Google va șterge automat datele utilizatorilor după 18 luni, dar nu pentru toată lumea

Autor: Adrian Popa 25.06.2020
Google va șterge automat datele utilizatorilor după 18 luni, dar nu pentru toată lumea

Google a anunțat că va șterge automat, după 18 luni, datele care țin de coordonatele geografice, comenzile vocale și istoricul căutărilor, dar doar pentru noii utilizatori.

Anunțul a fost făcut, într-o postare publicată pe blogul oficial, de șeful companiei, Sundar Pichai.

Datele pe care compania le colectează de la utilizatori pot fi găsite în secțiunea My Activity din contul Google. Acolo, aceștia pot șterge și manual informațiile.

În 2019, compania a introdus noi setări pentru ștergerea automată a datelor, la 3 luni sau 18 luni. Totuși, acestea nu sunt bifate implicit.

La vechii utilizatori Google nu se schimbă nimic

Pentru noii utilizatori, secțiunea 18 luni va fi bifată automat pentru căutări (web și aplicații). Ștergerea istoricului coordonatelor geografice trebuie să fie bifată manual. Când utilizatorii activează bifa, perioada implicită este tot după 18 luni. Dacă doresc, utilizatorii pot selecta 3 luni.

În cazul YouTube, ștergerea implicită a datelor pentru noii utilizatori se va petrece automat după 3 ani. Ca și în cazul anterior, utilizatorii pot opta, manual, pentru o perioadă mai scurtă.

Utilizatorii existenți nu vor vedea modificări în setările lor după anunțul făcut de Google.

Compania a anunțat și acvtivarea mai ușoară a modului incognito în aplicațiile mobile Search, YouTube și Maps. Utilizatorii vor putea folosi această caracteristică ținând degetul apăsat pe imaginea de profil. Caracteristica va fi disponibilă în curând pe iOS, urmând să ajungă apoi pe Android și pe alte platforme.

În mod Incognito, Google nu reține activitatea utilizatorilor.

Anunțul Google vine la scurt timp după ce Apple a anunțat, cu ocazia WWDC 2020, măsuri mai stricte pentru protejarea intimității utilizatorilor. De exemplu, dezvoltatorii de aplicații vor fi obligați să dezvăluie pe pagina din AppStore ce informații colectează și dacă le oferă și altor companii. Mai mult, utilizatorii de iOS vor primi notificări atunci când site-urile doresc să le urmărească activitatea online.

Foto: Google