Roccat Kave – sunet 5.1 într-un format confortabil

Roccat Kave - sunet 5.1 într-un format confortabil

De obicei, indicativul 5.1 este ataşat unui sistem de sunet cu mai multe boxe. El poate poziţiona sunetul în spaţiu mai bine decât un sistem cu două difuzoare. Este ciudat să spui că o pereche de căşti sunt 5.1, însă nu ar fi pentru prima dată. Jucătorii profesionişti au nevoie să localizeze în spaţiu inamicii după zgomotul paşilor. Cum amplasarea unui sistem audio 5.1 în jurul fiecărui jucător la o competiţie nu este posibilă, au apărut căştile care simulează un astfel de sistem. Vom vorbi în continuare despre Roccat Kave, căştile cu patru difuzoare în fiecare incintă.
Roccat Kave - căşti ce pot înlocui un sistem 5.1

Construcţie

Căştile Kave sunt masive. Incintele au un diametru exterior de aproape 110 mm, iar suportul de pe cap este foarte lat. Căştile nu sunt însă excesiv de grele. Cablul lor este lung, iar pe el se găsesc o telecomandă generoasă şi un splitter din care ies conectorii: patru mufe jack de 3,5 mm şi o mufă USB. Pe casca stângă se află microfonul flexibil şi detaşabil, baza sa fiind iluminată în albastru atunci când căştile sunt active. Incintele se pot îndoi spre interior pentru ca întreg ansamblul să ia o formă uşor de împachetat. Din păcate, incintele nu se rotesc la 90 de grade, aşa cum vedem la căştile pentru DJ. Ele au însă un anumit grad de libertate pentru a se potrivi oricărui utilizator.

Căştile Roccat Kave sunt foarte confortabile. Bureţii moi sunt acoperiţi de o piele artificială foarte fină, cusută manual. Ei vor acoperi foarte bine majoritatea urechilor, oferin un nivel mediu de izolare fonică. În fiecare cască sunt vizibile trei difuzoare cu diametrul de 40 mm. Alături de ele se găseşte şi câte un difuzor de 30 mm, ce acoperă prin vibraţii spectrul inferior al frecvenţelor joase.

Roccat Kave - confortabile chiar şi după multe ore de joacă

Suportul căştilor are trei zone pătrate, cu bureţi pe perimetrul lor. Conform producătorului, ele ajută la distribuirea uniformă a greutăţii. În practică ele îşi vor lăsa amprenta pe un păr mai lung. Am apreciat faptul că presiunea căştilor pe zona din jurul urechilor a fost în cazul meu foarte bine dozată. Căştile nu vor cădea la o mişcare bruscă a capului, însă permit purtarea pe o perioadă foarte îndelungată. Abia după trei ore de joacă am simţit nevoia să le dau jos de pe urechi. După o pauză de câteva minute ele au mai stat încă două ore fără probleme. Nu recomand însă căştile celor care poartă ochelari. Deşi pavilionul superior al urechii nu este apăsat de bureţi, ei apasă pe tâmplă în zona pe unde ar trebui să treacă rama ochelarilor.

Specificaţii

  • Difuzoare (per cască): 3 x 40 mm, 1 x 30 mm
  • Răspuns în frecvenţă: 20 Hz – 20 kHz (40 mm), 20-100 Hz (30 mm)
  • SPL la 1 kHz: 114 dB, +-3 dB
  • Microfon: da, omnidirecţional, detaşabil
  • Lungime cablu: 3,4 m (2 m telecomandă-PC)

Calitatea audio

Roccat Kave poate funcţiona ca o pereche de căşti obişnuite. Asta ar însemna o risipă de potenţial însă ar putea să existe ocazii în care sursa audio este doar stereo. Redarea muzicii este un exemplu în acest sens. Portul USB din mănunchiul de conectori este utilizat pentru alimentarea căştilor şi a telecomenzii. Prin el este controlat şi volumul în sistemul de operare, responsabil de asta fiind cercul cu aspect cauciucat. Butonul mare rotund din el are funcţia Mute.

Roccat Kave - un mănunchi de conectori

Per ansambul, căştile Roccat Kave sunt puţin peste medie atunci când vine vorba de calitatea sunetului. Vocea este foarte puţin afectată şi uneori sună uşor înfundat. Înaltele sunt destul de bine conturate, însă nu ies întotdeauna în evdenţă. În modul stereo, joasele sunt ok. Difuzoarele normale nu coboară destul de mult. Ar ajuta acele difuzoare ce produc vibraţii, dar nu toate playerele şi plăcile de sunet ştiu să preia sursă stereo şi s-o transforme în sunet 5.1.

Pentru test am folosit o placă de sunet Creative Soundblaster Audigy SE. Am rulat câteva titluri FPS, au vizionat mai multe filme cu sunet 5.1 şi am ascultat muzică folosind o aplicaţie ce folosea mai mult de două canale audio. În funcţie de joc, poziţionarea sunetului în spaţiu era mai bună sau mai slabă, însă diferenţa între modul stereo şi cel 5.1 era mare. În filme, efectul de surround era foarte plăcut, însă nu se ridica la nivelul unui sistem audio 5.1 desfăşurat într-o cameră. De vină este cel mai probabil distanţa mică între difuzoare şi ureche.

Roccat Kave - telecomanda de pe fir

Alte aspecte

Trebuie să repet faptul că Roccat Kave sunt foarte confortabile, mai puţin pentru cei care sunt obligaţi să poarte ochelari. Telecomanda de pe firul căştilor include un comutator între modurile Game şi Movie. Am observat că sunetul cel mai bun este obţinut în modul Movie. El favorizează frecvenţele medii, ale vocii. În modul Game, sunetele înalte sunt uşor favorizate, fiind cele ce pot să poziţioneze cel mai bine un inamic în spaţiu. Aş fi vrut ca Roccat să ofere posibilitatea transformării unei surse de sunet stereo într-una 5.1. În felul acesta nu s-ar fi irosit potenţialul căştilor când acestea nu erau folosite pentru jocuri. Spre exemplu, difuzoarele dedicate pentru sunetele joase nu sunt active atunci când asculţi muzică.

Preţ şi disponibilitate

Căştile 5.1 Roccat Kave se găsesc în magazinele din ţara noastră la preţul de 430 lei.

Concluzie

Roccat Kave - microfonul este ajustabil şi detaşabil

Roccat Kave este o soluţie bună pentru un jucător care doreşte un sistem audio 5.1 comprimat într-o pereche de căşti. Alături de avantajul pe care-l pot oferi în jocuri, punctul forte al acestei perechi de căşti este construcţia confortabilă. Le vei putea ţine pe urechi ore în şir şi nu te vor deranja deloc. Pentru un gamer care trebuie să se concentreze la joc, acest lucru este foarte important. Calitatea audio nu excelează, însă nici nu va dezamăgi. În plus, ele vor putea fi folosite pentru vizionarea filmelor cu sunet 5.1. Nu pot să recomand Roccat Kave pentru redarea melodiilor deoarece folosirea a două difuzoare din opt reprezintă o risipă de potenţial. Preţul nu este mic, însă poate fi justificat de facilităţile oferite de Roccat Kave.

Părţi pozitive

căşti foarte confortabile
telecomandă multifuncţională
construcţie robustă şi uşoară
calitatea sunetului este puţin peste medie

Părţi negative

nu emulează sunet 5.1 din sursă stereo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News