Google marchează YouTube Vanced drept malware prin Play Protect

31.03.2022
Google marchează YouTube Vanced drept malware prin Play Protect

YouTube Vanced este acum parte din istoria platformei Android, Google reușind cu succes să blocheze aplicația și să se asigure pe căi legale că aceasta nu se va mai întoarce pe internet. Acum că sursa oficială de download a aplicației care bloca reclame și permitea utilizarea YouTube cu funcții Premium fără a fi necesară plata taxei abonamentului, Google încearcă să convingă și utilizatorii care reușesc să mai găsească pachetele de instalare pentru YouTube Vanced să nu facă asta, prin intermediul software-ului Play Protect.

Google face instalarea YouTube Vanced mai complicată

Google Play Protect este un sistem de securitate al cărui scop este protecția utilizatorilor de malware. Acesta are o bază de date cu aplicații riscante sau compromise și încearcă să blocheze instalarea lor prin mesaje de avertizare. Desigur, fiind vorba despre platforma Android, utilizatorii pot refuza această „protecție”. Anterior Google a marcat AnTuTu, aplicația de teste de performanță ca „periculoasă”, pe motivul spionării utilizatorilor, iar acum Vanced Manager, aplicația de instalare a YouTube Vanced, a fost adăugată în baza de date.

Astfel, dacă încerci să instalezi Vanced Manager versiunea 2.6.0 acum, după ce aplicația a dispărut de pe internet, Play Protect te va anunța că această aplicație încearcă să treacă peste sistemele de securitate Android, deci este periculoasă. De asemenea, dacă ai aplicația instalată, Google te va notifica să o dezinstalezi. Interesant este însă faptul că momentan versiunea 2.6.2 a Vanced Manager nu are aceste probleme.

vanced protect

Nu este însă clar dacă Google spune adevărul atunci când avertizează utilizatorii de aceste probleme de securitate, sau dacă doar încearcă să blocheze aplicația să mai fie folosită, acum că nu mai poate fi instalată ușor decât de către cei care încă dețin APK-ul sau îl descarcă din surse neoficiale. Cert este că lupta împotriva YouTube Vanced este câștigată de YouTube și până când nu apare o soluție la fel de bună, utilizatorii care nu vor să plătească abonamente premium vor trebui să apeleze la cele câteva alternative încă disponibile.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult