De ce a șters Google aplicația care dezinstalează software din China

06.06.2020
De ce a șters Google aplicația care dezinstalează software din China

În urmă cu câteva zile, o aplicație din Google Play Store a devenit foarte populară în India. Aceasta se numea Remove China Apps, iar singura sa funcție era să identifice aplicații produse de companii din China. Aplicația oferea apoi posibilitatea de le dezinstala. Recent însă, Google a șters aplicația din Play Store, oferind însă și puțin context pentru motivele din spatele acestei decizii.

Google spune de ce a șters aplicația Remove China Apps

Reprezentanții Google au oferit declarații oficiale referitoare la acest subiect:

„Am suspendat recent mai multe aplicații care încălcau regulamentul. Nu permitem aplicații care încurajează utilizatorii să șteargă sau să dezactiveze aplicații sau să modifice setările dispozitivului sau alte funcții, decât dacă sunt parte a unui serviciu de securitate verificat. Aceasta este o regulă veche stabilită pentru a asigura un mediu competitiv sănătos, unde dezvoltatorii pot să aibă succes pe baza design-ului și inovației. Când aplicațiile au permisiunea de a ataca alte aplicații, poate duce la comportament care credem că nu este în interesul comunităților de dezvoltatori și clienți. Am pus această regulă în aplicare și pentru alte aplicații din multe țări în trecut, așa cum am făcut și aici.”

Aparent, Remove China Apps încălca regulamentul Google Play Store. Asta nu justifică însă modul în care aplicația a ajuns pe raftul virtual al magazinului. În principal, aplicațiile care ajung în Play Store sunt verificate și testate.

Presa chineză a criticat prezența aplicației în Play Store

Serviciile Google și magazinul Google Play Store sunt interzise în China, dar asta nu a împiedicat autoritățile să critice compania. Publicațiile de stat din China precum Global Times au publicat articole care atacau dur Google. Acestea condamnau în special faptul că a fost permisă publicarea Remove China Apps în magazinul de aplicații:

„Google Play Store, care a aprobat aplicația anti-China, este responsabil de asemenea”, scria Global Times. „Reflectă dublul standard al companiilor vestice”.

„Fu Sheng, chairman și CEO al companiei Cheetah Mobile, a publicat pe contul său de social media următorul mesaj: Cum poate o astfel de aplicație să ajungă în magazin? Nu încalcă regulamentul Google?”

Se pare că Google a observat târziu existența aplicației Remove China Apps și a scos-o abia după ce aceasta a făcut înconjorul lumii în presa vestică, dar și în presa chineză.

(via Android Central)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult