Signal activează opțiunea disappearing messages pentru toate chat-urile noi

11.08.2021
Signal activează opțiunea disappearing messages pentru toate chat-urile noi

Schimburile de mesaje care dispar fără a fi păstrate în istoricul de chat devin opțiune implicită pentru utilizatorii platformei de socializare Signal.Apreciată pentru securitatea oferită, Signal folosea deja tenologia de criptare end-to-end E2EE, recunoscută ca aproape imposibil de interceptat.

Folosită mai ales în țările controlate de regimuri autoritare, unde libertatea de exprimare este subiect tabu iar cenzura face parte din viața cotidiană, platforma Signal este una dintre puținele soluții care garantează intimitatea conversațiilor, cel puțin până când telefonul ți-e confiscat de autoritățile responsabile cu „păstrarea ordinii sociale.
signal

Venind tocmai în întâmpinarea situațiilor nefericite, când telefoanele utilizatorilor sunt confiscate, sau  accesate de la distanță folosind instrumente precum cele vândute de israelienii de la NSO Group, administratorii platformei Signal au decis activarea în mod implicită a funcției disappearing messages pentru toate chat-urile nou inițiate.

Astfel, exceptând discuțiile pornite mai demult cu diverse contacte din rețeaua Signal, toate chat-urile noi se vor desfășura fără ca schimburile de mesaje să mai fie păstrate în istoricul de chat. Astfel, dacă partea adversă nu reușește să confiște telefonul unuia dintre participanții la discuție chiar în timpul schimburilor de mesaje și nici nu reușesc să ocolească tehnologia de criptare E2EE pentru a intercepta cimunicațiile în timp real, șansele de a mai afla ulterior conținutul discuțiilor purtate sunt practic zero.

Interesant este că  funcționalitatea disappearing messages, pentru schimburi de mesaje care se auto-distrug de îndată ce sunt citite, a fost popularizată mai întâi de rețeaua Snapchat. Singal a copiat această funcționalitate încă din anul 2016, dar fără a prelua și elementul cheie, anume că pe Snapchat opțiunea ephemeral messages vine bifată în mod implicit.

Cei cu adevărat preocupați de intimitatea conversațiilor purtate nu trebuie decât să acceseze istoricul aplicației Signal, pentru a șterge manual sesiunile de chat deja salvate, eliminând orice urme potențial compromițătoare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult