REVIEW Fitbit Sense: Probabil cel mai bun ceas de fitness din lume

12.03.2021
REVIEW Fitbit Sense: Probabil cel mai bun ceas de fitness din lume

Noul smartwatch Fitbit Sense, cel mai ambițios proiect de până acum al companiei, vine foarte bine echipat cu senzori și cu un sistem de operare finisat, ajuns la maturitate. Noul ceas, vârf de gamă, aduce noi caracteristici inovative peste o bază solidă, reprezentată de precizia măsurătorilor și aplicația dedicată, pentru care sunt recunoscute produsele Fitbit.

Deoarece am fost până recent utilizator de Versa 2, voi compara noul model cu acesta. Sense are un design similar, dar mai rafinat (vezi galeria foto). A dispărut butonul fizic, fiind înlocuit cu unul inclus în carcasă, sensibil la atingere. Cred că Fitbit a făcut acest lucru deoarece uneori, în timpul antrenamentelor, utilizatorii puneau pauză accidental la aplicația Exercise, pe Versa 2 sau Versa Lite. Eu am făcut de câteva ori acest lucru în timp ce făceam flotări. Butonul de pe Versa 2 era apăsat atunci când îndoiam încheietura.

Grosimea carcasei Fitbit Sense este similară cu cea a Versa 2, dar în partea de sus noul model vine cu o antenă vizibilă și cu o bandă lucioasă în jurul ecranului. Carcasa este realizată din aluminiu, iar oferta de curele este bogată. Sense este un smartwatch elegant, cu design reușit, care atrage mute priviri, mai ales în varianta gold, pe care am testat-o.

Noul sistem de prindere a curelelor este mai ușor de folosit, dar asta înseamnă că utilizatorii nu mai pot folosi accesoriile achiziționate pentru modelele mai vechi. Pe Sense curelele se prind atât de ușor încât te întrebi dacă nu cumva vei pierde ceasul. Pot să vă spun că nu este cazul; am tras de curele și am folosit ceasul în timpul unor exerciții fizice complexe, iar cureaua nu s-a clintit și nici nu cred că o va face vreodată accidental.

Ecranul noului ceas este AMOLED, iar calitatea imaginii este foarte bună pentru un smartwatch. Culorile afișate sunt vii, calde, iar display-ul scoate în evidență noul sistem de operare, mult îmbunătățit. Există trei nivele de luminozitate și este disponibilă funcție always-on. Aceasta va afecta, însă, semnificativ autonomia bateriei.

Sistemul de operare a fost finisat mult comparativ cu versiunea de pe Versa 2 și este ușor de utilizat. Pe scurt, în noul Fitbit OS 5, printr-un gest swipe de jos în sus pe ecranul ceasului Sense utilizatorul are acces la secțiunea Core Stats, care arată progresul în materie de mișcare (pași, calorii arse, distanță parcursă etc.), dar și informații meteo. Swipe de sus în jos pe ecranul principal afișează fluxul de notificări.

Citește și: Fitbit anunță ceasurile Sense și Versa 3, alături de brățara Inspire 2

Prin swipe din dreapta spre stânga pe ecran este accesată secțiunea de aplicații. Acestea pot fi rearanjate. Prin ținerea apăsată a degetului pe iconița ei, o aplicație poate fi mutată pe un alt ecran sau pe o altă poziție de pe același ecran.

Prin swipe de la stânga spre dreapta avem acces la un ecran cu scurtături, pentru luminozitate, intensitatea vibrațiilor sau modul „Do Not Disturb”. Tot acolo este afișat și nivelul bateriei pentru cei care nu folosesc o față de ceas care face acest lucru.

Apăsarea butonului fizic pornește ecranul ceasului și funcționează ca Înapoi/Back în aplicații. Ținerea apăsată pe buton te duce la o funcție presetată. Eu am ales Fitbit Pay, pentru plăți contactless cu cardul.

O mulțime de senzori, printre care unii unici

Am scris, în titlu, că Sense este probabil cel mai bun ceas de fitness din lume. Spun „probabil” deoarece nu am folosit Apple Watch 6. Știu însă că Sense are caracteristici care lipsesc de pe orice alt smartwatch. Senzorii EDA și cel care măsoară temperatura pielii sunt unici în acest moment pe piață. Senzorul EDA ajută la măsurarea nivelului de stres, o „boală” comună în zilele noastre. Utilizatorul primește zilnic un scor, de la zero la 100 (cel mai bun), în funcție de bătăile inimii, calitatea somnului și nivelul de activitate. Pot fi făcute și măsurători manuale, prin intermediul aplicației EDA Scan.

Sense măsoară și temperatura corpului utilizatorului, în timpul somnului. Ceasul trebuie purtat trei nopți consecutive pentru a fi stabilit un nivel de bază. O variație mare a temperaturii corporale poate indica o boală sau, la femei, o sarcină.

Senzorul ECG, care are aprobare de la organizația americană FDA, măsoară bătăile inimii. Ceasul are capacitatea să descopere eventuale probleme de sănătate. Sunt destule cazuri în care utilizatorii de smartwatch-uri cu probleme cardiace au fost salvați de acestea. După ce este pornită aplicația ECG, utilizatorul trebuie să țină două degete (arătătorul și degetul mare) pe colțurile ceasului (stanga jos și dreapta sus) și să se relaxeze. După 20 de secunde este afișat rezultatul. Aplicația îți spune dacă ai bătăi regulate sau neregulate.

Monitorizarea saturației de oxigen din sânge a devenit o îndeletnicire populară în timpul pandemiei COVID-19. Fitbit Sense oferă și această caracteristică. Deoarece măsurătoarea se face în timp ce utilizatorul doarme, procentul afișat este mai mic decât cel măsurat de aparatele dedicate în timpul zilei. Oricum, un nivel de 94%-95% în timpul somnului este bun. Spre deosebire de alte ceasuri, Sense nu permite deocamdată măsurarea SpO2 la cerere. Trebuie precizat că ceasul măsoară saturația de oxigen din sânge doar dacă este folosită o față de ceas compatibilă. Există o selecție bună în magazinul de aplicații.

Vreau să subliniez că toți acești senzori îți oferă o părere generală asupra stării tale fizice, dar nu înlocuiesc în niciun caz un medic!

Gândit în primul rând pentru pasionații de fitness și mișcare

La toți senzorii de mai sus se adaugă caracteristicile care îi țintesc pe pasionații de fitness, publicul căruia se adresează în special produsul. Aplicația Exercise oferă suport pentru zeci de sporturi, inclusiv arte marțiale, yoga sau pilates. În aceasta, utilizatorii nu mai pot sorta manual exercițiile, ca pe Versa 2. Cele folosite recent apar automat în partea de sus a listei.

Ceasul are senzor GPS, așa că cei care aleargă nu mai sunt nevoiți să ia telefonul cu ei. Utilizatorii pot avea inclusiv convorbiti telefonice pe smartwatch, care este prevăzut cu microfon și difuzor, dacă telefonul este undeva aproape.

Senzorul pentru puls este la fel de precis ca pe modelele anterioare, la fel și accelerometrul. Ceasul analizează somnul, iar precizia este de asemenea ridicată. Momentele când știu că m-am trezit noaptea au fost de fiecare dată detectate.

Ceasul oferă funcții și pentru utilizatorii mai puțin activi, pe lângă senzorii enumerați mai sus. Sense poate afișa notificări din aproape toate aplicațiile instalate pe smartphone. Notificările sunt mesaje text. Ceasul nu afișează, încă, imagini. Utilizatorul are posibilitatea să răspundă, direct de pe ceas, cu șabloane predefinite la mesajele primite. Exemple: „Da”, „Nu”, „Nu pot vorbi acum”. Pe Android există și posibilitatea ca utilizatorul să răspundă cu mesaje vocale la mesaje text.

Numărul de aplicații disponibile pentru Sense este mic dacă îl comparăm cu cel de care beneficiază utilizatorii de Apple Watch. Sunt, însă, companii mari care au aplicații pentru ceasurile Fitbit. Exemple sunt New York Times, Spotify, Uber sau Starbucks.

Lipsește în continuare din magazinul virtual un istoric al aplicațiilor instalate de-a lungul timpului, dar și posibilitatea de a reactiva o față de ceas sau aplicație cu plată direct de acolo. Trebuie să rezolvi această problemă în afara ecosistemului Fitbit, căutând în e-mail (sau unde l-ai salvat) codul primit de la dezvoltator. Ar fi mai comod ca acest lucru să fie făcut pe platforma companiei. Google, compania care deține Fitbit, nu te trimite în afara Google Play ca să cumperi varianta premium a unei aplicații.

Astfel, dacă doriți un smartwatch pur sânge, cu care să administrați gadgeturi smart și să aveți acces la un număr mare de aplicații, mai bine vă interesați de Apple Watch sau Samsung Galaxy Watch.

Baterie „heavy-duty”

Autonomia bateriei este impresionantă, la fel ca și pe Versa 2. Acesta este un alt domeniu în care Sense spulberă modelele concurente. Am atins șase zile fără să încarc ceasul, dar în mod normal în scenariul meu de utilizare bateria ține cinci zile. Depinde de câte notificări ai activate, ce măsurători faci sau ce funcții sunt utilizate. Cu GPS-ul pornit autonomia scade substanțial, la fel și cu ecranul always-on.

Fitbit a schimbat pentru Sense nu doar sistemul de prindere pentru curele, ci și încărcătorul. Dispozitivul folosește acum un sistem magnetic care se prinde automat de ceas. Îmi place noul încărcător, discret, dar aș fi preferat să aibă un cablu mai lung pentru momentele când îl conectez direct la priză și nu la un port USB de la calculator sau de pe o baterie externă.

Fitbit Sense: Concluzie

Fitbit Sense este cel mai complex smartwatch disponibil pe piață și, în opinia mea, cea mai bună alegere pentru pasionații de sport și un stil de viață sănătoasă. Numărul de senzori disponibili pe acest model este impresionant, iar aplicația Fitbit este, în opinia mea, cea mai bună de fitness de pe piață. Mai mult, bateria care ține multe zile este un alt avantaj important.

Ca smartwatch propriuzis, companion pentru smartphone, ceasul este depășit de modele rivale oferite de Apple sau cei care folosesc platforma Google Wear, care au notificări mai bogate și dispun de un număr mai mare de aplicații.

Foto: Fitbit

Părţi pozitive

- Design premium, elegant și atrăgător
- Ecran de calitate superioară
- Sistemul de operare Fitbit OS 5 este ușor de folosit
- Este ceasul cu cei mai mulți senzori de pe piață
- Autonomie impresionantă a bateriei
- Aplicația Fitbit este în continuare cea mai bună pentru fitness

Părţi negative

- Fitbit a renunțat la sistemul anterior de prindere pentru curele; accesoriile vechi sunt acum inutile
- Cablul încărcătorului este prea scurt
- Magazinul de aplicații trebuie îmbunătățit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult