Browserul Opera ar putea fi exclus din magazinul Play Store

20.01.2020
Browserul Opera ar putea fi exclus din magazinul Play Store

Folosit pentru promovarea unor servicii de împrumuturi la limita legii, care atrag în capcană clienţi oferind condiţii facile de acordare, dar termene de plată foarte scurte şi dobânzi uriaşe, browserul Opera riscă interzicerea din magazinul Play Store pentru încălcarea politicilor Google.

Google a exclus recent din Play Store numeroase aplicaţii specializate în facilitarea acordării de credite personale ”înşelătoare sau dăunătoare“, noile reguli introduse de Google spre finalul anului trecut interzicând toate aplicaţiile pentru împrumuturi care prevăd rade de dobândă anuală mai mare de 36% şi termene pentru rambursarea integrală mai mici de 61 zile. Potrivit Google, noile reguli au rolul de a proteja utilizatorii de Android împotriva exploatatorilor financiari.

Potrivit unui raport publicat de Hindenburg Research, Opera promovează patru aplicaţii de Android destinate Indiei, Keniei şi Nigeria (CashBean, OKash, OPay şi OPesa) care par a fi într-o poziţie de încălcare flagrantă a policticlor Google Play Store, care interzic în mod explicit împrumuturile prădătoare şi folosirea unor descrieri înşelătoare. Aplicaţiile ar pretinde să ofere o rată de dobândă maximă anuală de 33% sau mai puţin, care în realitate ajunge la 438% în cazul OPesa. Totodată, în timp ce condiţiile de împrumut anunţate public între 91 şi 365 de zile par rezonabile, durata reală între 15 şi 29 de zile este cu mult sub limita minimă de 61 impusă de Google.

Şi mai grav, ratarea unui singur termen de plată cu doar o zi poate atrage majorarea dobânzii anuale până la 876%.

O altă practică în contradicţie flagrantă cu politicile Google, probabil şi ilegală, este folosirea numerelor din agenda telefonului pentru a hărţui familia, prietenii şi pe oricine altcineva cu apeluri insistente şi mesaje text, în speranţa că această formă de şantaj pentru compromiterea reputaţiei ar forţa clienţii să plătească.

Potrivit acuzaţiilor, Opera foloseşte aplicaţiile de împrumut într-o măsură disperată de compensare a veniturilor tot mai mici obţinute din principala sa activitate de web browser. Mişcarea nu este tocmai surprinzătoare, actualul CEO Opera având numeroase legături cu nişa serviciilor de împrumuturi care operează la limita legii. Grav este şi că acesta a direcţionat deja milioane de dolari din veniturile generate cu browserul Opera în aplicaţii şi entităţi deţinute separat.

Deocamdată toate celelalte trei aplicaţii de împrumut asociate cu browserul Opera rămân active pe Google Play Store. Chiar şi în lipsa unei acţiuni punitive din partea Google, asocierea cu servicii financiare dubioase pune Opera într-o poziţie extrem de proastă. Demascarea practicilor de business discutabile are implicaţii serioase asupra nivelului de încredere care mai poate fi acordat browserului Opera pentru protejarea datelor personale (parole memorate, datele cardurilor bancare), folosirea suportului VPN şi a portofelului de criptomonede integrat.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video