Google blochează aplicațiile care încearcă să afle ce alte aplicații ai instalate pe telefon

02.04.2021
Google blochează aplicațiile care încearcă să afle ce alte aplicații ai instalate pe telefon

Google va împiedica aplicațiile de Android să mai afle ce alte aplicații sunt instalate pe telefon, aceasta fiind o tactică comună pentru spionarea utilizatorilor.

Mai ales în situația infectării cu malware, listarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv poate înlesni detectarea și neutralizarea programelor antivirus, alături de orice alte utilitare care ar putea facilita îndepărtarea sursei de infectare. În multe alte situații, dezvoltatorii de aplicații vor doar să afle dacă produse competitoare sunt instalate pe dispozitiv, cum ar fi web browsere rivale, servicii de căutare, etc.

Având în vedere că recoltarea de informații se face pe „sub radar” fără consimțământul expres al utilizatorilor, practica constituie de facto un abuz, pe care Google promite să îl blocheze definitiv.

Potrivit investigațiilor făcute de entuziaștii XDA-Developers, Google a ajustat deja criteriile Developer Program Policy, îngreunând accesul dezvoltatorilor pentru listarea aplicațiilor instalate pe dispozitive. Concret, permisiunea QUERY_ALL_PACKAGES a fost mutată la categoria “personal and sensitive information”, ceea ce înseamnă că nu mai poate fi acordată decât cu informare și acordul strict al utilizatorilor.

Google Android

Schimbarea intră în aplicarea pe dispozitivele cu sistem Android 11, actualizate cel puțin la versiunea API level 30.

Există totuși și o excepție, precizând că permisiunea poate fi acordată aplicațiilor din domeniul financiar (ex. clienți pentru servicii de Homebanking), strict din motive de securitate.

Cert este că toate actualizările nou aduse pentru aplicații de Android vor trebui să adreseze versiunea API level 30 până cel târziu data de 30 noiembrie 2021, obligând majoritatea dezvoltatorilor de aplicații să se alinieze noilor cerințe.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult