Grătar pe cărbuni sau grătar pe gaz – Cine va câștiga competiția celor mai gustoase mese pregătite la grill? (P)

05.09.2023
Grătar pe cărbuni sau grătar pe gaz - Cine va câștiga competiția celor mai gustoase mese pregătite la grill? (P)

Când vine vorba despre alegerea celei mai potrivite soluții pentru prepararea grătarelor în aer liber, specialiștii sunt cei mai în măsură să ne ofere răspunsurile pe care le căutăm. Echipa de meșteri din Sibiu, a început de la un singur șemineu pe lemne și a ajuns între timp, la peste 20 de ani de tradiție și experiență în comercializarea și montajul profesional al unui întreg univers de soluții termice neconvenționale.

Așadar, în acest articol vom afla de la experți care sunt cele mai importante avantaje și dezavantaje ale grătarelor pe gaz, în comparație cu cele pe cărbuni.

APRINDEREA

În primul rând, comoditatea este adesea unul dintre cele mai importante motive pentru a alege un grătar pe gaz. Nu trebuie să-l umpli cu cărbune. Pornești alimentarea cu gaz, apeși butonul de aprindere, iar după 12 – 15 minute grătarul tău este gata de utilizare. Cu alte cuvinte, grătarul pe gaz îți permite să începi rapid gătitul, fără prea mult efort.

Cu toate acestea, există și soluții pe cărbuni care se ridică la pretențiile unuia pe gaz. În cazul unui cuptor de gradina de tip kamado, deschizi complet ușile de reglaj ale aerului, adaugi niște startere pe cărbuni, pe care mai apoi le aprinzi. Închizi capacul și după 10-15 minute, ai un grătar pe cărbune gata încălzit.

Trebuie menționat că modelul de cuptor cu capac kamado nu este grătarul tău obișnuit pe cărbuni. Acesta se folosește de o tehnică inspirată încă din antichitate, combinată cu tehnologia modernă și proprietățile termice extraordinare ale învelișului ceramic.

CONTROLUL TEMPERATURII

BBQ-urile pe gaz îți permit să controlezi temperatura prin reglarea arzătoarelor de gaz. Temperatura va crește și va scădea relativ repede. Acest lucru va face ușoară gătirea preparatelor la diferite temperaturi. În schimb, la varianta pe cărbune, reglajul durează puțin mai mult, bazându-se în principiu, pe controlarea fluxului de aer.

Cu cât ușile de tiraj sunt mai deschise, cu atât mai mult oxigen intră în grătar influențând astfel, creșterea sau scăderea temperaturii. Odată atinsă temperatura dorită, aceasta poate rămâne stabilă ore întregi, datorită proprietăților izolatoare ale ceramicii speciale.

GĂTITUL PE CĂRBUNI

Dacă alegi un grătar pe cărbuni, trebuie să decizi dacă dorești un grătar din oțel (clasic) sau un kamado (cuptor ceramic). Ambele tipuri sunt potrivite pentru toate tehnicile de gătire. Dar nu orice grătar pe cărbune din oțel este potrivit pentru ședințe lungi sau pentru gătitul lent. Uneori, trebuie să adăugi cărbune, iar temperatura poate fluctua. Aceasta depinde de calitatea oțelului. Ceramica unui kamado are avantajul proprietăților izolatoare care ajută decisiv la o conservare superioară a căldurii. În acest fel, utilizezi mai puțin cărbune, iar temperatura de afară nu influențează temperatura din grătarul tău – poți continua grătarul, chiar și pe ploaie sau ninsoare.

Pentru consultanță gratuită cu privire la tipurile de grătare clasice, dar și pentru alte produse și accesorii din universul termic, precum: modele premium de gratar electric cu capac; șeminee pe lemne sau seminee electrice; sobe rustice sau moderne; coșuri de fum profesionale; mortare și adezivi speciali, îți recomandăm oferta me;terilor sibieni. În plus, transportul produselor voluminoase este gratuit, iar clienții se bucură și de o garanție a calității de până la 10 ani, în funcție de produsul selectat!

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult