Logitech Harmony One, telecomanda universală şi inteligentă

Logitech Harmony One, telecomanda universală şi inteligentă
Concluzie şi decorare

La primul dispozitiv configurat, întreaga operaţiune părea puţin complicată. Însă odată ce înţelegi principiul de configurare, lucrurile devin simple. Şi oricum, toate etapele de configurare sunt însoţite de sfaturi şi indicaţii, inclusiv pe ecranul telecomenzii.

După fiecare modificare a setărilor, trebuie făcută o actualizare prin apăsare butonului Update Remote. Această operaţiune durează câteva minute de obicei.

Încărcarea telecomenzii se face cu ajutorul cradle-ului din pachet. Acesta se conectează la priză, nu direct telecomanda.

Logitech Harmony One este o telecomandă universală şi foarte inteligentă, de nota 10. Permite controlarea unui număr mare de dispozitive şi oferă o ergonomie excelentă. Ne obligă practic să îi decernăm cu onoruri titlul de Gadget Premium.

Plusuri:

[+] număr mare de dispozitive ce pot fi controlate
[+] ergonomie excelentă
[+] touchscreen
[+] program excelent de configurare
[+] bază de date cu setări predefinite bogată
[+] setare manuală a comenzilor
[+] salvarea setărilor online

Minusuri:

[-] nu rămâne a mea după testare

go4it.ro Gadget Premium

În practică

Nu am mai avut ocazia să testez până acum o telecomandă din seria Harmony, iar asta m-a ajutat să îmi dau seama cât de simplă sau de dificilă este configurarea. Evident, fără citirea manualului de utilizare.

Primii paşi

Ca de obicei în cazul perifericelor sau a dispozitivelor care se conectează prin USB şi au nevoie de o aplicaţie proprie, primul lucru a fost să instalez programul numit (fără prea multă imaginaţie) Logitech Harmony One Software. Cu ajutorul acestuia se realizează configurarea telecomenzi.

Principiul de funcţionare al programului este similar wizard-urilor, adică bifezi unele opţiuni, răspunzi la diverse întrebări şi dai next. Însă nu este tot timpul aşa, sunt şi cazuri în care configurarea este complexă şi este nevoie de mai multă atenţie din partea utilizatorului.

Configurare

Când deschizi programul pentru întâia oară eşti invitat (a se citi obligat) să îţi creezi un cont, completând câteva date personale şi alegându-ţi un nume şi o parolă. În afară că îi ajută pe cei de la Logitech să menţină o bază de date a clienţilor, acest cont mai are un rol: îţi salvează setările online, pe serverele producătorului. În cazul în care te duci la un prieten cu telecomanda şi are acelaşi televizor, sistem audio sau DVD ca tine, nu mai trebuie să realizezi configurarea încă o dată. Este suficient să te loghezi în program cu user-ul şi parola ta.

Logitech Harmony One

După crearea contului, al doilea pas este conectarea telecomenzii la calculator prin USB. Portul este plasat în partea superioară a telecomenzii. Abia după aceea poate începe configurarea propriu-zisă.

Dispozitive din baza de date

Principiul este simplu: creezi o activitate şi îi atribui un dispozitiv responsabil. De exemplu, dacă vrei să controlezi televizorul, alegi Watch TV de la activităţi iar apoi selectezi tipul dispozitivului (TV, receiver satelit, PVR etc.), producătorul şi modelul.

Logitech Harmony One

Dacă dispozitivul tău se regăseşte în baza de date Logitech , atunci programul va atribui setul de comenzi standard pentru dispozitivul respectiv. Dacă nu, va trebui să înveţi salvezi fiecare funcţie în parte.

Logitech Harmony One

În cazul meu, am avut norocul ca receiverul televiziunii digitale la care sunt abonat să se regăsească în baza de date. Majoritatea comenzilor au mers din prima, fără să fie necesară configurarea amănunţită a comenzilor. Singurul buton care nu a funcţionat iniţial a fost cel de oprire a sunetului. Însă după ce am apelat la învăţarea comenzii, problema a fost rezolvată.

La fel de uşor am configurat telecomanda pentru controlarea unui tuner TV, care, de asemenea, se regăsea în baza de date. Singura deosebire faţă de receiverul de televiziune digitală a constat în modul de apelare a comenzilor. Neexistând butoane speciale pentru controlarea tunerului TV (cu excepţia comutării posturilor), comenzile specifice tunerului se regăsesc pe ecran (PIP, Timeshifting, teletext, scanarea frecvenţelor etc.).

Dispozitive care nu sunt în baza de date

Dacă dispozitivul pe care vrei să-l controlezi cu Harmony One nu se regăseşte în baza de date Logitech, programul te va invita politicos să treci la configurarea manuală a comenzilor. Îţi va spune ce trebuie să faci şi va afişa chiar poze în acest sens. Pentru configurarea manuală a comenzilor trebuie să ţii telecomanda originală a dispozitivului în spatele lui Harmony One, la o distanţă de 5 – 10 cm şi să urmezi instrucţiunile de pe ecran. Adică să apeşi pe rând diverse butoane pentru ca Harmony One să înveţe funcţia fiecăreia în parte: volum, schimbare posturi, EPG, cifre etc.

Logitech Harmony One

Ergonomie, funcţionalitate

go4it.ro Gadget Premium Telecomanda a fost întotdeauna un gadget, chiar şi pe vremea când funcţiile ei erau limitate şi avea foarte puţine butoane. Acum îşi merită titulatura de gadget cu cu atât mai mult cu cât a devenit mai inteligentă şi mai ergonomică ca oricând. Logitech Harmony One este regele telecomenzilor.

Am avut de-a face cu multe telecomenzi de-a lungul timpului pentru diverse aparate de la televizoare la sisteme audio sau video. Însă niciuna nu suportă comparaţia cutelecomanda celor de la Logitech. Producătorul lăudat de toată lumea pentru perifericele sale, dovedeşte că se pricepe şi la telecomenzi.

Ergonomie

În general, când testez un produs recunosc destul de repede eventualele minusuri sau probleme de design ori funcţionalitate. Însă, în acest caz, nu am ce să reproşez din punctul de vedere al designului şi ergonomiei.

Logitech Harmony One

Logitech Harmony One arată foarte bine şi în acelaşi timp este cât se poate de ergonomică. Nu este nici prea lată, nici prea mare sau prea mică. Stă bine în palmă iar apăsarea butoanelor este la îndemână indiferent unde sunt acestea plasate.

Schema după care au fost plasate butoanele pe telecomandă este clasică, inspirată de la telecomenzile de Media Center. Şi ca o telecomandă universală care se respectă, este la fel de uşor de utilizat indiferent de dispozitivul avut în vedere.

Logitech Harmony One

Ce poate

În principiu, Logitech Harmony One este o telecomandă universală care poate fi folosită pentru controlarea câtorva sute de dispozitive (lista completă se regăseşte pe site-ul oficial). Mai mult de atât, teoretic, ar putea fi folosită la orice dispozitiv electronic cu receiver pentru telecomandă. Acest lucru este posibil graţie sistemului de învăţare a comenzilor, despre care o să amintesc în paginile următoare.

Touchscreen pentru toată lumea

Touchscreen-ul este deja simbolul produselor cu pretenţii tehnice ridicate. Şi, din câte ştiu eu, Logitech Harmony One, este prima telecomandă universală cu design de telecomandă standard care are touchscreen. Folosirea acestuia nu ridică nicio dificultate nici în ceea ce priveşte funcţiile touch propriu-zise, nici legat de comenzile disponibile pe ecran la un anumit moment. Şi nu e vorba de un touchscreen dependent de stylus, ci de deget.

Logitech Harmony One

Apelarea comenzilor se face prin apăsarea elementelor afişate pe ecran sau prin apăsarea butoanelor soft (două funcţii touch afişate în partea de jos a ecranului). Navigarea în cadrul meniurilor cu mai multe pagini se face apăsând săgeţile care apar pe laturile ecranului.

Este posibilă şi configurarea sensibilităţii ecranului, alegând unul din cele 5 nivele de sensibilitate.

Ecranul se stinge singur după o scurtă perioadă în care nu mai este folosit şi se aprinde tot singur în momentul în care te apropii de telecomandă, chiar fără a o atinge. Stingerea şi aprinderea ecranului de la Logitech Harmony One se face pe baza unui senzor care detectează apropierea sau depărtarea proprietarului.