Tastatura Gboard va avea mod de afișare split-sceen, disponibil pe telefoane pliabile și pe tablete

01.07.2022
Tastatura Gboard va avea mod de afișare split-sceen, disponibil pe telefoane pliabile și pe tablete

Deși este una dintre cele mai puternice tastaturi de Android, Gboard nu a avut până acum un mod de afișare dedicat pentru ecrane mari. Asta înseamnă că și la simpla rotire a telefonului în modul orizontal, trebuie să faci veritabile acrobații pentru a cuprinde cu degetele tastatura redată într-un mod care nu are nicio treabă cu conceptul de utilizare ergonomică.

Gboard este de departe cea mai populară aplicaţie pentru tastatură folosită pe dispozitivele cu sistem Android, iar acum avem un motiv în plus să o apreciem. Dezvoltată pe vremea când telefoanele Android cu ecran de peste 4 inch erau considerate mari, Gboard a rămas cumva captivă acelor vremuri, neoferind cu adevărat suport pentru dispozitive cu ecrane mari, până acum.

Problema este cu adevărat sesizată atunci când instalezi Gboard pe tabletă, sau când rotești telefonul în poziție orizontală, interfața Gboard fiind întinsă pe toată lungimea ecranului, într-un mod care nu este nici estetic și nici eficient din punct de vedere al ergonomiei. Experiența este chiar mai rea pentru posesorii de telefoane pliabile, care nu pot folosi eficient Gboard pe ecranul depliat.

Acest neajuns este ca și rezolvat, Google distribuind pe canalul beta o nouă versiune Gboard care permite afișarea tastaturii în modul split. Testată deja în cerc restrâns, noua versiune Gboard se împarte în două grupuri de tase atunci când raportul dintre lungimea și înălțimea ecranului depășește o anumită limită. Esențial este ca forma și dispunerea tastelor să rămână cât de cât ergonomică, încât utilizatorii să nu fie nevoiți să recurgă la mișcări incomode pentru a cuprinde fiecare tastă.

Totuși, apare o altă problemă de acomodare, fiecare mână având „alocat” propriul set de caractere, doar tasta SPACE rămânând accesibilă cu ambele mâini.

Nu este clar dacă aceasta este o limitare care va fi corectată în versiunea oficială a aplicației, însă bara de unelte de la partea de sus încă apare alungită, cu selecțiile de butoane separate echidistant.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video