Elon Musk dorește să transforme Twitter într-o clonă a aplicației chineze WeChat

10.10.2022
Elon Musk dorește să transforme Twitter într-o clonă a aplicației chineze WeChat

Până acum, Elon Musk a vorbit doar despre dorința lui de a elimina „cenzura” de pe Twitter și de a încerca să scadă dependența platformei de reclame în favoarea vânzării de servicii către clienți. Se pare însă că ambițiile sale sunt mult mai înalte, planul său pe termen lung fiind să transforme Twitter în ceva numit „X”, o aplicație care să facă totul. Se pare că inspirația miliardarului a venit de la WeChat, aplicația din China.

Deși se declară „anti-cenzură”, Elon Musk dorește să transforme Twitter într-o aplicație care să controleze toată activitatea online a utilizatorilor

În prima sa întâlnire cu echipa Twitter, în cadrul căreia a ținut un discurs, Elon Musk a detaliat puțin ce ambiții are în zona de rețele de socializare. Ceea ce Musk numește „X” ar fi aplicația universală a vestului, un concurent direct pentru WeChat, care nu a prins la public în afara Chinei. Asta probabil și pentru că funcțiile disponibile în WeChat sunt dedicate pieței din China, iar aplicația este disponibilă în afara țării doar pentru a permite conectarea străinilor cu persoane din China.

„[…]mă gândesc la WeChat din China, o aplicație grozavă, dar nu există o mișcare WeChat în afara Chinei. Cred că există o oportunitate reală să creăm asta. Practic trăiești pe WeChat în China, pentru că este foarte utilă și te ajută în viața de zi cu zi. Cred că dacă putem să realizăm asta, sau doar să ne apropiem de ea cu Twitter, va fi un succes imens”, a declarat Elon Musk în cadrul discuției cu angajații Twitter.

wechat ecosystem

WeChat nu este însă doar o aplicație de socializare. Prin intermediul acesteia poți să plătești facturi, să faci cumpărături online, sau să citești știrile. Dar totul este controlat foarte bine de Tencent, gigantul din spatele aplicației. Astfel, o „super aplicație” vestică, pe același model, ar putea pune bazele unui nou monopol asupra activității online a utilizatorilor și ar putea deschide calea către mai multă cenzură, ceea ce este fix ce Musk dorea inițial să oprească prin cumpărarea Twitter.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult