Specificațiile Bluetooth LE Audio au fost finalizate, deschizând calea pentru dispozitive wireless mult mai eficiente

13.07.2022
Specificațiile Bluetooth LE Audio au fost finalizate, deschizând calea pentru dispozitive wireless mult mai eficiente

Google a anunțat deja suport complet în Android 13 pentru conexiuni audio în modul Bluetooth LE, standardul wireless dezvoltat inițial pentru a facilita funcționarea cât mai eficientă a dispozitivelor din categoria low-power, reducând la minimum consumul de energie în modul standby.

Problema cu standardul Bluetooth LE este că optimizările aduse pentru a face posibil un consum de energie cât mai redus chiar și în timpul transferurilor de date vine cu o penalizare majoră asupra lățimii de bandă disponibilă. Astfel, pentru a face posibilă redarea audio la un nivel acceptabil de calitate prin Bluetooth LE a fost necesară implementarea unor formate mult mai eficiente pentru compresie audio.

Standardul LE Audio a fost anunțat de Bluetooth SIG încă din anul 2020, ca parte a setului de specificații Bluetooth 5.2. Înainte de versiunea 5.2, Bluetooth LE era folosit strict pentru transferul de date și nu permitea transmisia audio. Caracteristicile cheie ale LE Audio includ consumul de energie mai mic, suportul Multi-Stream Audio pentru o experiență audio îmbunătățită pe căști din categoria true-wireless, capacitatea de a transmite unul sau mai multe fluxuri audio la un număr nelimitat de dispozitive audio și multe altele.

Modificările necesare pentru facilitarea conexiunilor audio au fost adăugate în versiunea Android 13 sub forma unui nou API, având ca element central LC3 (Low Complexity Communications Codec), un format de compresie audio optimizat pentru consum redus de energie și calitate ridicată a audiției, chiar și în condițiile unui bitrate sever limitat.

Doi ani mai târziu, asociația Bluetooth SIG anunță finalizarea setului de specificații Bluetooth LE, dând undă verde producătorilor de căști wireless să pună în fabricație o nouă generație de accesorii bluetooth, cu suficiente îmbunătățiri pentru a justifica eventuala înlocuire a produselor folosite deja de utilizatori.

Potrivit Bluetooth SIG, noul standard Bluetooth LE Audio îmbunătățește performanțele wireless ale dispozitivelor, reducând în mod substanțial consumul de energie. În plus, noul standard adaugă suport pentru aparate auditive și constituie baza pentru transmisiuni Auracast audio, o nouă capacitate Bluetooth.

Pentru a beneficia de noile capabilități Bluetooth LE Audio vei avea nevoie de un dispozitiv actualizat cel puțin cu versiunea Android 13. Probabil că și Apple va adăuga aceste capabilități pe calea actualizărilor de iOS.

Viitoarele dispozitive compatibile Bluetooth LE Audio vor suporta redare la 48KHz cu precizie pe 32 biți, folosind rate de eșantionare între 16Kbps și 425Kbps. Totodată, latența minimă conexiunii este specificată la 20-30 ms, chiar mai mică decât în cazul conexiunilor Bluetooth pe sistem clasic.

Un alt argument în favoarea standardului Bluetooth LE Audio ar fi și optimizările aduse pentru gestionarea conexiunilor cu semnal slab, sau la marginea razei de acoperire. Prevenind întreruperea bruscă a fluxului audio, dispozitivele vor putea „negocia” bitrate-ul potrivit pentru calitatea conexiunii, astfel că fidelitatea audio va scădea gradual, evitând pe cât posibil întreruperea audiției. Tehnologia se numește Isochronous channels și permite debarasarea pachetelor de date recepționate ”prea târziu”, îmbunătățind experiența audio.

O altă inovație Bluetooth LE Audio este posibilitatea de a transmite un număr nelimitat de fluxuri audio către dispozitivele aflate în raza de acoperire a conexiunii. Acestea vor putea fi sincronizate pentru a reda simultan același flux audio, sau folosite în particular. Spre exemplu, pentru a asculta prin casca bluetooth traducerea oferită în cadrul unui eveniment cu public

Cât despre suportul Auracast audio, acesta permite spre exemplu ascultarea prin bluetooth a televizorului de la terasa unde iei masa, fără a deranja persoanele din jur.

Probabil că dispozitivele cu certificare Bluetooth LE Audio vor fi disponibile la scară largă abia de anul viitor, putând dura ceva timp până să vedem adoptarea la scară largă a noii tehnologii.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult