Amenințare care vizează milioane de utilizatori de WhatsApp, dezvăluită de ESET

14.10.2022
Amenințare care vizează milioane de utilizatori de WhatsApp, dezvăluită de ESET
Foto: Shutterstock

Furnizorul de soluții de securitate informatică ESET avertizează că o aplicație neoficială pentru serviciul WhatsApp, YoWhatsApp, pune în pericol securitatea conturilor utilizatorilor.

YoWhatsApp este disponibilă pentru sistemul de operare Android. Potrivit publicației Bleeping Computer, avem de a face cu o aplicație de mesagerie complet funcțională, care folosește aceleași permisiuni ca cea originală.

Totuși, YoWhatsApp include caracteristici suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a personaliza mai mult interfața sau de a bloca accesul la unele chat-uri.

„Cea mai vulnerabilă categorie care poate fi vizată de descărcarea acestor aplicații sunt tinerii, care pot să nu fie conștienți de pericole. Mai mult decât atât, acestora poate să nu le pese de riscuri, preferând beneficiile funcțiilor extra în detrimentul securității”, spune Jake Moore, Global Cyber Security Advisor pentru ESET.

Citește și: WhatsApp va permite sesiuni de group chat cu până la 1023 de participanți

Experții în securitate informatică au descoperit că YoWhatsApp v2.22.11.75 sustrage datele de acces pentru WhatsApp, permițând atacatorilor să controleze conturile utilizatorilor. Aceștia îi pot șantaja ulterior pe utilizatori, în cazul în care găsesc date compromițătoare, sau pot folosi informațiile pentru alte tipuri de atacuri informatice, precum cele prin care este obținut accesul la rețelele unor companii.

Specialiștii au descoperit și o clonă de YoWhatsApp, numită Whatsapp Plus, care este la fel de periculoasă. Aceste aplicații au fost descărcate de milioane de utilizatori.

Jake Moore le recomandă oamenilor să evite folosirea de aplicații alternative la servicii populare.

Sursa: ESET

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult