Razer Hammerhead True Wireless 2021 review: RGB și ANC pentru gamerii „mobili”

30.08.2021
Razer Hammerhead True Wireless 2021 review: RGB și ANC pentru gamerii „mobili”

Chiar dacă sunt pe piață de multă vreme și au ajuns să coste chiar și sub 20 de euro, căștile true wireless abia acum par să intre în „mainstream”, majoritatea companiilor care oferă orice tip de căști sau produse mobile dorind să vină în întâmpinarea potențialilor clienți cu propriile alternative pe acest segment de piață. În timp ce unele companii se mulțumesc cu realizarea unor perechi de căști care să nu iasă în evidență prea mult, altele încearcă să își lase propria amprentă asupra acestei categorii. Razer nu face excepție, compania fiind prezentă deja în acest segment de câțiva ani, însă noua pereche Hammerhead True Wireless din generația a doua dorește să ofere o alternativă „de gaming” pentru fanii dispozitivelor mobile cu tot ceea ce implică asta, inclusiv luminițe RGB.

Hammerhead True Wireless de la Razer nu sar din tiparele modelelor anterioare

Razer a încercat mai multe tipuri de design pe piața de căști True Wireless, însă design-ul pe care l-a introdus alături de Razer Hammerhead True Wireless Pro pare să fie cel câștigător. Asta pentru că noile Hammerhead True Wireless în varianta a doua (2021), beneficiază de un design aproape identic. De la exterior, cutia de încărcare seamănă foarte mult și cu cea de la AirPods Pro de la Apple, însă este puțin mai mare și de culoare negru mat.

Cutia este foarte ușoară, dar plasticul din care este realizată nu conferă siguranța că poate să reziste la prea multe accidente. Totuși, aceasta este varianta de buget de căști wireless de la Razer, așa că nu putem avea pretenții de finisaje premium, chiar dacă din punct de vedere al specificațiilor hardware și software, nu sunt departe.

Razer Hammerhead True Wireless case

Căștile au design cu „codițe” și difuzoare in-ear, fiind sunt realizate din plastic negru lucios. Din păcate, asta înseamnă că se vor umple imediat de amprente în utilizare. Partea exterioară este însă decorată cu logo-ul Razer și este iluminat activ cu LED-uri RGB. Tot această zonă este și sensibilă la atingere, aici putând fi configurate diversele scurtături pentru redare și alte funcții.

În pachetul Razer Hammerhead True Wireless nu se regăsesc însă prea multe accesorii. Avem doar un cablu de încărcare scurt, de 30 cm, cu înveliș textil și accent verde în interiorul mufei USB, alături de vârfurile din cauciuc mici și mari, cele medii fiind instalate din fabrică pe căști. Razer include și un mesaj de mulțumire pentru fani din partea CEO-ului companiei, Min-Lian Tan, alături de un sticker cu logo-ul Razer.

Razer Hammerhead True Wireless accessories

Razer propune două aplicații separate pentru configurarea acestor căști

Am folosit Razer Hammerhead True Wireless alături de un iPhone 11 Pro Max cu cea mai recentă versiune de iOS instalată (14.7). Conectarea căștilor a decurs fără probleme, fiind necesară doar deschiderea capacului și căutarea acestora în lista de dispozitive Bluetooth pe telefon. Din acel moment căștile erau complet funcționale, cu scurtăturile din fabrică pre-configurate. Totuși, pentru a putea personaliza experiența, sunt necesare două aplicații separate. Dintr-un motiv sau altul, Razer consideră că o singură aplicație nu este de ajuns pentru o pereche de căști True Wireless din gama de medie.

Prima este Razer Audio, aplicația care permite configurarea profilurilor audio, scurtăturilor pentru suprafețele touch, cât și posibilitatea de a face update de firmware căștilor. Atunci când le-am pornit prima dată, acestea au necesitat un prim update de firmware care a durat câteva minute. Procesul de update este mai lent decât mă așteptam, dar nu este exagerat de lung. Tot de aici poate fi activat modul de „gaming”, „Smart Link”, care permite scăderea latenței sunetului între telefon și căști la doar 60 milisecunde.

Cea de-a doua aplicație este dedicată controlului luminițelor RGB de pe căști. Aplicația este chiar Razer Chroma, cea standard pentru controlul dispozitivelor cu RGB ale companiei de orice fel, inclusiv pentru sincronizarea cu becuri inteligente Philips Hue și alte astfel de sisteme. Nu este însă clar de ce este necesară această aplicație pentru o pereche de căști pe care le vei folosi cel mai probabil în afara casei, unde nu ai nevoie de automatizare sau alte funcții avansate. De altfel, opțiunile posibile în cadrul aplicației Chroma sunt destul de simpliste, cu o serie de preset-uri, posibilitatea de configurare a culorilor și posibilitatea de a lumina în funcție de sunetul redat în căști.

Luminițele pot fi oprite și pornite din aplicația Razer Audio, dar configurarea luminițelor se face excluziv din Razer Chroma. Având în vedere că LED-urile RGB sunt unul dintre factorii care diferențiază aceste căști Razer de alte căști similare de pe piață, măcar integrarea lor în ecosistemul Razer poate fi considerată „completă”, chiar dacă pe unii îi va deranja să folosească două aplicații pentru un singur accesoriu.

Experiența de utilizare

Căștile Hammerhead True Wireless sunt prezentate drept produse de gaming cu luminițe RGB și latență scăzută, dar în primul rând sunt căști pe care le vei folosi alături de un smartphone, iar activitățile pe care le poți desfășura pe un astfel de dispozitiv sunt multiple. Având în vedere că majoritatea persoanelor nu poartă în buzunare mai multe perechi de căști, fiecare potrivită pentru altă activitate, ideal ar fi ca perechea pe care o ai cu tine să fie potrivită pentru cât mai multe cazuri de utilizare.

În general, atunci când vorbim despre căști de gaming, acestea tind să ofere o reprezentare corectă a sunetului, ci mai degrabă una care să te ajute mai mult în joc. De asemenea, trebuie să ofere o separare bună a frecvențelor, să ofere un efect stereo sau surround de calitate și să fie confortabile. Iar cam toate aceste aspecte sunt valabile în cazul Hammerhead True Wireless. Pentru o pereche de căști true wireless cu design mai mare decât AirPods Pro, de exemplu, acestea sunt destul de confortabile pentru a fi purtate mai multe ore la rând. De asemenea, forma lor asigură o fixare bună în ureche. Fiind rezistente la stropi de apă la standardul IPX4 și fiind atât de bine fixate în urechi, ar putea fi bune chiar și pentru activități sportive. Vârfurile din cauciuc acoperă bine canalul auditiv, pentru a asigura o reducere a zgomotului ambiental pasivă, iar sunetul pe profilul standard este destul de bun pentru jocuri, însă nu obligatoriu și pentru altceva.

Razer Hammerhead True Wireless buds light

Din fericire, Razer oferă în cadrul aplicației Razer Audio câteva profiluri prestabilite, pentru diverse tipuri de conținut sau muzică: Amplified, Enhanced Bass, Enhanced Clarity și Vocals. Cei care vor să intre în detalii pot alege modul Custom, unde ai un egalizator tradițional, prin intermediul căruia poți să îți creezi propriul profil. În timp ce profilul standard este parcă prea concentrat pe frecvențele înalte, Enhanced Bass ar putea fi potrivit pentru majoritatea tipurilor de muzică. Eu așa le-am folosit și am fost mulțumit de sunetul oferit. Profilul Vocals este potrivit pentru cei care ascultă podcast-uri, iar Enhanced Clarity și Amplified sunt concentrate pe frecvențele înalte.

Calitatea audio este bună, dar nu grozavă, în comparație cu alte căști True Wireless din ultima vreme. Cei care au răbdare să își creeze un profil personalizat vor scoate o calitate mai bună a sunetului. La volum înalt, căștile nu distorsionează, dar sunetul poate deveni deranjant din cauza volumului foarte ridicat. Pe la 80% din putere mi s-a părut că aceste căști sună cel mai bine.

Hammerhead True Wireless beneficiază și de tehnologie de eliminare a zgomotului ambiental și un mod „ambiental”, care permite sunetului din exterior să pătrundă în căști. Ambele sunt însă doar la un nivel de bază, fiind disponibile căști semnificativ mai bune la aceste capitole. Modul ANC poate elimina cele mai multe zgomote repetabile precum zgomotul unui aer condiționat sau ventilatoarele unui computer, însă nu poate să elimine alte tipuri de zgomote. De asemenea, atunci când pornești modul ANC fără alte sunete redate în căști, poate fi identificat un fâșâit foarte subtil. Nici modul ambiental și nici ANC-ul nu au opțiuni suplimentare precum niveluri de intensitate. Ambele pot fi doar oprite sau pornite. Mai deranjant este că de fiecare dată când treci de pe un mod pe altul sau dorești să le oprești, întregul sunet redat este întrerupt complet pentru a permite redarea anunțului vocal că a fost realizată tranziția. Un sunet subtil de fundal peste ceea ce este redat în căști ar fi fost de ajuns.

Razer Hammerhead True Wireless case open

La capitolul scurtături, Razer oferă configurații pentru una, două sau trei atingeri rapide, sau una, două sau trei atingeri cu hold pentru 2 secunde la ultima. Din păcate, acestea nu funcționează atât de bine, fiind ușor să apeși accidental pe căști, lucru care întrerupe imediat redarea. În consecință, am dezactivat toate comenzile pentru o singură atingere. Fiecare cască în parte poate fi configurată cu o comandă diferită pentru fiecare scurtătură în parte. Din fericire, toate acestea pot fi modificate și/sau dezactivate. Mai mult, Razer oferă setări separate pentru redare media și apeluri, ceva ce rareori am întâlnit. Dacă ar putea fi rezolvate și problemele de recunoaștere a anumitor gesturi la scurtăturile cu „hold”, experiența de utilizare ar fi semnificativ îmbunătățită.

Căștile nu sunt compatibile cu Hey Siri sau OK Google, însă poți configura o apăsare lungă pentru chemarea asistentului. Un alt lucru care lipsește este un senzor pe interiorul căștilor, care să știe dacă acestea sunt sau nu în ureche. Chiar am fost surprins că nu se pune pauză automat atunci când scoți căștile. Este nevoie ca acestea să fie introduse în cutia de încărcare pentru a se opri.

Razer Hammerhead True Wireless buds back light off

Probabil că vă întrebați care este treaba cu modul de „gaming” cu latență scăzută. Acesta se numește Smart Link în aplicație și ar trebui să ofere o experiență mai bună în gaming pe mobil, pentru o sincronizare mai rapidă a acțiunilor de pe ecran cu sunetul redat în căști. Personal, nu eram deranjat nici de alte căști non-gaming precum AirPods sau modelele de la Samsung la acest capitol, însă Razer spune că acestea ar trebui să fie mai rapide în acest mod. Eu n-am sesizat diferențe notabile în jocuri de mobil și aș pune această funcție la categoria „altele”. Poate că pe un telefon cu ecran la 120 Hz sau mai mult diferența este mai ușor de sesizat, dar pe un iPhone cu ecran la 60 Hz nu am putut distinge nicio diferență cu acest mod pornit sau oprit. Ba chiar și calitatea sunetului a rămas neschimbată.

Căștile asigură o autonomie de 6,5 ore, cu încă 26 de ore în cutia de încărcare, fără ANC și fără luminițe sau 4,5 ore de redare cu încă 18 ore de încărcare în cutie cu ANC on și luminițe oprite, o performanță care pare să fie în ton cu ceea ce am observat în utilizarea lor. Am preferat stingerea LED-urilor pentru autonomie în plus. La o oră de redare cu ANC pornit, căștile consumă cam 20% baterie. Cei care vor să își afileze luminițele în public, dar să și beneficieze de liniștea asigurată de ANC vor putea asculta câte patru ore la o singură încărcare.

Concluzii

Căștile Hammerhead True Wireless 2021 sunt decente pentru prețul lor de aproximativ 140 euro, dar în acest caz este clar că plătești în plus pentru funcțiile specifice Razer. Pot recomanda acest model în special gamerilor care vor să iasă în evidență cu luminițe RGB, celor care iau gaming-ul pe mobil atât de în serios încât să poată vedea diferența de latență între modul de gaming și cel standard, dar și celor care vor o pereche de căști cu autonomie bună și confort ridicat în utilizare.

Sunt însă și câteva dezavantaje față de alte modele de pe piață: lipsa senzorilor pentru poziția în ureche, și lipsa încărcării wireless. Dacă vă puteți lipsi de acestea și restul capabilităților vă fac cu ochiul, Razer Hammerhead True Wireless pot fi o alegere decentă și inedită pe o piață în care majoritatea modelelor încep să fie greu de diferențiat între ele.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult