Ultima actualizare Chrome ar fi putut avea efecte distructive. Suspiciuni privind ştergeri de date pe telefoanele utilizatorilor

Autor: Aurelian Mihai 16.12.2019
Ultima actualizare Chrome ar fi putut avea efecte distructive. Suspiciuni privind ştergeri de date pe telefoanele utilizatorilor

Google a oprit intempestiv distribuirea ultimei actualizări Chrome 79 pentru Android, după ce rapoartele utilizatorilor coroborate cu investigaţii proprii au arătat actualizarea era aplicată ştergând în mod neintenţionat date de pe telefoanele utilizatorilor.

Potrivit informaţiilor adunate de Android Plice, problema originează de la componenta WebView, responsabilă cu randarea de conţinut web în interfaţa altor aplicaţii Android, precum Facebook şi Twitter.

Una dintre modificările făcute în Chrome 79 a fost mutarea locaţiei unor date web, însă nu toate datele au fost migrate în mod corespunzător, însemnând că la instalarea ultimei actualizări Chrome aceste date au devenit indisponibile. Aceasta nu este o problemă pentru unele aplicaţii, dar pentru cele precum Twitter Lite , care sunt eminamente aplicaţii web care rulează exclusiv în WebView, pierderile de date mers până la resetarea completă a setărilor aplicaţiei.

Vestea parţial pozitivă este că actualizarea buclucaşă a ajuns la doar 50% dintre utilizatori, ceea de înseamnă că jumătate dintre utilizatorii de Android ar fi putut fi efectiv afectaţi. Potrivit explicaţiilor oferite pe blogul Chromium , se iau în considerare două opţiuni: fie continuarea actualizărilor şi mutarea fişierelor în noile locaţii (aşa cum se intenţiona iniţial), fie anularea modificării şi readucerea lor acolo unde au fost anterior.

În forma actuală, este dificil de interpretat care aplicaţii sunt sau nu afectate, modificările aduse componente WebView interacţionând cu particularităţi software care nu ţin neapărat de Google.

 

Tags: