Japonezii şi invenţiile lor minunate

22.08.2007
Japonezii şi invenţiile lor minunate

Cercetătorii niponi de la Universitatea Osaka au dezvoltat un sistem de control al player-ului MP3 fără a fi necesară atingerea sa. Încă nu au ajuns la nivelul în care schimbarea melodiei se face doar gândindu-te la acest lucru, momentan s-au rezumat la încleştarea dinţilor (maxilarului).

Prototipul există deja implementat pe iPod, iar dacă strângi din partea dreaptă a maxilarului, acţiunea este interpretată ca play sau pauză. Pentru trecerea la următoarea melodie strângi din partea stângă a maxilarului.

Sistemul se bazează pe un microprocesor care analizează semnale primite de la câţiva senzori infraroşii. Japonezi s-au gândit la toate problemele care se pot ivi (tipic pentru ei), iar unul dintre ele este interferenţa cu mestacarea mâncării sau a unei gume. Astfel, pentru ca procesorul sa analizeze comanda, strângerea dinţilor trebuie să dureze minimum o secundă.

Aparent, se pare că ideea a avut ca bază de plecare un aspect deja banal al societăţii nipone, aglomeraţia din mijloacele de transport în comun. În astfel de situaţii este aproape imposibil să ajungi cu mâna în buzunar la echipament. Cercetările vor continua, acesta fiind doar începutul. Japonezii vor să dezvolte sisteme de control asemănătoare pentru mai multe gadget-uri portabile, dar şi pentru controlul prezentărilor, precum cele în PowerPoint.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News