Browser-ul Edge poate detecta site-urile care publică „fake news”

25.01.2019
Browser-ul Edge poate detecta site-urile care publică „fake news”

Browser-ul Edge a debutat pe PC-uri odată cu Windows 10, însă acesta este disponibil de ceva vreme şi pe platformele mobile iOS şi Android. Pentru a se diferenţia de alternativele implicite de pe aceste platforme, Microsoft încearcă să adauge funcţionalitate nouă, exclusivă browser-ului său. Astfel, compania a introdus de curând o capabilitate numită NewsGuard, care va notifica utilizatorii dacă site-ul pe care îl citesc publică sau nu „fake news”.

NewsGuard este o companie de monitorizare a presei, care oferă serviciile sale către alte companii. Astfel, Microsoft foloseşte această bază de date pentru a verifica dacă site-ul deschis în Edge este sau nu pe lista de site-uri „curate”, sau dacă informaţiile publicate pe acesta pot fi încadrate în categoria „fake news”.

Desigur, NewsGuard nu este activat implicit în versiunea de mobil a lui Microsoft Edge. Fiecare utilizator în parte trebuie să activeze această funcţie din setările aplicaţiei. Aceasta este listată sub numele „News rating”. Odată activă, lângă URL-ul site-ului va apărea o nouă pictogramă care indică statutul site-ului pe care îl citeşti. Pe site-urile care se află pe lista de surse de informare de calitate, aceasta apare cu o pictogramă verde. Utilizatorii pot atinge această pictogramă pentru a citi descrierea site-ului, care în general spune „Acest site menţine în general standarde normale de acurateţe şi asumare”.

În cazul site-urilor de pe lista „neagră”, care publică fake news, pictograma este de culoare roşie şi îndeamnă utilizatorii să citească cu grijă: „Continuaţi cu grijă. Acest site nu menţine stanardele normale de acurateţe şi asumare”. Acest lucru nu înseamnă automat că toate informaţiile de pe site-urile marcate cu tag-ul „fake news” sunt false, însă sugerează că multe dintre informaţii ar putea fi neverificate, iar în cazul în care se dovedeşte că sunt false, site-ul rareori clarifică sau modifică informaţiile eronate.

Versiunea pentru desktop a lui Edge nu a primit această funcţionalitate nativ, ci printr-o extensie lansată anul trecut de către NewsGuard. Este posibil ca Microsoft să fi încetat actualizările de funcţionalitate pentru aceasta, în aşteptarea trecerii de la platforma proprie la Chromium, care este aşteptată în cursul anului 2019. Odată cu această trecere la motorul Chrome, Edge va deveni compatibil şi cu extensiile pentru browser-ul Google.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult