dar nu sunt in-ear, deci nu există o anulare pasivă a zgomotului. Acestea pot fi însă mai confortabile pentru anumiți utilizatori, iar acest criteriu ar putea fi important pentru cei care nu suportă căștile cu vârfuri care intră pe canalul auditiv.

Huawei FreeBuds Lipstick port

În cutia căștilor sunt include doar manualele de utilizare și un cablu USB de încărcare. Din păcate, cablul este unul alb, standard. S-ar fi potrivit unul de o culoare care să se potrivească cu restul design-ului.

Huawei oferă aplicația AI Life pentru configurare

HUAWEI FreeBuds Lipstick se conectează la un smartphone al fel ca alte modele similare și sunt compatibile cu toate dispozitivele care permit conectarea unor căști Bluetooth. Totuși, pentru a beneficia din plin de pe urma tuturor funcțiilor, este recomandată utilizarea aplicației HUAWEI AI Life, cea care este folosită și pentru configurarea altor dispozitive smart ale companiei.

Personal, am folosit căștile pe un iPhone 11 Pro Max, instalând aplicația de pe App Store. Procesul de conectare a fost simplu, iar funcțiile disponibile pentru configurare, deși sunt puține, sunt destul de utile.

Huawei FreeBuds Lipstick front

De exemplu, aici afli despre gesturile de control ale căștilor. Codițele căștilor oferă o suprafață tactilă, unde poți controla redarea muzicii, volumul, prin glisare în sus sau în jos, cât și activarea sau dezactivarea funcției ANC (anulare activă a zgomotului de fundal). Toate aceste scurtături sunt configurabile, pentru fiecare cască în parte.

Intensitatea ANC poate fi setată din aplicația AI Life, precum și profilul de sunet. Poți alege să crești intensitatea basului, sau intensitatea frecvențelor înalte. Tot prin aplicație poți actualiza firmware-ul căștilor. De exemplu, pe parcursul utlizării, HUAWEI a lansat un update care rezolvă anumite probleme legate de conectivitatea Bluetooth. Eu nu întâmpinasem astfel de probleme înainte de update, dar este bine de știut că în timp, căștile se pot îmbunătăți.

O altă funcție importantă pentru FreeBuds Lipstick este cea care permite găsirea căștilor. Dacă sunt în raza telefonului, dar nu știi unde le-ai lăsat, poți cere din aplicație să redea un sunet pentru a le găsi mai ușor.

FreeBuds Lipstick oferă o experiență de utilizare foarte bună, cu ANC

La nivel hardware, căștile FreeBuds Lipstick de la Huawei, nu sunt foarte diferite față de Huawei FreeBuds 4. Acestea au același design și aceleași performanțe în materie de calitate audio sau funcționalități. Desigur, căștile Lipstick folosesc materiale mai calitative pentru construcție și vin cu acest design distinct, care atrage cu siguranță privirile.

Huawei FreeBuds Lipstick open

Publicul țintă pentru aceste căști sunt clar femeile, iar căștile FreeBuds Lipstick sunt cu siguranță potrivite pentru un cadou inedit. Acestea pot fi chiar și un soi de accesoriu de modă, datorită culorilor alese de companie.

Desigur, toate acestea ar fi mai puțin importante dacă performanța căștilor nu ar fi una care să se ridice la nivelul efortului depus în design. Din fericire, din acest punct de vedere, totul este în regulă.

Avem de a face cu o pereche de căști care pot oferi un sunet foarte puternic, dar nu deranjant, la volum maxim. Pe setarea standard, parcă lipsesc cam multe dintre frecvențele joase, însă atunci când asculți muzică cu profilul Bass Boost activat, totul este cum trebuie, balansat și fără ca o anumită categorie de frecvențe să domine scena audio.

Huawei FreeBuds Lipstick buds

Huawei spune că aceste căști oferă 4 ore de autonomie și din testele mele cam atât reiese. Consumul este de 25% pe oră pentru ascultat de muzică. Cu ANC, redarea scade la 2,5 ore. Carcasa de încărcare mai oferă încă 20 de ore extra. Eu unul nu am reușit să consum bateria la un timp de ascultare de vreo 1-2 ore pe zi, timp de o săptămână. Desigur, fiecare utilizator are un alt profil de utilizare. Timpul de încărcare complet este de aproximativ o oră. Este important de menționat că aceste căști nu oferă încărcare wireless, întrucât carcasa metalică nu permite acest lucru.

Căștile sunt și rezistente la apă și praf la standardul IPX4, ceea ce asigură că stropii de apă nu vor pătrunde la interior. În practică, acest lucru asigură că dacă acestea sunt udate, fie de picături de ploaie, fie de transpirație în timpul unor exerciții sportive, nu se vor deteriora.

Concluzii

FreeBuds Lipstick de la HUAWEI este o pereche de căști foarte interesantă. Vorbim desrpe căști de calitate, cu sunet bun și funcții avansate, care impresionează însă și din prisma formei și construcției. Având în vedere că ne apropiem de Valentine’s Day și Dragobete în luna februarie, probabil că se vor regăsi în multe cadouri, alături de bomboane de ciocolată, bijuterii și flori.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult