YouTube anunță noi reguli pentru conținutul generat de AI! Cum vrea compania să îi protejeze pe artiști

20.11.2023
YouTube anunță noi reguli pentru conținutul generat de AI! Cum vrea compania să îi protejeze pe artiști

YouTube a anunțat recent că va începe să aplice reguli mai stricte pentru conținutul generat de AI care imită vocile artiștilor muzicali. Astfel, compania va oferi caselor de discuri o modalitate de a elimina conținutul care ”mimează vocea unui artist”. De asemenea, începând de anul viitor, creatorii vor trebui să eticheteze conținutul generat de AI.

YouTube va impune două seturi de reguli pentru conținutul fake generat de AI: un set foarte strict de reguli pentru a proteja partenerii din industria muzicală a platformei și un alt set, mai flexibil, pentru toți utilizatorii YouTube.

Conform unui articol de blog al companiei, creatorii de conținut vor trebui să înceapă să eticheteze conținutul AI „realist” atunci când încarcă videoclipuri.  Etichetele vor apărea în descrierile videoclipurilor și chiar în videoclip, în funcție de caz. YouTube nu a definit încă ce înseamnă „realist”, dar a promis că va oferi orientări mai detaliate cu exemple atunci când noul set de reguli va fi implementat anul viitor.

Ce sancțiuni anunță YouTube pentru nerespectarea noului set de reguli

YouTube menționează că sancțiunile pentru nerespectarea etichetării corecte a conținutului AI vor varia și pot include eliminarea videoclipurilor sau chiar demonetizarea. Pratic, creatorii de conținut care nu respectă noul set de reguli, nu vor mai putea face bani din videoclipurile realizate.

Platforma le va permite persoanelor să solicite eliminarea videoclipurilor care „simulează un individ, inclusiv fața sau vocea acestuia”, utilizând formularul de solicitare a confidențialității.

YouTube pregătește reguli speciale pentru protejarea vocilor ale partenerilor săi din industria muzicală, care însă nu vor face parte din sistemul automatizat Content ID al YouTube când va fi implementat anul viitor. În schimb, cererile de eliminare a unei piese vor fi făcute printr-un formular pe care casele de discuri partenere vor trebui să-l completeze manual. Platforma nu va penaliza creatorii care încalcă aceste reguli, cel puțin la început.

Această inițiativă vine în contextul în care YouTube este dependentă de industria muzicală pentru licențele necesare difuzării muzicii pe platformă, mai ales pentru a concura cu TikTok, care a devenit un instrument puternic de descoperire a muzicii. Astfel, YouTube trebuie să mențină relații bune cu acești parteneri, chiar dacă asta înseamnă să ”ia legea în propriile mâini”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Vlad Ionescu
Vlad Ionescu
Pasionat de tehnologie, gaming și muzică, Vlad și-a urmat pasiunea și a devenit redactor de știri și analist Esports. A scris pentru publicații precum ProSport, Revpanda și Superpont, iar în prezent este redactor Go4IT. citește mai mult