Sony DSC-QX10 şi QX100 – două camere foto detaşabile pentru telefoanele mobile

Sony DSC-QX10 şi QX100 - două camere foto detaşabile pentru telefoanele mobile

Compania Sony nu s-a ferit niciodată să experimenteze cu tehnologii, standarde sau concepte de design îndrăzneţe, însă noile camere foto pentru telefoane pe care aceasta intenţionează să le lanseze sunt ceva cu adevărat inedit pentru domeniul mobilităţii. Denumite DSC-QX10 şi DSC-QX100, aceste accesorii se vor ataşa de telefoanele mobile şi le vor oferi capabilităţi fotografice superioare, însă şi preţul va fi, cel mai probabil, unul piperat.

Obiectivele externe care se ataşează de telefonul mobil nu sunt o noutate, însă cele două produse Sony sunt diferite de acestea deoarece încorporează şi senzorul foto, conectorii wireless sau NFC şi un slot SD, făcându-le astfel nişte aparate foto miniaturale. Ceea ce le lipseşte sunt ecranul şi butoanele de control, iar acestea vor fi oferite de telefoanele sau tabletele Android şi iOS la care acestea vor fi ataşate şi conectate prin intermediul Bluetooth.

Cea mai impresionantă dintre aceste două camere foto detaşabile este DSC-QX10. Acesta  va oferi un senzor cu rezoluţie de 20 MP şi dimensiuni de 1”, la care va fi ataşat un obiectiv Zeiss cu diafragmă F/1.8-4.9 şi distanţă focală de 28-100 mm (echivalentă 35 mm). Având specificaţii similare cu cele ale aparatului foto Sony DSC-R100, viitorul DSC-QX10 promite un nivel al calităţii care nu a fost atins de vreun telefon mobil până în prezent şi, probabil, nici nu va fi atins prea curând.

Cel de-al doilea model, DSC-QX100, are specificaţiile unei camere foto compacte moderne. Acesta oferă un senzor cu rezoluţie de 18 MP şi dimensiuni de 1/2,3”, care este însoţit de un obiectiv cu zoom 10x. Aceste specificaţii sunt apropiate de ceea ce oferă şi telefonul Samsung Galaxy S 4 Zoom, Sony DSC-QX100 având însă avantajul de a putea fi detaşat de telefonul mobil atunci când nu avem nevoie de el.

Cele două accesorii Sony sunt un pariu interesant. Mai mici decât o cameră foto cu specificaţii similare, acestea vor permite utilizatorilor de telefoane sau tablete să le ataşeze ori de câte ori au nevoie de captură foto de bună calitate, păstrându-şi în acelaşi timp terminalul preferat. În acelaşi timp, preţurile nu vor fi cu siguranţă mici, camerele foto pe care cele două modele se bazează având preţuri de 600, respectiv 400€. Cât va cere Sony pentru aceste două camere foto detaşabile vom vedea însă atunci când acestea vor fi lansate, IFA Berlin 2013 părând o ocazie bună pentru acest eveniment.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News