Browserul Chrome va aduce pe Android o funcție de care fanii Samsung se bucură încă din anul 2015

Autor: Aurelian Mihai 30.10.2020
Browserul Chrome va aduce pe Android o funcție de care fanii Samsung se bucură încă din anul 2015

În ciuda tuturor noutăților aduse relativ recent platformei Android, unele inovații cu adevărat folositoare par să rămână atuul marilor companii, fie că este vorba de Apple, Samsung sau Huawei.

Spre exemplu, obținerea unui screenshot care cuprinde mai mult decât porțiunea vizibilă pe ecran nu este o problemă dacă deții un telefon Samsung cu Android. Însă dacă dispozitivul rulează versiunea standard oferită de Google ești limitat la „captura” porțiunii vizibile a ecranului.

Folosită în contextul unui document întins pe mai multe pagini sau pagină web, opțiunea salvări unei capturi de ecran în versiune extinsă te poate ajuta să cuprinzi într-o singură imagine întreg conținutul paginii de interesează. În forma actuală, dacă vrei să împărtășești mai departe informația cu un cunoscut, trebuie să trimiți multiple capturi realizate strict după ecranul telefonului.

Android

Denumită Long Screenshot, funcționalitatea va fi implementată pe Android cu ajutorul Chrome

Pentru început, semnalată de un nou parametru apărut la secțiunea chrome://flags, în versiunea Chrome Canary, nou opțiune pentru capturi de ecran încă nu este disponibilă nici măcar pentru testare, Google anunțând doar planurile de viitor. Cert este că descrierea Chrome Share Long Screenshots: Enables UI to edit and share long screenshots on Android” nu lasă loc de interpretări asupra scopului real.

Versiunile obișnuite de Android nu permit extinderea capturii de ecran dincolo de porțiunea vizibilă a imaginii, acest atu putând fi obținut doar cu ajutorul aplicațiilor listate în magazinul Play Store.

Aparent, componenta cheie de actualizat este modulul Web View, prezent pe toate dispozitivele cu sistem de operare Google, Odată ce este adăugată, funcționalitatea Long Screenshot va putea fi preluată de orice aplicație de Android, extinzând practic peste noapte capabilitățile dispozitivelor cu Android.

Aparent, Google a testat deja această funcționalitate în cadrul programului Android 11 beta, însă dotarea nu a trecut de verificările premergătoare lansării oficiale, fiind amânată pentru o ocazie viitoare.