Aplicația Barcode Scanner, scoasă din Play Store pentru malware

09.02.2021
Aplicația Barcode Scanner, scoasă din Play Store pentru malware

Una dintre cele mai populare aplicații pentru scanarea de coduri de bare din Google Play Store include malware, conform aplicației de securitate MalwareBytes. Barcode Scanner, pe care majoritatea utilizatorilor care aveau nevoie de o astfel de aplicație îl foloseau, putea rula în fundal cod care folosea browser-ul pentru afișarea de reclame. Se pare însă că dezinstalarea aplicației nu te scăpa și de codul ascuns.

Aplicația Barcode Scanner a fost inclusă chiar și în abonamentul Play Pass

Barcode Scanner nu se mai găsește acum în oferta Google Play Store, însă la un moment dat, această aplicație făcea parte chiar și din oferta Google Play Pass. Practic, Google a distribuit în abonamentul său de aplicații o aplicație care includea malware. Se pare că schimbarea dintr-o aplicație „serioasă” într-una cu probleme s-a petrecut cândva în luna decembrie a anului trecut, când prin intermediul unui update, Barcode Scanner a început să promoveze o altă aplicație pentru optimizarea sistemului de operare Android, care ar trebui să șteargă fișierele nedorite și să îmbunătățească autonomia.

Google a șters însă aplicația din Play Store, însă se pare că funcția care deschidea în fundal browser-ul și afișa reclame încă se găsește acolo. O metodă simplă pentru a te asigura că Barcode Scanner sau alte reziduuri ale sale nu se mai regăsesc pe telefon ar fi instalarea AppChecker și căutarea aplicației. Dacă încă apare pachetul „com.qrcodescanner.barcodescanner” în listă, ideal ar fi să îl ștergi.

Se pare că dezvoltatorul aplicației, LAVABIRD LTD., încă are mai multe aplicații care sunt în continuare active pe Google Play Store. În cazul în care aveți alte aplicații de la acest producător, probabil că ar fi o idee bună să le ștergeți, întrucât „povestea” cu Barcode Scanner ar putea să se repete în viitor cu celelalte.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult