Vom putea să ne testăm pentru COVID-19 gratuit, printr-o aplicație de telefon. Detectează și asimptomaticii

02.11.2020
Vom putea să ne testăm pentru COVID-19 gratuit, printr-o aplicație de telefon. Detectează și asimptomaticii
enriquelopezgarre/Pixabay

O aplicație de telefon ar putea fi soluția pentru detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, chiar și în cazul persoanelor asimptomatice. O echipă de cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a realizat un algoritm AI care poate să detecteze virusul COVID-19 analizând doar sunetul pe care o persoană îl face atunci când tușește. Iar totul va putea fi integrat într-o aplicație de telefon, care ar putea fi folosită atât de medici, cât și de restul lumii pentru a se testa rapid, indiferent dacă au sau nu simptome.

Noua aplicație de la MIT ar putea detecta rapid chiar și persoanele asimptomatice

Poate părea nerealist, însă cercetătorii de la MIT spun că au antrenat acest algoritm AI să detecteze bolnavii de COVID folosind mostre audio atât de la persoane infectate, cu simptome, de la persoane fără simptome cât și de la persoane care nu au virusul. Chiar dacă urechea umană nu poate depista diferențele între tusea unei persoane sănătoase și cea a unei persoane cu COVID-19, inteligența artificială poate să facă asta.

Pentru a face acest nou test, nu este necesar decât să tușești forțat lângă un telefon care folosește aplicația, iar algoritmul va analiza sunetul și va oferi un răspuns. În acest fel, vor putea fi detectate persoane asimptomatice mult mai eficient, scăzând astfel posibilitatea ca aceste persoane să infecteze alte persoane. În consecință răspândirea virusului ar putea fi semnificativ redusă.

Conform datelor din prezent, algoritmul a detectat corect 98,5% dintre persoanele confirmate cu COVID-19 care au fost testate cu această aplicație. DE asemenea, a identificat corect 100% dintre persoanele asimptomatice testate. În acest moment, MIT încearcă să obțină o aprobare de la FDA (Federal Drug Administration), autoritatea din SUA care reglementează domeniul medical. În cazul în care trece de teste, aplicația va fi lansată complet gratuit pe magazinele de aplicații și va fi disponibilă pentru toată lumea.

Astfel, mulți vor putea să se testeze rapid și gratuit acasă. Desigur, asta numai dacă se dovedește că aplicația într-adevăr funcționează.

sursa: Slashgear / foto

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult