Ce noutăți pregătește Google pentru Android 15? Când va fi disponibilă prima versiune publică a noului OS

22.03.2024
Ce noutăți pregătește Google pentru Android 15? Când va fi disponibilă prima versiune publică a noului OS
Foto: Google

Google tocmai a lansat cea de-a doua versiune de tip Developer Preview pentru viitorul sistem de operare Android 15. Nu vorbim încă de o versiune publică, ci de o ediție preliminară dedicată dezvoltatorilor de aplicații, concepută pentru ca aceștia să-și poată pregăti creațiile pentru Android 15. Totuși, un prim beta public pentru Android 15 ar trebui să fie disponibil luna viitoare, în aprilie 2024.

Android 15 aduce conectivitatea prin satelit

Și, după cum se specula de ceva vreme, una dintre cele mai mari noutăți pe care Android 15 DP2 (Developer Preview 2) le aduce este suportul pentru conectivitate prin satelit, la nivelul întregului sistem de operare. Astfel, meniurile Android vor fi modificate pentru a acomoda această funcționalitate.

Android 15
Foto: Google

Aplicațiile vor putea detecta când un dispozitiv care rulează Android 15 este conectat la un satelit, fiind conștiente de faptul că semnalul GSM nu este disponibil (și de motivele din cauza cărora lipsește acest semnal). Suportul pentru conectivitatea prin satelit va fi implementat în aplicațiile care gestionează trimiterea și primirea de SMS-uri și MMS-uri, precum și în cele preinstalate compatibile cu standardul RCS (Rich Communication Services), pentru a putea folosi conexiunea la satelit în vederea trimiterii sau primirii de mesaje.

Alte noutăți și îmbunătățiri

De asemenea, acesta nouă versiune de Android va aduce îmbunătățiri în ceea ce privește deschiderea și vizualizarea de fișiere PDF: dezvoltatorii vor putea implementa în propriile aplicații posibilitatea de a afișa fișiere PDF protejate de parole sau PDF-uri acompaniate de note suplimentare. De asemenea, utilizatorii vor putea efectua operațiuni de căutare, selectare și editare în cadrul fișierelor PDF. Motorul de renderizare a fișierelor PDF va fi mai rapid și va utiliza mai puține resurse, acesta urmând să fie actualizat prin intermediul sistemelor de update din Google Play Store, separat de update-urile pentru OS-ul Android.

Android 15
Foto: Google

În plus, experiența de a folosi funcția NFC a telefonului pentru a efectua plăți contactless ar trebui să fie mai rapidă și mai sigură. A fost îmbunătățită și abilitatea de a schimba automat limbile în timpul procesului de recunoaștere a dialogurilor vorbite. Au fost adăugate și facilități noi pentru dezvoltatori, în special pentru afișarea aplicațiilor acestora pe mini-ecranele ce se regăsesc pe anumite telefoane pliabile.

Aplicațiile din Android 15 vor detecta daca sunt înregistrate și a fost adăugată și o opțiune de a egaliza sunetul provenit de la diferite aplicații, pentru a uniformiza volumul de redare, indiferent de sursă. Nu în ultimul rând, modul “Do Not Disturb” va putea fi personalizat în detaliu, fiind adăugate funcții precum posibilitatea de a comuta afișajul într-un mod alb-negru, pornirea modului de noapte sau chiar scăderea luminozității doar pentru imaginea de fundal.

Sursa: GSMArena.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News