Sony lansează WF-1000XM4, căști true wireless premium cu autonomie de 8 ore

09.06.2021
Sony lansează WF-1000XM4, căști true wireless premium cu autonomie de 8 ore

Sony a anunțat noile căști true wireless WF-1000XM4. Acestea nu au un nume foarte ușor de reținut, însă reprezintă un upgrade în design și funcționalitate față de generația XM3, lansată în 2019, considerată de mulți drept cea mai bună pereche de căști true wireless, chiar și după lansările altor companii din ultimii ani. Modelul WF-1000XM4 aduce o autonomie extinsă, un design mai compact și anulare a zgomotului ambiental mai performantă.

Căștile Sony WF-1000XM4 promit anulare a zgomotului îmbunătățită

În anunțul oficial, Sony spune că noile căști WF-1000XM4 includ un nou procesor de sunet numit V1, care este responsabil cu anularea zgomotului de fundal, oferind ceea ce compania spune că este „cel mai înalt nivel de anulare a zgomotului din industrie”. Sunetul ambiental este captat folosind microfoane cu senzor dublu, cu orientare și în față și în spate, de pe fiecare cască în parte.

Dar nu doar anularea zgomotului este îmbunătățită, ci și calitatea sunetului. Deja WF-1000XM3 aveau un sunet puternic și bogat, dar generația XM4 vine cu difuzoare de diametru de 6mm, cu 20% mai mari. Astfel, nu doar volumul este mai mare, ci și redarea frecvențelor joase. Izolarea pasivă ajută de asemenea la redarea unui sunet îmbunătățit, fiind acum folosite în locul dopurilor de cauciuc noi dopuri din spumă poliuretanică, care acoperă complet canalul urechii fără disconfort.

Căștile sunt compatibile cu standardul Hihg-Resolution Audio Wireless, datorită tehnologiei Sony LDAC, care permite transmisia sunetului la viteză de 990 kbps prin Bluetooth. Sony integrează și tehnologia DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), care îmbunătățește în timp real redarea audio, chiar dacă fișierele redate nu sunt la o calitate foarte înaltă, putând procesa mai bine elemente individuale ale piesei, precum vocile sau plaja dinamică a sunetului, care este pierdută prin compresie.

Tehnologiile modelului over-ear sunt păstrate și pe cel true wireless

La fel ca în cazul căștilor Sony WH-1000XM4, modelele over-ear ale companiei, și WF-1000XM4 folosesc tehnologia Speak-to-Chat, care întrerupe automat redarea și trece în pe modul ambiental, care permite sunetului să pătrundă, dacă intri într-o conversație cu cineva. Astfel, nu ești nevoit să dai căștile jos sau să oprești manual redarea. Altă funcție preluată de la modelul over-ear este Adaptive Sound Control, care ajustează redarea din căști în funcție de mediul în care utilizatorul se află. Iar vocea va fi preluată la o calitate înaltă în conversații, datorită microfoanelor care sunt folosite în tandem cu un senzor de conducție osoasă, care preia de asemenea sunetul.

La capitolul design, WF-1000XM4 oferă un corp cu 10% redus în dimensiuni, cât și o carcasă de încărcare cu 40% mai mică, fiind acum mai ușor de purtat într-un buzunar decât în trecut. Căștile promit până la 8 ore de redare la o singură încărcare, iar cutia suplimentează cu încă 16 ore de redare, deci poate încărca complet căștile de două ori. Sony spune că cinci minute de încărcare asigură 60 de minute de redare, iar carcasa este compatibilă și cu standardul de încărcare wireless Qi, pentru încărcare wireless la un încărcător sau un telefon cu încărcare wireless bilaterala.

Sony WF-1000XM4 integrează funcții de conectare rapidă

Noile căști true wireless de la Sony sunt de asemenea potrivite pentru activități sportive, fiind rezistente la stropi de apă la standardul IPX4. Iar pentru utilizatorii de telefoane cu Android, căștile WF-1000XM4 vin cu o funcție foarte interesantă: Fast Pairing de la Google, care permite conectarea și găsirea căștilor nativ, similar cu ceea ce face Apple cu AirPods. Mai mult, există și compatibilitate cu Microsoft Swift Pair, o tehnologie similară pentru utilizatorii de Windows.

Căștile Sony WF-1000XM4 vor fi disponibile în cursul lunii iunie în România în magazinele de specialitate la un preț de aproximativ  1.400 lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult