Realme 5i review – concurență pentru Xiaomi pe segmentul de buget

11.09.2020
Realme 5i review - concurență pentru Xiaomi pe segmentul de buget

Xiaomi oferă unele dintre cele mai solide modele pentru cei care nu doresc să dea mai mult de 1.000 de lei pe un smartphone. Compania are acum concurență serioasă în România, deoarece rivalii chinezi de la Realme și-au propus să cucerească piața de buget. Unul dintre modelele cu care concurează agresiv este Realme 5i.

Telefonul face parte din categoria lower mid-range și oferă caracteristici tehnice decente pentru prețul de doar 650 de lei pe care îl are în unele magazine. Totuși, sunt câteva compromisuri – unele supărătoare – pe care Realme le-a făcut pentru a face smartphone-ul accesibil.

Realme 5i – Caracteristici tehnice principale:

Display: diagonală de 6,52”, tehnologie IPS LCD, rezoluție de 1.600 x 720 pixeli
Chipset: octa-core, Qualcomm Snapdragon 665
RAM: 4 GB
Capacitate de stocare internă: 64 GB, eMMC 5.1
Card micro-SD: Da
Cameră principală: ansamblu 12 MP f/1.8 wide + 8 MP f/2.3 ultrawide + 2 MP depth + 2 MP macro
Conectivitate: 4G, Bluetooth 5.0, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
Sistem de operare: Android 9.0 Pie cu interfață Color OS6
Baterie: 5.000 mAh

PREZENTARE ȘI DESIGN

Smartphone-ul are un design obișnuit în aceste zile și este greu de deosebit, de un ochi neavizat, de un Xiaomi Redmi 8, de exemplu. Display-ul are un mic decupaj pentru cameră în partea de sus, de tip picătură de ploaie, iar în partea de jos găsim o margine mai groasă, acolo unde se găsește conectorul ecranului. Ecranul este protejat cu Gorilla Glass 3. Trebuie apreciat faptul că telefonul vine cu o protecție din plastic pentru display aplicată. Pentru acet model, Realme nu oferă și husă în cutie, așa cum a făcut în alte cazuri.

Realme 5i are un display IPS LCD cu diagonala de 6,52”, cu rezoluție de 1.600 x 720 pixeli. În ciuda densității mici a pixelilor (269 ppi), ecranul este plăcut și afișează culori decente. Pe scurt, display-ul nu impresionează, dar nici nu deranjează. Pentru acest preț, soluția oferită este mai mult decât acceptabilă.

Carcasa este realizată din plastic care dă senzația de sticlă. Partea din spate are o textură care oferă o aderență mai bună. Butonul On/Off se află pe partea dreaptă, iar cel pentru volum este poziționat pe stânga. Acestea sunt ferme și nu opun rezistență la apăsare, ceea ce apreciez.

Din păcate, Realme a inclus pe acest model, din rațiuni de costuri, un port micro-USB. Avantajul este că veți găsi multe cabluri compatibile prin casă, dar, în schimb, va trebui să potriviți conectorul în poziția corectă de fiecare dată când puneți telefonul la încărcat. Partea bună este că a fost păstrat jack-ul audio universal de 3,5 mm. Telefoanele de buget nu includ cipuri Bluetooth avansate, iar căștile cu fir sunt mereu o soluție pe care te poți baza.

Ansamblul de patru camere – care include doi senzori inutili, după cum veți vedea – de pe partea din spate iese mult în relief și face ca telefonul să se miște atunci când este pus pe birou sau masă, fără carcasă de protecție. Senzorul pentru amprentă, precis, este poziționat tot pe partea din spate. Pentru a nu zgâria sau, mai rău, sparge protecția camerei, vă recomand să cumpărați o carcasă pentru telefon.

PERFORMANȚĂ ȘI UTILIZARE

Telefonul include chipset octa-core Snapdragon 665, ajutat de 4 GB memorie RAM și grafică Adreno 610. Performanțele sunt, în general, mai mult decât decente pentru un utilizator obișnuit, fără pretenții prea mari. Pentru cei care instalează aplicații mai complexe, precum jocurile, și fac mult multitasking, uneori apar momente în care telefonul „agață” sau se blochează pentru puțin timp. Capacitatea de stocare internă de 64 GB poate fi extinsă prin intermediul unui card micro-SD. Din păcate, memoria internă este de tip eMMC, mai înceată, dar era de așteptat să fie așa pe acest segment de preț.

Interfața ColorOS 6 este bazată pe Android 9. În timpul testului, telefonului nu a primit actualizări software. Cel mai recent patch de securitate Google inclus în sistemul de operare este cel din noiembrie 2019, o situație care îngrijorează. Telefoanele ieftine sunt vizate frecvent de atacuri informatice, iar lipsa de actualizări îi expune la pericole pe utilizatori. Pentru cei care nu știu, Google pune lunar patch-uri de securitate la dispoziția partenerilor care folosesc versiunea de Android dezvoltată de companie. Producătorii de telefoane trebuie să adapteze aceste actualizări pentru modelele din portofoliul lor și să le trimită către utilizatorii finali. În acest caz, Realme nu și-a făcut, la fel ca alți producări de modele accesibile, treaba.

O altă problemă supărătoare o reprezintă reclamele care apar peste tot în sistemul de operare. Sunt promovate jocuri disponibile în Game Center și App Market, care sunt magazine virtuale de aplicații alternative la Google Play. Unele reclame sunt de-a dreptul enervante. O notificare mă informa că am un virus pe telefon. De fapt, era vorba despre o reclamă la Bullguard Antivirus. Speriat puțin, am scanat telefonul cu mai multe soluții de securitate de încredere – printre care Malwarebytes și Bitdefender – și am constatat că este curat. Mă temeam că smartphone-ul ar putea să includă un adware frecvent pe smartphone-uri de buget, numit HiddenAds. Acesta nu poate fi eliminat. Vi se pare inacceptabil? Să știți că și liderul pieței de smartphone-uri, Samsung, face același lucru pe telefoanele sale ieftine și nu numai.

Din fericire, pe Realme 5i aceste notificări pot fi oprite. Eu am stopat complet notificările pentru cele două magazine virtuale, App Market și Game Center și am scăpat de problemă. Trebuie să mergeți la: Setări/Bară de notificare și stare/Gestionare Notificări/App Market.

Este supărătoare și cantitatea mare de bloatware (aplicații potențial nedorite) de pe telefon. Înțeleg că aceste parteneriate îi permit companiei să ofere un telefon ieftin, dar Realme cred că a exagerat pe acest model. Găsim preinstalate – pe lângă aplicații deja obișnuite, precum Facebook sau browser-ul Opera – titluri necunoscute în Vest, precum Lazada, Webnovel sau Trip.com. Din fericire, majoritatea pot fi dezinstalate. Color OS6 oferă și câteva aplicații preinstalate utile, precum Radio FM și Recorder (pentru înregistrări audio).

În launcher găsim, pe ecranul din stânga, un Asistent inteligent, care poate fi personalizat de utilizatori, cu carduri pentru vreme, calendar, pedometru sau funcții rapide. În această secțiune sunt promovate, de asemenea, aplicații terțe. Din păcate, cardul care include aceste recomandări de „aplicații populare” nu poate fi șters. Din fericire, Asistentul inteligent poate fi dezactivat complet din setările launcher-ului.

Secțiunea de setări a sistemului de operare este complicată, iar interfața Color OS6 nu are un design reușit și nici nu oferă continuitate vizuală. Există iconițe în tot felul de forme și culori – rotunde, dreptunghiulare, pătrate -, iar utilizatorul care folosește launcher-ul implicit nu le poate modifica.

Recomand instalarea unui launcher alternativ, precum Nova Launcher.

Ca să tragem o linie aici, la capitolul sistem de operare, avem de a face cu o interfață tipică „made in China”, lipsită de identitate, cu multe aplicații care le dublează pe cele de la Google, cu funcții și setări inutile. Cred că aceste companii ar face bine să intre în programul Android One cu modelele pe care le vând pe piețele vestice.

Există, însă, speranță că lucrurile se vor îmbunătăți pe partea software. Realme și-a ascultat clienții și a promis că va actualiza telefonul la Android 10. Noua versiune a sistemului de operare va fi mai curată și mai apropiată de varianta stock de la Google, potrivit companiei.

Am remarcat faptul că smartphone-ul nu oferă o viteză foarte mare de descărcare a datelor în Wi-Fi. Testele realizate cu aplicația Fast.com arată o viteză de download maximă de 46 Mbps în rețeaua Wi-Fi din apartamentul meu, acolo unde telefonul personal Google Pixel 3 a înregistrat un vârf de 370 Mbps.

Autonomia bateriei este unul dintre punctele forte ale acestui telefon. Datorită procesorului cu consum mai mic și a ecranului care nu are rezoluție ridicată, un utilizator obișnuit poate folosi lejer două zile smartphone-ul. Acumulatorul cu capacitate de 5.000 mAh se încarcă, însă, încet, deoarece nu dispune de tehnologie fast charging.

CAMERE

În ciuda ansamblului impresionant de patru camere, telefonul nu atrage atenția la acest capitol. Imaginile realizate cu Realme 5i sunt decente și uneori reușite în condiții ideale, la lumină bună și fără elemente aflate în mișcare în cadru.

În rest, când lumina lipsește sau este dificilă, pozele făcute cu telefonul sunt „spălate”, pline de zgomot iar post-procesarea este slabă. În ciuda celor patru senzori, telefonul face fotografii cu calitate slabă la lumină scăzută sau în mod portret. Camera principală, wide, are senzor de 12 MP. Amatorii de poze de grup vor aprecia senzorul ultrawide de 8 MP. Smartphone-ul mai dispune de doi senzori pa partea din spate, unul depth de 2 MP și altul macro, tot de 2 MP. Aceștia din urmă sunt aproape inutili, ca pe multe alte telefoane. Camera frontală pentru selfie-uri, de 8 MP, oferă rezultate decente.

VEZI GALERIA FOTO CU IMAGINI REALIZATE CU TELEFONUL

CONCLUZIE

Pentru prețul lui, de doar 650 de lei la evoMAG, Realme 5i reprezintă un pachet atractiv, pe care îl pot recomanda cu încredere. Telefonul este rapid în majoritatea scenariilor de utilizare, are ecran decent, slot pentru card micro-SD, jack audio și oferă o autonomie excelentă a bateriei.

Din păcate, smartphone-ul are o interfață mediocră, include mult bloatware, publicitate și o cameră care nu impresionează. Totuși, pentru un utilizator fără pretenții, care face câteva poze pe lună, este utilizator de Facebook și Yahoo! Mail, acest model ar putea fi exact telefonul de care are nevoie.

Părţi pozitive

- Autonomie excelentă a bateriei
- Slot pentru card micro-SD
- Jack audio universal de 3,5 mm
- Un ecran decent
- Suport dual-SIM

Părţi negative

- Afișează multe reclame la aplicații
- Cantitate mare de bloatware
- Camere mediocre
- Nu a mai primit actualizări de securitate de mult timp

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult