Xiaomi Mi Smart Band 5 review: dovada că se poate „și ieftin și bun”

27.08.2020
Xiaomi Mi Smart Band 5 review: dovada că se poate „și ieftin și bun”

Brățările de fitness Mi Smart Band de la Xiaomi au fost întotdeauna unele dintre cele mai populare, în special datorită prețului. Acestea vin cu funcții similare cu cele ale concurenței dar costă de obicei de două ori mai puțin și integrează de multe ori chiar și funcții în plus. Tradiția se păstrează și pe noul Mi Smart Band 5, care adoptă un design ușor modificat și un ecran mai mare la un preț aproape neschimbat față de modelul anterior.

Mi Smart Band 5 nu vine cu un design radical diferit

Mi Smart Band 5 arată la o primă impresie la fel ca modelul Mi Smart Band 4 de anul trecut. Diferența este însă că ecranul său OLED este acum puțin mai mare, de la 0,95” la 1,1”. Ai putea spune că nu este o diferență imensă, dar pe dispozitive atât de mici observi imediat că totul este mai mare și că informațiile parcă nu mai sunt la fel de înghesuite. Totuși, luminozitatea nu este impresionantă, iar în soare puternic vizibilitatea pe ecran nu este foarte bună.

Apoi, cea mai mare diferență este evidentă la metoda de încărcare. Anterior, pe generațiile 1-4 utilizatorii de Mi Smart Band trebuiau să scoată dispozitivul din cureaua din silicon de fiecare dată când trebuia încărcat. În timp, cureaua se lărgea și nu mai putea ține foarte bine dispozitivul fixat. În cazul lui Mi Smart Band 5, Xiaomi a integrat un conector magnetic pe partea din spate a dispozitivului, așa cum am văzut și pe alte brățări sau ceasuri inteligente. Singurul accesoriu din pachet este astfel un cablu de încărcare pe USB, cu conectorul proprietar magnetic.

Mi Smart Band 5 back

Interfața este simplă și rapidă

Interfața este simplă, la fel ca în cazul generațiilor anterioare. Toate funcțiile sunt amplasate într-un meniu vertical prin care navighezi prin gesturi de glisare sus și jos. Accesarea funcțiilor se face prin atingerea pictogramei, iar întoarcerea la meniul anterior se face cu butonul capacitiv de sub ecran. Mai intuitiv de atât nici că se putea. De asemenea, totul este ușor de învățat pentru că nu există butoane multiple cu funcții avansate.

Ecranul principal poate fi personalizat cu o multitudine de fețe, iar informațiile afișate pe fiecare poate fi aleasă pentru fiecare în parte. Poți afișa doar pașii, sau doar pulsul, caloriile arse sau nivelul de stres. De altfel, brățara Mi Smart Band 5 poate primi notificări de la telefon, pe care le afișează parțial pe ecran, fie că este vorba despre un dispozitiv Android sau iOS. Fiind doar vorba despre o brățară și nu un ceas inteligent, este de înțeles faptul că nu poate fi folosită pentru a interacționa cu notificările.

Mi Smart Band 5 pulse

Funcțiile sale importante sunt cele pentru monitorizarea pulsului, care pare să ofere o valoare similară cu ceea ce primesc de pe Apple Watch-ul meu, cu diferență de maximum 2-3 bătăi pe minut între cele două dispozitive. Apoi funcția de numărare a pașilor pare să ofere rezultate puțin mai eronate. Chiar și stând la birou, brățara Mi Smart Band 5 contorizează pași în plus. În fiecare zi am observat că vreo 200-300 de pași vor fi în plus. Din nou, comparat cu ceea ce înregistrează un Apple Watch.

La capitolul activități sportive, brățara are o selecție limitată, dar include cele mai populare activități precum alergatul, ciclismul, yoga sau înot. Da, poți să și înoți cu Mi Smart Band 5, fiind rezistent la apă la o adâncime de până la 50 de metri. Nefiind o persoană sportivă sau foarte activă, nu am putut testa aceste funcții pe îndelete, întrucât nu aveam oricum un punct de referință de la care să pornesc. Cert este că pentru funcții sportive de bază, Mi Smart Band 5 este de ajuns. Cei care vor monitorizare avansată au la îndemână alte modele mai performante și mai scumpe, în principal din gama smartwatch.

Mi Smart Band 5 sport

Există și funcții mai puțin utile pe Mi Smart Band 5

Alte funcții pe care brățara le are dar care nu mi s-au părut deloc importante sunt cele care pot să afișeze evenimentele din Mi Calendar, ceva ce probabil că nu foarte mulți folosesc, vremea folosind aplicația de pe mobil și capabilități precum declanșarea camerei foto de pe telefon sau alarme pentru trezire dimineața.

De altfel, aplicația Mi Fit de pe smartphone este absolut necesară pentru conectarea brățării și utilizarea ei, care trebuie conectată la un cont Mi. Funcționalitatea este însă limitată de tipul de produs pe care îl ai. Totuși, informațiile din Mi Fit pot fi sincronizate cu Google sau Apple Health, pentru a avea toate informațiile de acest gen într-un singur loc.

Mi Smart Band 5 main hand

La capitolul autonomie pot spune că am fost foarte mulțumit de Mi Smart Band 5. Aceasta ar trebui să ofere aproximativ 20 de zile de utilizare la o singură încărcare și în mare parte pare să fie capabilă să atingă această valoare. La utilizare fără activități sportive brățara consumă aproximativ 2-3% pe zi, poate 4% dacă te mai joci cu funcțiile de puls și calcularea nivelului de stres. Desigur, consumul de baterie poate crește odată cu obiceiurile de utilizare mai avansate. Dacă vei folosi brățara pentru a controla redarea muzicii de pe telefon sau dacă alergi zi de zi cu brățara la mână, consumul de baterie va crește. Aș estima însă autonomia pe la două săptămâni chiar și cu cazuri de utilizare mai „agresive”.

Se poate și ieftin și bun, dar cu siguranță există și alternative mai performante

Xiaomi reușește cu Mi Smart Band 5 să ofere încă o brățară de fitness inteligentă greu de refuzat. Da, nu este nici pe departe printre cele mai precise dispozitive de măsurat efortul fizic, însă nici nu ai nevoie de măsurători exacte în cele mai multe cazuri. Iar la un preț de puțin sub 200 de lei la preț întreg, este și una dintre cele mai accesibile brățări de acest gen de pe piață.

Mi Smart Band 5 disassembled

Din fericire pentru cei care caută o brățară inteligentă acum, modelul Mi Smart Band 4 a scăzut la jumătate din acest preț, deci puteți găsi la reduceri una la 100 de lei. Acea va oferi cam aceleași funcții, pe un ecran mai mic și cu încărcare mai puțin convenabilă. Dar prețul este însă unul extrem de „corect”.

Părţi pozitive

+Design simplu, construcție bună
+Rezistență la apă și funcție de înot
+Dispozitivul nu trebuie scos de pe curea pentru încărcare
+Autonomie de peste 2 săptămâni
+Interfață simplă și rapidă

Părţi negative

-Nu este foarte precis pentru monitorizarea pașilor
-Are multe funcții, dar nu toate sunt „utile”
-Ecranul nu este foarte luminos

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult