OnePlus Nord Buds review: unele dintre cele mai bune căști true wireless de buget

22.05.2022
OnePlus Nord Buds review: unele dintre cele mai bune căști true wireless de buget

Căștile true wireless de la OnePlus au demonstrat că pot oferi sunet de calitate, însă prețurile modelelor Buds Pro și Buds Z2 au fost mai mari decât se așteptau unii fani ai brand-ului. Se pare că Oppo a observat acest lucru și a decis să ofere și o pereche de căști mai ieftine sub brandul OnePlus, în gama de dispozitive mid-range „Nord”. Astfel au ajuns pe piață noile căști OnePlus Nord Buds, care vin la un preț accesibil și promit sunet de calitate.

OnePlus Nord Buds nu sunt căști tocmai compacte

Este clar încă de la început că nu avem de a face cu o pereche de căști scumpă. În comparație cu Buds Pro de la OnePlus, sau AirPods de la Apple, cutia noilor OnePlus Nord Buds este foarte mare, greu de ținut în buzunarul mic de la blugi, de exemplu. Aceasta este realizată dintr-un plastic mat și nu are niciun fel de element de design în afara logo-ului OnePlus din partea de sus.

OnePlus Nord Buds case front open

Pe spate avem un port USB-C, care este și singura metodă de încărcare a căștilor. Nu avem aici de a face cu încărcare wireless. La interior, cele două căști sunt găzduite în locașuri magnetice, care le încarcă folosind contacte. Mi-a plăcut că fiecare spațiu are o formă distinctă și există marcaje clare care îți indică rapid unde pui casca din stânga și unde o pui pe cea din dreapta. Uneori căștile true wireless au forme prea apropiate pentru stânga și dreapta și le poți încurca.

Căștile în sine au un design interesant, dar nici ele nu sunt tocmai „compacte”. Acestea au „codițe”, de o formă similară cu carcasa, cu margini drepte și suprafețe plate. Din fericire aceste părți sunt la exterior, unde nu au contact direct cu urechea sau pielea. Partea care intră în ureche este rotunjită și sunt lucioase, fiind foarte confortabile în utilizare. Desigur, căștile sunt livrate cu un cablu de încărcare, cât și cu dopuri de silicon de diverse mărimi.

OnePlus Nord Buds accessories

Utilizatorii de iPhone nu acces la opțiuni de configurare

Căștile se conectează automat la telefoanele OnePlus prin fast pairing, dar au și un buton dedicat pe spate, aproape invizibil, lângă mufa USB-C, pentru conectare la alte dispozitive. Pe modelele OnePlus și Oppo, setările căștilor se regăsesc în meniul Bluetooth al telefonului, apăsând pe butonul „i”, dar pe alte modele cu Android este necesară instalarea aplicației Hey Melody pentru configurare.

Ce mi s-a părut ciudat la acest model este faptul că Hey Melody de iPhone nu recunoaște căștile, așa cum o face în cazul modelelor OnePlus anterioare. Astfel, OnePlus Nord Buds pot fi folosite pe iPhone doar pe setările „standard”.

OnePlus Nord Buds case back

Un alt lucru ciudat este faptul că aceste căști, deși sunt compatibile cu Dolby Atmos, acest mod de redare nu este disponibil pe telefoanele din gama Nord. Doar modelele OnePlus din seria „flagship”, de la modelul OnePlus 7 și până în prezent pot reda sunet Atmos prin aceste căști.

Sunetul și autonomia sunt peste media gamei de preț în care se încadrează OnePlus Nord Buds

Căștile OnePlus Nord Buds sunt în rest foarte similare în performanță cu modelul OnePlus Buds Z2. Acestea beneficiază de difuzoare de 12,4mm iar sunetul este puternic și destul de bine balansat. Pentru o pereche de căști de 250 de lei, acestea au un sunet clar, inclusiv la volum maxim, iar frecvențele sunt bine separate, indiferent de genul de muzică ascultat. Vocile sunt foarte clare, poate chiar puțin prea „ascuțite” în zona înaltă, iar mediile sunt bine definite, putând deosebi instrumentele în timpul redării. Ce m-a uimit este faptul că basul este puternic, însă nu acoperă complet restul de frecvențe, așa cum am văzut în cazul altor căști de acest gen.

OnePlus Nord Buds earbuds 2

Și atunci care ar fi dezavantajele acestor căști, având în vedere că au un sunet bun la un preț accesibil? În primul rând, acestea nu sunt echipate cu anulare a zgomotului ambiental. Fiind căști in-ear, acestea izolează destul de bine sunetul din jur prin acoperirea canalului urechii, dar anumite sunete vor putea fi auzite la volum de redare mai mic. De asemenea, senzația aceea de liniște perfectă pe care o ai atunci când asculți muzică cu ANC activ, nu este prezentă. Și nici senzori pentru a ști dacă sunt sau nu în ureche nu există, deci redarea continuă până când căștile sunt puse înapoi în cutia de încărcare. Abia atunci, când conexiunea Bluetooth este întreruptă, se oprește și muzica.

Apoi, sistemul de control prin atingere nu este tocmai plăcut. Căștile au două suprafețe rotunde lucioase, însă acestea sunt destul de mici și necesită precizie destul de mare pentru control precis. Există gesturi cu una, două sau trei atingeri. Gesturile pentru una sau două atingeri nu pot fi personalizate, dar cel cu trei apăsări poate fi personalizat după placul utilizatorilor. Din păcate, faptul că poți opri muzica cu o singură apăsare poate duce la apăsări accidentale.

OnePlus Nord Buds earbuds box

În rest, căștile oferă multe avantaje pe care nu le primești nici de la modele mai scumpe, precum șapte ore de ascultare la o singură încărcare și 30 de ore în total când adaugi bateria din cutia de încărcare. Încărcarea căștilor completă durează cam o oră în cutia de încărcare, iar pentru încărcarea completă a călștior și cutiei durează cam o oră și jumătate, dacă toate sunt pe zero.

De asemenea, căștile sunt rezistente la stropi de apă, deci pot fi folosite la sală sau la alergat, întrucât nu se vor deteriora de la transpirație. Este important de menționat însă că doar căștile sunt certificate IP55, nu și carcasa lor.

OnePlus Nord Buds vs airpods

Concluzii

La 250 de lei, căștile OnePlus Nord Buds sunt ușor de recomandat celor care sunt în căutarea unor căști de calitate, cu sunet puternic și autonomie mare. Desigur, la acest preț renunți la o cutie de dimensiuni mai mici și ANC, însă nici nu te-ai aștepta probabil la astfel de funcții de la produse de buget. Pot spune astfel că, dintre cele trei produse noi de la OnePlus din seria Nord, acestea mi-au plăcut cel mai mult. Sunt lansate la un preț „corect” pentru ceea ce oferă, spre diferență de cele două telefoane (Nord 2T și Nord CE 2 Lite), care vor trebui să mai scadă în preț pentru a fi recomandări ușoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult