Google Chrome a recunoscut: aplicația urmărește utilizatorii și în modul incognito

18.01.2024
Google Chrome a recunoscut: aplicația urmărește utilizatorii și în modul incognito

Recent, Google a recunoscut că modul incognito din browser-ul Google Chrome nu oferă o confidențialitate completă, deoarece compania continuă să urmărească activitatea utilizatorilor. Informația vine în urma unui proces împotriva Google din anul 2020, în care compania a fost acuzată de încălcarea legilor privind intimitatea și a trebuit să plătească despăgubiri de 5 miliarde de dolari, scrie Tech Gig.

Modul incognito, cunoscut și drept un mod de navigare privată, este adesea perceput ca un mod sigur pentru navigarea online. Modul promite să nu salveze istoricul de navigare local, dar, conform Google, acest lucru nu înseamnă că activitatea utilizatorilor este complet ascunsă.

În 2020, Google a fost dată în judecată pentru asta. Utilizatorii, crezând că modul incognito le oferă confidențialitate totală, au dat compania în judecată când au aflat că Google urmărește, totuși, activitatea lor. Procesul a acuzat Google de încălcarea legilor privind intimitatea și a cerut despăgubiri în valoare de 5 miliarde de dolari. În final, Google a ales să soluționeze cazul, achitând suma cerută. Totuși, gigantul tehnologic nu și-a recunoscut nicio vină.

Google a modificat descrierea modului incognito în browser-ul Chrome

Drept urmare a acestui proces, Google a modificat descrierea modului incognito în browser-ul Chrome. Noua formulare subliniază faptul că, deși istoricul local de navigare nu este salvat, activitatea online rămâne vizibilă pentru website-uri și servicii, inclusiv pentru Google. În plus, descărcările vor fi în continuare salvate.

Actualizarea, deja implementată în versiunea 122 a aplicației Chrome Canary pentru sistemele Windows și Android, urmează să fie introdusă și în versiunea standard a aplicației Chrome.

Astfel, deși modul incognito poate oferi un anumit grad de confidențialitate, nu garantează anonimitatea completă online. Google și alte servicii continuă să aibă acces la colectarea de date despre activitatea utilizatorilor, chiar și în acest mod. Totuși, se pare că acum, după soluționarea procesului, compania a anunțat cu exactitate cum funcționează modul privat incognito.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult